Timp de citit : 2 minute

IMG_20160328_112546

Dacă nu știi să pui limite, sunt șanse maxime să ai din belșug în viața ta amărăciune, anxietate, mânie. Cei din jur, neștiind de ele, sau chiar din nesimțire/ lipsă de înțelepciune, ți le vor călca. Așa că, pentru binele și sănătatea ta, gândește-te la ce limite îți dorești, și caută să le așezi în jurul vieții tale.

Când mă gândesc la limite, am două aspecte în minte:

  1. primul pas este să aduci siguranță celeilalte persoane, căreia urmează să îi pui limite. Să arăți blândețe, empatie, să cauți conectarea cu celălalt. Fă-l să se simtă înțeles și iubit.
  2. apoi trebuie să pui limitele, cu fermitate, hotărâre, fără ton ridicat, fără țipete, fără agresivitate sau ezitare

Exemple:

Știu că îți este greu cu … dar vreau să discutăm despre … Mă simt … și vreau …
Sau
Mi-e greu să fac asta și nu vreau să te rănesc, dar eu simt/cred/consider că …

Ce putem face?

  • Putem pune limitele de la început. Stabilește-le înainte să fie trecute și îți dai seama că te afectează.
  • Chiar dacă ni se încalcă limitele, putem rămâi calmi. Gândește la rece cum dorești să tratezi situația, cu fermitate și dragoste pune-le din nou.
  • Dacă în mod repetat ni se încalcă, putem căuta o altă soluție de a le pune. De exemplu mai ia o persoană cu tine, potrivită pentru acel context și discută despre limite din nou. Decide consecințele sau alege alte consecințe noi. Nu uita să aplici consecințe decise, așa cum ai spus, dacă limitele îți vor fi încălcate.

O carte minunată despre limite este: Limite. Cand sa spui da si cum sa spui nu, pentru a prelua controlul asupra vietii tale de Henry Cloud. Nu pot sublinia îndeajuns cât m-a ajutat cartea asta să înțeleg ce se întâmplă în careva relații dificile pe care le aveam. M-am simțit pur și simplu vindecată la finalul lecturii și interiorizării mesajului ei. recomand!

Crezi că ai nevoie să pui limite în relațiile tale? Dacă da, cum ar arăta ele? Sunt rezonabile? Cum le poți comunica clar, pentru a fi înțelese?

anascrie-blog-personal

3 Comments on Cum pui limite cu blândețe dar fermitate

1Pingbacks & Trackbacks on Cum pui limite cu blândețe dar fermitate

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.