Timp de citit : 2 minute

Anul acesta am decis să o mai ținem acasă pe micuța noastră, și să nu o dăm încă la grădiniță, așa că am ocazia să îmi folosesc darurile și abilitățile cu ea. Îmi place să pregătesc activități pentru copii, și să le facem împreună. Îmi place să organizez și să fac planuri.
În ideea că poate ceea ce facem ajută alți părinți, redau mai jos planul nostru în vederea educației cu ea acasă, între trei și patru ani.
Să nu uităm că fiecare familie e diferită, fiecare părinte e unic, fiecare copil e unic. Să nu simțiți presiune de a face ceea ce facem noi, exact. Dar poate fi o inspirație articolul meu.

Ce avem în vedere pentru dezvoltarea copilului nostru între trei și patru ani:

  • timp petrecut afară, cât de mult se poate, ideal în fiecare zi
  • citim în fiecare zi. De obicei o facem la fiecare somn, dar cărțile sunt mereu la îndemână, disponibile în fiecare dormitor, și în living, expuse pentru a fi răsfoite și consultate.
  • joacă liberă, condusă de copil. Ne imaginăm în fel și chip cine suntem și ce facem. În felul acesta petrecem timp de calitate împreună, ne așezăm la nivelul copilului, îl privim în ochi, ne atingem cu afecțiune, râdem.

Aceste activități de mai sus sunt ceea ce facem zi de zi, cam oricât de grea este ziua. Dacă sunt resurse în plus, putem alege dintre următoarele lucruri pe care le urmărim:

  • implicarea în activitățile casnice. Atunci când văd interes invit, sau aleg sa fiu deschisă și să o las sa ajute, să facă ceva. Chiar și la gătit dacă am răbdarea necesară. Alteori aleg din timp rețete, și o invit să facem împreună.
  • avem mereu o tablă cu cretă pregătită, și o masă cu hârtie, culori, carioci. Dacă am energie, pregătesc și alte modalități de a crea: acuarelă (pictură pe carton, pietre, hârtie), lucru cu foarfeca, lucrul cu lipici, scotch, modelam plastilina, ne jucăm cu orez, făină, ceva tactil etc.
  • discutăm mereu despre orice subiect apare, fără să ascundem nimic, fără să mințim, într-un mod adecvat vârstei. Educăm din mers tot ce apare: bune maniere, credința în Dumnezeu, cum vedem noi lucrurile, ce se întâmplă, de ce facem ceea ce facem. Mai ales la trei ani, etapa de ce-ului aduce numeroase subiecte de discuție.
  • din când în când îi expunem unei situații noi. Poate un loc nou, oameni noi, facem altceva, ieșind din contextul familiar. Poate facem o mică excursie, sau mergem în vizită la prieteni, rude, sau primim musafiri etc. Vrem să învețe și astfel.
  • am început să ascultăm mai multă muzică, ascultăm cântece la care trebuie să facem anumite mișcări, discutăm despre muzică, ce spun versurile.

Cred că fiecare părinte are anumite obiective pentru educația copilului, chiar dacă nu le-a conștientizat, funcționăm pe baza a ceea ce este important pentru noi. Și mai cred că ne ajută să medităm la asta. Să ne facem timp măcar din când în când să semănăm în copiii noștri valorile pe care ni le dorim, și asta să modelăm în fața lor.

Pentru noi e important să petrecem timp de calitate cu copiii, ca să construim o relație cu ei, să le vorbim despre Isus și să le arătăm cum este să Îl asculți și să construiești o relație cu El. Apoi mai este important să îi lăsăm să exploreze lumea reală, să se simtă acceptați și iubiți, să le stimulăm creativitatea, gândirea, să îi expunem la cărți și să le insuflăm dorința de a învăța.

Pentru voi ce este important să transmiteți copiilor? Voi cum vă petreceți timpul acasă cu copiii?

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.