Nu sunt mămică de mult timp, dar am început să citesc încă dinainte. Așa că am adunat câteva cărți care mi s-au părut interesante, pline de idei practice care pot fi aplicate. Mie mi-au plăcut. Sunt pe subiecte diverse, de la disciplină la joacă, artă etc.
Chiar dacă sunt câteva îndemnuri care se contrazic, chiar și în lista asta scurtă de cărți (de exemplu unii autori susțin ideea de time-out, alții nu), eu zic să luăm ce ni se pare bun din fiecare, ce credem că poate ajuta copilul nostru, și ce ne încântă.
Cred că e bine, ca părinte, să fii informat, să te documentezi, dar la final să discerni singur.
Uite ce m-a încântat pe mine să citesc, și mă inspiră în creșterea fiicei mele:
- Limite pentru copii – Henry Cloud, John Towsend. Am mai scris cât de mult m-au ajutat cărțile lui Henry Cloud. Acum abordează subiectul limitelor doar în dreptul copiilor. Îmi place că sunt multe, multe exemple concrete de situații des întâlnite, și explicațiile lor. De ce sunt importante limitele, când începem să le punem, cum o facem. Cam despre asta e cartea. (Promovează time-out ca practică.)
- Ce înseamnă să fii mamă – Leslie Ludy. Ce bine că am picat în mâinile mele chiar la începutul maternității. Mi-a influențat în profunzime concepțiile, și m-a ajutat să preiau acest rol, de mamă, cu dreptul (cred eu). Am scris o recenzie pentru ea aici.
- Rețete de jocuri (Playful Parenting) – Lawrence J. Cohen. Când am auzit de cartea asta, mi-am spus că trebuie să o citesc, pentru că eu nu știu să mă joc cu copiii. Și bine am făcut. Nu știam ce înseamnă joaca pentru copii. Acum știu. Este modul lor de a învăța, de a se exprima, de a se vindeca, de a experimenta, descărca. E uimitor. Ideea principală este să urmărești copilul și să intrii în jocul lui. Cartea e plină de exemple concrete cum poți ajuta copilul prin joacă, să proceseze o pierdere, să depășească o dificultate etc. Merită! (Nu promovează time-out ca practică, și argumentează puțin.)
- Copiii sunt din rai – John Gray – o carte care la început mi s-a părut repetitivă, și îmi pierdeam răbdarea cu ea, dar pe final mi-a plăcut mult, și e pe lista cărților de recitit și luat notițe. Mi-a plăcut cel mai mult abordarea subiectului: ce faci când copilul nu ascultă, sau încalcă limitele. Are o abordare în straturi, ceea ce mi se pare fain. Adică aplici ideea 1, dacă nu merge aplici metoda 2, nu sari direct la cea mai aspră metodă de a pune limite sau a-ți arăta autoritatea. Eu zic că o putem trece pe listă.
- The happiest baby guide to great sleep: Simple Solutions for Kids from Birth to 5 Years – Harvey Karp (A fost tradusă în limba română sub titlul “Cel mai fericit bebelus din lume” dar văd că este stoc epuizat cam peste tot.) De aici ne-am informat cum să abordăm somnul bebelușului în primele luni de viață. Ne-a ajutat ce am aplicat. O recomand!
- The artful parent: Simple Ways to Fill Your Family’s Life with Art and Creativity – Jean Van’t Hul – prima carte de parenting pe care am citit-o. Am rămas surprinsă de modul în care desenul, pictura, crafturile îi ajută pe copii. Vedeam aceste activități ca pe o joacă, dar pentru copii sunt mult mai mult. Și cartea explică foarte bine care sunt beneficiile, când poți începe, cum anume să începi, cum te poți organiza, cum să reacționezi când copilul îți arată un desen pe care nu îl înțelegi. Și multe idei de activități.
- Puterea rugăciunii unui părinte – Stormie Omartian. Am scris deja o recenzie a cărții aici. Cartea m-a provocat să îmi extind rugăciunile pentru copilul meu în moduri noi.
- Cărțile despre pedagogia Montessori, de exemplu aceasta: Montessori de la naștere la 3 ani – Charlotte Poussin. Îmi place pedagogia Montessori. Mi-au atras atenția multe aspecte ale ei, și am decis să le pun în practică. Ideea de bază este să observi și urmărești copilul. Să te lai ghidat de aceste observații și nu de agenda ta, de fanteziile și planurile tale. Ceea ce mi se pare frumos și bun. Dar adesea, fără să ne dăm seama, ne lăsăm definit stilul de parenting de ceea ce am auzit sau citit, fără să analizăm cu atenție nevoile copilului nostru. Merită citit și gândit.
- Creierul copilului tău – Dr.Daniel, J.Siegel, Tina Payne Bryson. De aici am învățat despre modul în care se dezvoltă creierul copilului, dar nu te speria, nu e o carte de biologie sau anatomie plictisitoare, ci e de fapt foarte practică și axată pe comportamentul copilului mic. Îți arată legătura între ritmul de dezvoltare al creierului său, și corelarea cu diferitele comportamente. Cum reacționezi impulsiv și natural la ele, și cum ai putea ractiona mai bine, după ce ai aflat noua informație.
- Elevating child care: A Guide To Respectful Parenting (Cum să educăm copiii mici cu respect și blândețe) – Janet Julian. O carte care te ajută încă de când aduci bebelușul acasă din spital. Îți descoperă potențialul, adesea subestimat, al bebelușului. Te îndeamnă să îi arăți respect vorbind cu el, explicându-i se urmează să faci, anunțându-l. Prezintă o perspectivă blândă și plină de respect pentru copil și dezvoltarea sa naturală. Eu acum o citesc a doua oară, și iau notițe.
Dacă ești părinte, mi-ar plăcea să îmi spui în comentarii ce cărți te-au inspirat pe tine.
Fotografie preluată de pe unsplash.
Foarte utila ultima carte 🙂 mi-a placut abordarea