Am fost întrebată ce sfaturi am pentru proaspăt părinți, după experiența noastră cu bebe. Și gândul meu merge imediat spre câteva cărți prețioase, care nouă ne-au dat direcție și ne-au ajutat să ne înțelegem bebelușul, sau ne-au învățat ce să facem în circumstanțele noi în care ne-am aflat.
Așadar, uite ce m-a ajutat mult:
1. Cărțile despre pedagogia Montessori
Eu am citit “Copilul în familie” de Maria Montessori, “Montessori de la naștere la 3 ani” de Charlotte Poussin, dar sunt și altele. E tare fain să aplicăm principiile Montessori cu fetița noastră. Crearea unui spațiu sigur în care se poate juca, sta, pe care îl poate explora. Independența pe care o câștigă și care îi place așa mult. Plus numeroasele abilități pe care le căștigă sub ochii tăi. E fascinant! Și să nu uităm principiul de bază din Montessori “Follow the child” sau “Urmărește copilul”, “Observă copilul”, care ne-au ajutat să învățăm despre fetița noastră multe lucruri pe care le-am fi putut rata ușor dacă nu ne luam timp să stăm cu ea pe covor și să vedem ce îi place să facă, să aleagă, cum manipulează jucăriile, obiectele.
2. Cartea “Cum să educăm copiii mici cu blândețe și respect”
E o carte foarte bună după care ne ghidăm, am scris despre ea mai pe larg aici.
3. “Somn sănătos pentru un copil fericit”
Pentru somnul bebelușului: “Healthy sleep habits, happy child”, tradusă: “Somn sănătos pentru un copil fericit”, Mark W, și ar mai fi “Solve Your Child’s Sleep Problems” – Richard Ferber. M-a ajutat să înțeleg multe despre ritmul și nevoile copilului, plus ce poți face când nu are tipare bune și sănătoase de somn. Nu sunt de acord cu absolut tot ce scrie acolo (un procent foarte mic), dar tot se merită să o ai și citești.
4. Cartea “The Wonder Weeks”
Mult m-au ajutat și informațiile din cartea “The Wonder Weeks” de Frans X. Plooij, Hetty van de Rijt, și Xaviera Plas-Plooij, despre salturile mentale ale bebelușului. După ce am citit despre perioadele cheie în care cognitiv este un salt uriaș pentru bebe, de cele mai multe ori la pachet cu dificultăți legate de somn, am avut mult mai multă empatie și răbdare cu fetița. Ceea ce scria se respecta foarte mult în cazul ei, și a reprezentat pentru noi multe răspunsuri la întrebările și nedumeririle noastre.
5. “Baby-led Weaning” de Gill Rapley, Tracey Murkett
Cartea de căpătâi pt auto-diversificare, o experiență minunată, pe care o recomand. Este tradusă și în limba română. Cred că se numește “Diversificarea naturală”.
6. “Ce înseamnă să fii mamă” de Leslie Ludy
Am citit cartea lui Leslie Ludy chiar după ce am născut. Și a venit cum nu se poate mai bine. Am scris despre ea aici, și acum sunt la al doilea club de carte în jurul ei.
7. Cartea “Lacrimi si crize de furie”
Este o carte tipărită mai de mult, de Aletha Solter. De aici am aflat multe informații despre nevoia bebelușului de a comunica și a se descărca prin plâns. Am învățat că emoțiile sunt bune, și trebuie să ajut copilașul să se descarce de ele, nu să le inhibe. Am scris despre ea aici.
8. “Retete de jocuri”
Cartea lui Lawrence J. Cohen, deși se aplică mai mult copiilor peste un an, mi-a format o atitudine deschisă față de timpul petrecut cu copilul. Îmi fac timp zilnic să mă așez lângă ea, să observ, să mă implic în joaca ei, lăsându-mă condusă sau venind cu idei. E o carte așa faină, care abordează tot felul de dificultăți legate de creșterea copiilor, și vine cu multe idei practice pentru soluționare. Am scris idei din carte aici.
Dacă ești părinte, și ai în minte vreo carte care a influențat modul în care îți crești copilul, mi-ar plăcea să îmi spui.
Sursa foto: unsplash.