Timp de citit : 5 minute

Fuckup-nights-timisoara

Greșelile, eșecurile și provocările sunt dovezi ale dezvoltării. Da? sau Nu?

Joi am participat la un eveniment în Timișoara, care a avut în centrul atenției și al discuțiilor eșecul.
Trei femei antreprenor, din comunitatea noastră, și-au povestit eșecurile din activitatea lor de business.

Ești curios să afli ce au spus?
Mai întâi să îți spun câte ceva despre contextul acesta.

Despre mișcarea Fuckup nights

În 2012, în Mexico City, câțiva prieteni au început să povestească lucrurile nasoale care li s-au întâmplat. Au observat că a povesti despre ele și a învăța din ele îi ajuta, pe ei înșiși și pe cei care le aflau. Curând au urmat alte întâlniri, cu mai mulți prieteni. Tuturor le-a plăcut ideea și acum “Fuckup nights” a devenit o mișcare internațională care celebrează eșecul.

Fuckup nights a ajuns și în Timișoara

Acum un an, Timișoara a intrat și ea în rețeaua orașelor care primesc cu brațele deschise eșecul și îl consideră o normalitate din care putem învăța, și cu ajutorul căruia creștem.
A șaptea ediție a avut loc săptămâna trecută, și a fost prima la care am participat. Ce mă bucur că am avut oportunitatea de a fi parte din așa ceva!
Evenimentul a fost organizat de Atu Advertising, și a avut loc în deja cunoscutul și îndrăgitul loc al Timișoarei: Ambasada.
15 martie, Timișoara, trei femei antreprenor povestesc: Lia Pfeiffer, Mihaela Vetan și Adina Bugescu.

Ce au spus aceste femei?

În continuare face o scurtă introducere a ceea ce fac aceste femei deosebite, și voi puncta câteva idei spuse de ele, care mi-au rămas în minte:

Mihaela Vetan – Reciproc Cafe

reciproc-cafe-timisoara

Reciproc Cafe este o întreprindere socială, născută din visul de a ajuta oamenii cu nevoi sociale, și de a promova consumul local, responsabil, sustenabil. Visul a prins contur, și uite că avem în Timișoara acest loc fain și drag mie: Reciproc Cafe.
Mihaela Vețan ne-a povestit drumul ei care a dus-o aici, și care e forst presărat de neprevăzute și de așteptări care uneori nu se împlinesc așa cum am crezut că se vor împlini.

  • “Realitatea nu e întotdeauna așa cum ne imaginăm sau așteptăm.”
  • La un moment dat, pe Mihaela a izbit-o întrebarea: “Ce lume susții în coșul tău de cumpărături?” Ce poveste au acele produse, cum au ajuns acolo, care e adevăratul lor preț? – această întrebare a ghidat-o mai departe în formarea viziunii Reciproc.
  • Mi-a plăcut ce a spus Mihaela la un moment dat “știam că se va întâmpla”. Era sigură că, dincolo de greutăți, la un moment dat ceea ce avea în minte se va întâmpla și în România. A fost totuși nevoie de timp, de oportunități și de adaptare.
  • Neprevazutele mereu apar, dar, dacă știm să ne adaptăm, le vom valorifica și vom câștiga.
  • Uneori trebuie să facem compromisuri. De exemplu, pentru Reciproc și-a dorit un spațiu mai mare, cu zonă dedicată activităților cu copiii, și zonă pentru cafenea. Dar, din cauza chiriilor mari în zona centrală, au fost nevoiți să folosească un spațiu mic dedicat ambelor scopuri. Ceea ce a fost un efort mare de gestionare a activităților, și o așteptare care nu s-a împlinit.
  • Numărul locurilor de muncă oferite persoanelor cu nevoi, salariile – au fost alte aspecte care nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor.

Dar, ceea ce a ajutat a fost:

  • sprijinul oamenilor
  • faptul că au avut un proiect credibil, în care oamenii au crezut
  • rețeaua socială din jurul lor
  • capacitatea de a se adapta

Reciproc oferă produse alternative, organice, care pot fi cumpărate de la ei. Tot ce au acolo e trecut prin multe filtre. Ei promovează comerțul echitabil, micii producători, respectul mediului și produse de calitate. Vă poftesc să le treceți pragul. Sunt niște oameni tare deosebiți, cu un vis fain, pe care merită să îi susțineți!

Adina Bugescu – Prospero Delicii

prospero-timisoara

Prospero este o afacere de familie, pornită în 1991 de părinții Adinei. Aceștia au început cu o brutărie care să fie alternativa sănătoasă la ce exista pe piață. De atunci și până acum, Prospero a crescut într-un mod uimitor și frumos.
Acum sunt 16 magazine în Timișoara, și toată lumea cunoaște brandul lor și produsele lor deosebite, făcute cu ingrediente sigure, bune, atent selectate. Au multe sortimente de pâine fără amelioratori, cu maia, fără gluten etc.

Printre eșecurile pe care Adina le număra se află:

  • faptul că uneori te arunci cu capul înainte, și nu știi peste ce dai, poate după colț se află criza care te dezechilibrează
  • tu știi că produsul e bun, dar oamenii nu știu de el – eșec de vânzare
  • creștere înceată – nu te aștepta ca dacă ai deschis un magazin, în secunda doi să se umple și să ți se vândă produsele (ificultatea de a vinde)
  • supărarea clienților
  • neavând o planificare e greu sa eviți pierderile

Eu una abia aștept să le trec pragul și să încerc noile sortimente de pâine. Nu știam că sunt atât de dedicați și că toate produsele lor sunt făcute din ingrediente cu adevărat sănătoase! Ce fain că avem în Timișoara așa ceva!

Lia Pfeiffer – Atelierul de Pufoșenii

atelierul-de-pufosenii-timisoara

Atelierul de Pufoșenii este un loc creativ în care se nasc jucării colorate, cu povești superbe! Dacă mă apuc să privesc la galeria cu jucării, de pe Facebook, a Liei, mă blochez acolo dând next, next, nesătulă să citesc poveștile fiecărei jucării care prinde viață.

Lia ne-a povestit drumul ei de la Arte Plastice la Web Design, și apoi de la demisie la descoperirea pasiunii de a coase jucării.

Eșecurile despre care ea ne-a povestit:

  • materiale pierdute din cauza greșelilor de coasere, de tipar. În procesul de învățare greșești, este normal și nu ar trebui să îți interzici eșecul, ar fi o blocare a creativității. Adaptează-te și creează altceva.
  • frica de a începe ceva nou, de a-ți da demisia, de a strica material etc.

Un lucru care mi-a plăcut mult, e că Lia, odată la ceva timp, alege să se ocupe de un proiect pro bono.

Exemple și gânduri personale

Unul din scopurile blogului meu este să promovez oameni și inițiative deosebite din România. Și pentru că eu personal caut să am o perspectivă adevărată și bună apropo de eșec, mă străduiesc și lupt să îl accept și valorific, inițiativa acestor oameni, de a avea o astfel de seară în Timișoara, se aliniază cu nevoia mea și cu ceea ce cred despre eșec.

Eu, personal, am fost, și încă sunt, de multe ori, rezistentă prezenței eșecului. Mă lupt cu asta când învăț să înot, mă lupt și atunci când cos și vreau să îmi iasă perfect, din prima, acea piesă de îmbrăcăminte. Ah, câtă nevoie am să mă împrietenesc cu eșecul! Să fiu mai ospitalieră cu el și să nu îl alung. Pentru că oricum vine, nu pot alege să cred că realitatea e alta.

Ce bine mi-a prins să văd aceste femei vorbind deschis despre blocaje, greutăți, eșecuri!

Concluzii

  1. În Timișoara se întâmplă lucruri faine și mă bucur că sunt parte a acestei comunități.
  2. Gândește-te la cum vezi tu eșecul și care e relația ta cu el. Să nu îți fie frică, să nu îl negi, ci să te aștepți să vină și să te pregătești pentru el. Primește-l cu brațele deschise, te va ajuta!
  3. Dacă sunteți pe aproape și vi se pare interesant subiectul, vă învit să urmăriți Fuckup nights, și poate ne vedem la următoarele lor evenimente să povestim despre eșecurile noastre și cum ne-au ajutat ele.

Imagini preluate de aici, Reciproc, ProsperoDelicii, Lia.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.