Timp de citit : 3 minute

Cum-poți-fi-proactiv-în-a-face-ceva-bun-pentru-comunitatea-ta

De câțiva ani am început să lucrez la a fi proactivă când vine vorba de implicare civică. Mi-am deschis urechile să aud despre oportunități, mi-am propus să fiu atentă dacă îmi ies în cale ocazii de a face ceva. Nu vreau să mă mai număr printre cei care sunt nemulțumiți de comunitatea sau țara lor, se plâng și nu fac nimic.

Nu vreau să mă mai număr printre cei care sunt nemulțumiți de comunitatea sau țara lor, se plâng și nu fac nimic

Așa că am început să fiu mai atentă la nemulțumirile pe care le am legat de locurile prin care mă învârt, de țara în care stau, de străzile pe care merg.

Ce am făcut concret în ultimii doi ani cu proactivitatea?

1. M-am informat în legătură cu problemele pe care le vedeam

M-am interesat ce pot face dacă observ gunoi neadunat în locuri publice, trotuar lăsat neterminat, sau dacă multe zile la rând nu avem lumină pe stradă.
M-am apucat să citesc cum pot fi un cetățean implicat civic și cum funcționează nivelele de conducere la noi în țară.

2. Am căutat soluții

  • când se pregătea de vot o lege care nu îmi plăcea și despre care consideram că nu reprezintă valorile românilor și interesul lor, am trimis un email deputaților care mă reprezintă și pe care i-am votat, în care am cerut să fie prezenți la vot și să ia o decizie înțeleaptă, care ne repezintă și e mânată de integritate
  • sau, când am observat o grămadă de gunoi care se tot aduna sub un copac din zona în care locuiesc, și bineînțeles nu era ridicată de nimeni, am folosit aplicația celor de la Let’s do it România și am făcut o sesizare prin intermediul lor.
  • am depus o sesizare la Primăria orașului pentru o un trotuar lăsat neterminat după o lucrare de restaurare a străzii pe care locuiesc. Pentru orașul Timișoara există o aplicație unde poți face diverse sesizări. Sunt convinsă că există astfel de inițiative și în alte orașe ale țării, dacă nu, măcar un contact telefonic poți găsi.
  • am sunat la poliție când am văzut un copilaș trimis la cerșit printre mașini. Exemplele pot continua. Ne putem implica măcar cu un minim de efort.

Și da, gunoiul a fost ridicat, trotuarul a fost refăcut, ce-i drept, a durat ceva, dar măcar sunt împăcată că am luat inițiativa, m-a interesat.

Soluții sunt, trebuie doar să le cauți.

3. Am pus mâna și am făcut

Pe spațiul verde din parcarea blocului erau de;euri aruncate, și nu mi-a plăcut, așa că m-am echipat cu mănuși și saci de gunoi, și l-am adunat.
Perioada aceasta mă gândesc să îmi cumpăr o foarfecă de tuns gardul viu, și să fac asta lângă blocul meu, deoarece nimeni nu a luat inițiativa până acum.

4. Am fost atentă la oamenii pe care îi lăsam să mă influențeze

Dacă tolerezi în jurul tău oameni care sunt permanent nemulțumitori și frustrați din orice, oricând, care niciodată nu aeg să fie proactivi și să facă ceva în direcția nemulțumirilor, ghici spre ce te îndrepți?
Dacă alegi să te întovărășești cu oameni proactivi, pozitivi, muncitori, vei fi inspirat să faci și tu la fel. Așa că eu în ultimul an am încercat să îmi lărgesc cercul de oameni și să cunosc pe cei din categoria acesta, a doua. Să urmăresc în social media astfel de oameni, și sincer vă spun că se ia, te inspiră acești oameni!

Concluzie:

Poți migra ușor de la un stil de viață de mers cu turma și a-ți verbaliza nemulțumirile dând vina pe alții, sustrăgându-te de la responsabilitate -> la o viață de cetățean activ, informat și implicat! Asta îmi doresc să fim cu toții.

Tu cum procedezi cu nemulțumirile? În ce fel alegi să fi proactiv?

Sursa foto unsplash.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.