Timp de citit : 3 minute

spider-web-tree-branches-pattern-39494

Fiind o persoană orientată foarte mult pe ideea de dezvoltare, privind la viața mea, îmi dau seama că sunt expusă la unele capcane.
Mi-am făcut timp să le privesc mai bine pentru a le recunoaște atunci când apar, și a nu le lăsa să transforme ceva bun (dorința de a crește, de a învăța) în ceva care nu e deloc benefic (egoism, mândrie, exagerare sau orientare pe sine). Uite ce am descoperit:

1. Perfecționismul

Mi-am dat seama că sunt perfecționistă când am conștientizat că nu pot tolera nici-un fel de eșec, și orice greșeală de-a mea mă ducea aproape de marginile depresiei. Îmi alesesem perfecțiunea ca standard, etalon, și am crezut chiar că Dumnezeu are aceeași așteptare de la mine.
Ca o paranteză, recomand cartea “Darurile imperfecțiunii” de Brene Brown, m-a ajutat foarte mult să înțeleg perfecționismul și cum arată viața ghidată de acesta. Practic, această carte mi-a pus primul semn de întrebare dacă e bine ceea ce fac, și felul în care mă raportez la mine însămi și îmi gestionez viața. Din acel moment am început să îmi pun întrebări și să mă vindec de perfecționism. De asta e una din cărțile pe care mereu o voi aduce în discuție și o voi promova. Pentru mine a fost, cum s-ar spune în engleză: life-changing, adică mi-a schimbat perspectiva și viața.

Așadar, eu văd perfecționismul ca prima mare capcană pentru persoanele ca mine, pasionate să crească și să se dezvolte. Atenție să nu cădeți în groapa aceasta!

Soluție:

– îngăduie-ți să eșuezi, să spui ‘NU’, să îți accepți limitările, să te odihnești atunci când corpul, mintea sau emoțiile tale îți transmit că e cazul

2. Orientarea pe sine

Deseori când îmi evaluez perspectiva și focusul, constat că toate luminile sunt pe mine. Și mă refer la luminile mele, la timpul, energia și resursele pe care le am. Nu mă înțelege greșit, e fain să te dezvolți, să înveți, să lucrezi cu tine însuți, dar nu ești tu mijlocul universului, și cred că e greșit să te preocupe doar persoana ta, nonstop. Chiar e prea mult. Am observat capcana aceasta în viața mea și nu îmi place. E obositor, devi numulțumit, nu îți mai convine nimic, pentru mine sunt semnale clare că am ajuns să fiu prea focusată pe mine însămi. Grijă și aici.

Soluție:

– dăruiește celor dragi din atenția și timpul tău; alege să ieși din casă, să te întâlnești cu prietenii și familia ta

3. Inflexibilitate

De așa multe ori am devenit inflexibilă. Cu mine însămi pentru că sacrificam ceea ce simțeam, emoțional sau fizic, pe ceea ce mi-am propus: scopuri, planuri, liste. Dar treptat am învățat să dau mai multă atenție semnalelor corpului sau sufletului meu, și pot spune că sunt mult mai liniștită, corpul meu e mai odihnit și mintea mea e plină de pace.

Soluție:

– nu sacrifica sănătatea ta sau principiile tale în pofida dorinței de a crește, de a te ține de plan, de a bifa ceva dintr-o listă, atunci când ți se transmit clar semnale de a te opri

4. Spirit critic și așteptări mari din partea celor din jur

Inconștient îți alegi un standard care nu va putea fi atins de cei din jur. Acesta va aduce cu sine o atitudine de critică față de cei care nu au câștigat disciplinele câștigate de tine, sau nu sunt preocupați să se dezvolte acolo unde tu ești preocupat. Mare atenție și la capcana asta! Nu îi pedepsi pe cei din jur pentru că nu sunt ca tine.

 

Soluție:

– învață să vezi talentele și potențialul în cei din jurul tău, verbalizează asta, apreciază și mulțumește

 

Ce crezi, sunt reale aceste capcane?

Sursa foto aici.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.