Timp de citit : 3 minute
În-ianuarie-mi-am-propus-ca-în-2019-să-îmi-cumpăr-doar-5-lucruri-noi

Citind despre provocarea de a-și cumpăra doar cinci piese de îmbrăcăminte noi într-un an, a Lianei, autoarea blogului avetisiperoz.ro, mi-a trecut prin minte cum ar fi dacă mi-aș lua și eu această provocare. Dar extinsă la orice obiect sau lucru.

Cum ar fi dacă tot anul mi-aș cumpăra doar 5 lucruri noi ?

Din categoria lucrurilor ne-necesare. Adică tot ce e dorință dar pot trăi la fel de bine și fără acel lucru.
M-am entuziasmat, mi-a plăcut ideea, și am acceptat-o.

Curând mi-am dat seama că am luat decizia cam în grabă, fără să o procesez prea mult. Poate a fost mai bine așa.
M-a entuziasmat ideea pentru că oricum eu sunt într-un proces de a reduce numărul de lucruri pe care le dețin, de declutter, de minimalism. Și s-a potrivit etapei în care mă aflu, aceea de a alege strict lucrurile care îmi plac mult, mi se potrivesc, sunt de calitate, chiar îmi aduc bucurie, cum spune Marie Kondo în mini-seria de pe Netflix, din care am văzut câteva episoade în concediu.

Care sunt regulile?

 • doar 5 lucruri din categoria dorințelor, adică lucrurilor pe care mi le doresc dincolo de necesar
 • fac excepție cu cărțile. Pentru că citesc foarte mult, vreau să fac asta, și e parte din dezvoltarea mea.
 • o altă excepție sunt cadourile pentru cei dragi

Să vă spun ce am cumpărat până acum.

IANUARIE

 1. Nu a început anul bine, că am dat comandă de o nouă pereche de ochelari pentru înot. Aveam una de la decathlon, încă în stare bună, deși cam ieftinuță și de calitate slabă. M-am gândit că hai să încep anul bine și să prioritizez sportul.
  Primul lucru dintre cele cinci a fost bifat.
  90 lei.

MARTIE

 1. Am fost la depozitul de materiale textile și nu am putut rezista să nu cumpăr un material roșu, moale, neșifonabil, redus! Mi-am spus că voi face din el o rochiță pentru una dintre nunțile la care voi merge anul acesta. Încă nu m-am apucat de ea și e iulie. Sper să mă mobilizez totuși până la final de august.
  30 lei.

APRILIE

 1. Am intrat spontan într-un magazin de haine la mâna a doua și am găsit o rochiță înflorată, ușoară, de vară, cu un material moale. Uitasem complet de lista mea de cinci lucruri. (Nu sunt sigură că aș fi renunțat să o iau dacă îmi aminteam.) După câteva zile mi-a picat fisa că am mai tăiat un lucru de pe listă.
  Ce-i drept, acum că e cald, chiar port destul de des rochița, și îmi place foarte mult.
  12 lei.
 2. Pe final de aprilie am petrecut o săptămână în Slovacia. Oricum, de acasă mi se pusese pata pe o piatră ametist pandantiv. Aveam alt tip de piatră pandantiv cumpărată într-un city break din Praga. Atunci nu avusesem bani pentru un ametist.
  Nu luăm prea multe guri de aer din Slovacia, că ajungem la un târg cu tot felul. La o masă, găsesc un pandantiv drăguț cu o piatră ametist.
  Culoarea mea preferată este mov – am luat-o.
  3 euro = 14 ron

IUNIE

 1. A venit soarele arzător de iunie, și concediul în Muntenegru. De vre-o doi ani îmi doream o umbrelă mică, cochetă, cu protecție UV. Nu îmi place soarele, pe ideea că expunerea îndelungată la razele lui îmbătrânește prematur pielea și o afectează. Evit cât pot, plus creme cu protecție.
  Dar dorința de a avea o astfel de umbrelă a revenit.
  Așa că am decis să îmi iau una.
  40 ron.

Și uite cum în jumătate de an am atins limita de cinci lucruri.

Puteți vedea în poza de mai sus cele cinci lucruri pe care mi le-am luat deja.

Concluzii până acum

E un exercițiu foarte bun. Te gândești mai bine pe ce dai banii, dacă chiar merită sau e o cumpărătură impulsivă. Devi mult mai selectiv cu ceea ce ai, ceea ce îți dorești. Ceea ce e bine și îmi place.

Chiar dacă am luat deja cinci lucruri, sunt mândră de mine și bucuroasă pentru experiment. Probabil în ceilalți ani aș fi cumpărat mult mai multe până acum.

Ba chiar am scos din dulapuri ceva plase cu donații, sau am scos la vânzare lucruri pe care nu le-am folosit și nu mai plănuiesc să le folosesc. Haine, pantofi, lucruri din bucătărie, accesorii.

Devine transparent cât cheltui pentru lucrurile ne-necesare, cum anume faci cumpărături. E chiar interesant!

Nu știu cum va fi până în decembrie. Momentan nu am nici-un plan de a cumpăra vre-un lucru nou, și sper să rămână așa.
Revin în decembrie cu concluziile după această provocare proprie.

Ce părere ai despre provocarea mea? Ai face așa ceva?

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.