Câteva notițe din cartea Saving your marriage before it starts de Les și Leslie Parrott:
- mulți oameni se căsătoresc pentru a evita sau a scăpa de neplăceri. Dar indiferent cât de glorioasă e instituția căsniciei, nu e un substituit pentru munca dificilă de vindecare spirituală interioară. Căsnicia nu șterge durerea personală și nu elimină singurătatea. Oamenii se căsătoresc în primul rând pentru a-și spori propria bunăstare, și nu pentru a purta de grijă de nevoile partenerului.
Căsnicia nu e un substituit pentru munca dificilă de vindecare spirituală interioară!
- fiecare dintre noi, cel puțin inconștient, se căsătorește cu speranța vindecării rănilor. Chiar și dacă nu avem un trecut traumatic, avem răni și nevoi neîmplinite pe care le purtăm înăuntru. Toți suferim de sentimente de îndoială de sine, nevrednicie și inadecvare. Așa că în căsnicie privim la partener să ne convingă că suntem valoroși, și să ne vindece infirmitățile.
- o căsnicie sănătoasă devine un loc în care încheiem treburile neterminate din copilărie (ce fain!). Procesul vindecării începe gradual, descoperind și conștientizând problemele nerezolvate din copilăria noastră. Vindecarea continuă de-a lungul anilor pe măsură ce permitem partenerului să ne iubească și pe măsură ce învățăm cum să îl iubim.
- cartea proverbelor spune: după cum fierul ascute fierul, tot astfel și omul îl face mai ager pe semenul său. Lipsurile și diferențele noastre dau fierului asprimea /rugozitatea sa, puterea sa de ascuțire. Căsătoria e modul oferit de Dumnezeu pentru a ne îmbunătăți și perfecționa ființele.
Căsătoria ne provoacă la noi înălțimi și ne cheamă să fim cea mai bună versiune a noastră
- căsătoria ne provoacă la noi înălțimi și ne cheamă să fim cea mai bună versiune a noastră, dar nici căsătoria, nici partenerul nu ne fac în mod magic întregi.
- cuplurile care cred mitul că partenerul îi va face întregi devin dependenți de partener într-un mod nesănătos. Ei se bazează pe partener pentru o susținere continuă, asigurări continue și întregime.
Căsătoria e modul oferit de Dumnezeu pentru a ne îmbunătăți și perfecționa ființele.
Stiluri de iubire (de avut în minte un triunghi pe ale cărui laturi scrie: Pasiune – Intimitate – Legământ (Commitment)
- iubirea romantică: latura pasiunii și intimității sunt mai lungi (din triunghiul amintit mai sus), predominante, și commitment nu
- iubirea prostească: pasiunea și commitment sunt laturile lungi ale triunghiului, intimitatea fiind aproape absentă
- iubirea companion: commitment și pasiunea sunt predominante
- iubirea desăvârșită: combinația completă dintre cele trei. E scopul către care trebuie să țintim. Mereu trebuie să avem în vedere în relația de cuplu să menținem în echilibru cele trei.
Aici este un articol scurt scris de autori despre cele trei stiluri de iubire.
- stilurile de iubire în căsnicie se schimbă. La un moment dat pentru unul dintre parteneri unele elemente pot fi mai puternice decât altele. Și se poate ca unul să aibă un stil care nu este la fel cu al celuilalt.
- dragostea pe care acum o ai pentru partener va suferi numeroase schimbări și va lua diferite forme de-a lungul vieții petrecute împreună.
Rareori doi oameni se referă la același lucru când spun “Te iubesc”.
- acceptarea naturii schimbătoare a iubirii îți va permite să te relaxezi și să te bucuri de multele ei manifestări. Cu timpul vei vedea cum multele ei forme vor întări și adânci relația ta, și îți va îmbogăți viața.
- fiecare căsnicie se va confrunta cu puncte de presiune care vor testa zelul/entuziasmul/caracterul cuplului: o carieră nouă, nașterea primului copil și a următorilor, plecarea la școală a copiilor, boli serioase etc.
- căsnicia este o călătorie prin etape predictibile, sau etape ale iubirii. Aceste etape sunt: romantismul, power struggle, cooperation, mutuality and co-creativity – sunt anotimpuri ale iubirii în căsnicie. Fiecare etapă are provocările și oportunitățile ei. Si se cladesc una pe cealaltă, ducându-ți dragostea la potențialul maxim.
Cum vi se par ideile?