Timp de citit : 4 minute
Al-câtălea-născut-ești-De-ce-contează

În mod cert poziția nașterii tale te-a influențat! Ești primul născul? Cel mai mic dintre copii? Dr. Kevin Leman prezintă în cartea sa “The Birth Order Book” impactul acesta.

Deși era cât pe ce să abandonez cartea, mi-a plăcut tare mult. Am aflat lucruri noi despre caracteristicile primului născut, mijlociului și ultimului copil, și sunt entuziasmată acum să scriu despre ea.

Dr. Kevin Leman este un psiholog cunoscut, scriitor, om de radio și televiziune. A scris mai mult de 60 de cărți, și are cinci copii.

Nici-o poziție a nașterii nu e mai bună sau de dorit. Dar hai să vedem care sunt trăsăturile întâlnite la fiecare.

Primul născut și copilul singur la părinți

Acesta tinde să fie de încredere, conștiincios, obișnuiește să facă liste, să gândească în alb-negru. Are un simț al dreptății, orientat pe realizări și lider înnăscut.
Perfecționist – cu tendință de procrastinare, bine organizat, critic, serios, logic, disciplinat. Nu îi plac surprizele. Își va alege scopuri înalte și se va confrunta cu provocarea de a prioritiza familia și relațiile, în locul obiectivelor.
Acesta are părinții ca modele, plus unchi, mătuși. Ceilalți copii vor avea ca model și copilul de deasupra. Asta contribuie la presiunea de a performa și de a fi perfecționist a primului născut, plus faptul că este copilul cel mai mare.

Cel născut la mijloc

Va fi opusul copilului de deasupra sa în familie. Independent, diplomat, competitiv, negociator, loial și foarte prietenos. Mediator, va evita conflictele.

Dacă ești născut la mijloc vei trăi într-o anumită măsură anonimatul. Dar asta nu e așa rău (nu e presat să realizeze atât de mult ca primul născut).

Suferă că nu se simte special. Este lăsat puțin pe dinafară. Își va face relații repede, și multe, pentru a compensa. Fidel familiei pe care și-o va întemeia.
Are o nevoie profundă de a aparține.
Toate studiile arată că nu are atât de multe probleme ca primul născut sau cei care sunt singuri la părinți.
Este tenace, are așteptări joase, oferă acceptare mai ușor în relații, poate fi rebel.

Ultimul născut

Acesta e de obicei sensibil, prietenos, plin de umor, amuzant. Poate fi manipulator, plin de șarm, plăcut, spontan. Va căuta atenția, este afectuos și îi plac surprizele. Este inima petrecerii și își asumă ușor riscuri.
Tendința părinților este să îl lase pe cont propriu. Poate fi nedisciplinat.

De fiecare dată când un copil este născut, dinamica familiei se schimbă. Modul în care interacționează părinții cu fiecare copil când intră în cercul familiei determină, într-o măsură mare, destinul copilului.

Unii copii acționează și se comportă diferit față de poziția nașterii sale. Nu este așa simplă tipologia copiiilor, în sensul că, în familiile mai numeroase, sau în cele în care diferența de vârstă între copii este mai mare, lucrurile se schimbă. Poate un copil mijlociu să acționeze ca un prim născut dacă sunt mai mult de trei ani diferență, sau dacă înaintea lui este un copil de sex opus etc.
În carte, Dr. Kevin Leman explică toate aceste cazuri. Cheia este să identifici și examinezi dinamica familiei.

Apoi contează personalitatea și stilul părinților.

Relevant pentru părinți

Ca părinte, ai tendința să te comporți diferit cu fiecare născut. De cele mai multe ori fără să îți dai seama. Ajungi să îi tratezi diferit și asta va impacta viața copiilor în nenumărate feluri.
Fiecare poziție a nașterii are tăriile și slăbiciunile ei. Părinții trebuie să le accepte pe ambele, să își ajute copiii să dezvolte trăsăturile pozitive și să le depășească pe cele negative.

Sfaturi de creștere în funcție de ordinea nașterii

Primul născut

  • Nu te aștepta să fie dădacă pentru cei mici.
  • Nu îl pune să facă mai mult decât bucata lui de responsabilitate. (Și cei mici pot ajuta.)
  • Adu-ți aminte că e un copil, nu un adult.
  • Când îl disciplinezi, fi atent să nu îi întărești perfecționismul.
  • Nu încerca să îmbunătățești tot ce face sau spune. (Acceptă-i patul făcut nu prea bine, camera nu super curată.)
  • Conștientizează că are, în particular, nevoie să știe exact care sunt regulile.
  • Recunoaște-i locul în familie. Pentru că e cel mai mare, trebuie să aibă și privilegii speciale, pe lângă responsabilități.
  • Petrece timp doar cu el.

Mijlociul

  • Dacă vezi că evită să împărtășească cum se simte, planifică timp doar pentru voi doi, ca să vorbiți. E important să oferi timp unu la unu fiecărui copil, dar mijlociul e cel mai puțin probabil să insiste cu asta.
  • Fă-l să se simtă special.
  • Cere-i opinia, permite-i să ia decizii.
  • Alege niște privilegii pe care să le aibă zilnic sau săptămânal, fără interferențe din partea fraților.
  • Fă un efort să îi dai haine sau încălțăminte care nu e pasată de la fratele/frații mai mari. Dacă bugetul nu îți permite, cumpără-i o piesă-cheie, ca de exemplu o jachetă mai specială.

Copilul cel mic

  • Asigură-te că are porția lui de responsabilități în casă. Nu îl priva de aceasta.
  • Asigură-te că nu scapă nedisciplinat. Și el trebuie să respecte regulile.
  • Observă-i realizările. Apreciază-i progresele.
  • Citește-i. Studiile arată că ultimii născuți sunt cititori slabi.
  • Nu fă munca în locul lui.
  • Nu îl neglija.

Ce mai tratează cartea

Cartea are un capitol dedicat și mediului de business și impactului pe care aceste informații îl au la locul de muncă. Dacă ai afacerea ta, te va ajuta să cunoști atuurile angajaților, modul lor de a opera, slăbiciunile, vei știi cum să le folosești și cum să gestionezi dificultățile.

Apoi mai este un capitol dedicat căsniciei. Cum relaționează diverse combinații. Ce provocări au și ce soluții există. (Cel mai des întâlnit cuplu la terapie e format din primii născuți sau un prim născut cu un copil singur la părinți. Iar cel mai rar întâlnit sunt mijlociii.)

Dinamica unei familii cu doi născuți. Cum e dacă au sex opus sau sunt de același sex. Se pare că, dacă au același sex vor exista frecușuri și competiție.

Concluzie

Mi-a plăcut cartea pentru că m-am regăsit și m-am înțeles mai bine. Plus că este binevenită perspectiva acum că sunt părinte.

Sursa foto: unsplash.

anascrie-blog-personal

1 Comment on Al câtălea născut ești? De ce contează

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.