Timp de citit : 3 minute

spider-web-tree-branches-pattern-39494

Fiind o persoană orientată foarte mult pe ideea de dezvoltare, privind la viața mea, îmi dau seama că sunt expusă la unele capcane.
Mi-am făcut timp să le privesc mai bine pentru a le cunoaște și recunoaște atunci când apar, și a nu le lăsa să transforme ceva bun (dorința de a crește, de a învăța) în ceva care nu e deloc benefic (egoism, mândrie, exagerare sau orientare pe sine):

1. Perfecționismul

Mi-am dat seama că sunt perfecționistă când am conștientizat că nu pot tolera nici-un fel de eșec, și orice greșeală de-a mea mă ducea aproape de marginile depresiei, și când am conștientizat că standardul impus mie însămi era perfecțiunea, crezând chiar că și Dumnezeu are această așteptare de la mine, azi.
După ceva vreme, am decis că vreau să fac ceva în această privință, și să mă las modelată în acest aspect rigid și plin de minciuni al vieții mele.  Procesul a început, văd schimbări în viața mea, mă simt puțin mai tolerantă, mai flexibilă și mai atentă, dar va dura mai mult să fiu șlefuită și scăpată de acet tipar, care a durat ani la rând în viața mea.
Recomand cartea “Darurile imperfecțiunii” de Brene Brown, m-a ajutat foarte mult să înțeleg conceptele: perfecționism, imperfecțiune, și cum arată viața ghidată de aceste lucruri.

2. Orientarea pe sine

Totul e despre tine, ești axat pe ceea ce ești, ceea ce faci.
Atunci când mereu urmăresc în viața mea să câștig diferite discipline, să îmbunătățesc, perspectiva pe care o am este înspre mine, spre interior. În felul acesta risc să devin centrată pe mine, pe eul meu și rareori să privesc în jurul meu, să văd nevoile altor oameni, să comunic, să mă deschid, să socializez și să ies din universul meu.

3. Inflexibilitate

De așa multe ori am fost inflexibilă, cu mine însămi pentru că sacrificam ceea ce simțeam, emoțional sau fizic, pe ceea ce mi-am propus: scopuri, planuri, liste. În ultima vreme am dat mai multă atenție semnalelor corpului sau sufletului meu, și pot spune că sunt mult mai liniștită, corpul meu e mai odihnit și mintea mea e plină de pace.

4. Spirit critic și așteptări mari din partea celor din jur

Inconștient îți alegi un standard, ideal, care nu va putea fi atins de cei din jur. Acesta va aduce cu sine o atitudine de critică față de cei care nu au câștigat disciplinele câștigate de tine, sau nu sunt preocupați să se dezvolte acolo unde tu ești preocupat.

Cum putem contracara aceste capcane?

1. Perfecționismul

– îngăduie-ți să eșuezi, să spui ‘NU’, să îți accepți limitările, să te odihnești atunci când corpul, mintea sau emoțiile tale îți transmit că e cazul

2. orientarea pe sine

– dăruiește: timp, cadouri etc; alege să ieși din casă, să te întâlnești cu oameni

3. inflexibilitatea

– nu sacrifica sănătatea ta sau principiile tale în pofida dorinței de a crește, de a te ține de plan, de a bifa ceva dintr-o listă, atunci când ți se transmit clar semnale de a te opri

4. spiritul critic și așteptările mari din partea celor din jur

– învață să vezi talentele și potențialul în cei din jurul tău, verbalizează asta, apreciază și mulțumește

Sursa foto aici.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu