Timp de citit : 2 minute

pexels-photo

Continui seria de postări care mă fac să mă opresc, la finalul lunii, și să analizez puțin cum a fost acea lună, din prisma lecțiilor de viață, a lucrurilor pe care le conștientizez și învăț.

Și aș vrea să le împart cu voi! Pentru decembrie am ajuns la următoarele concluzii:

1. Nu pot să schimb pe cineva, dar pot să influențez pozitiv, fără să mă aștept la un rezultat neapărat. Pot să am o atitudine pozitivă și să mă ocup de creșterea mea, să aplic în viața mea schimbarea. Inevitabil voi influența!

Nu pot să schimb pe cineva, dar pot să influențez pozitiv!

2. Atunci când mă copleșește frustrarea lucrurilor care nu ies exact așa cum vreau eu, mă adun și mă gândesc la toate lucrurile pentru care sunt mulțumitoare! De la cele mai mărunte, până la cele mari. Le număr, și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ele. E uimitor cum, în câteva minute, conștientizez că atitudinea de adâncă nemulțumire, și de a ține cu dinții de imaginea pe care eu vreau să o aibă viața mea, e nefolositoare, și chiar dăunătoare! Acest obicei mă ajută să îmi schimb perspectiva. Te provoc să încerci!

3. Am învățat să nu iau decizii până nu am pace în acea privință. Chiar dacă toate calculele ies, chiar dacă teoretic știu că ar merge, până nu mă rog și capăt o încredere plină de pace că e bine să fac acel pas, nu îl fac.

4. Acum vreau să aleg oportunitățile spontane, care vin când nu mă aștept, dar pe care de fapt le aștept de mult timp. Puține lucruri se întâmplă exact așa cum le gândesc și planific. Am învățat să fiu mai flexibilă, și să mă adaptez circumstanțelor care vin, mai rapidă în a sesiza oportunitatea și a o valorifica. Este doar un început al acestui proces, de la un temperament care îmbrățișează ezitarea, nehotărârea, analiza, la a fi spontan, și deschis.

5. De asemenea, am mai lucrat la a nu mă sabota singură, la a nu-mi alege din prima, postura de învinsă, ci a-mi lua atitudinea de învingătoare. Știu, e greu, dar fac progrese, și pot să spun că mă ajută să cultiv acest obicei!

Tu ce ai învățat luna aceasta? Cu ce ai rămas?

Sursa foto aici.

anascrie-blog-personal

0 comment on Ce am învățat în decembrie

  1. Si eu am invatat(bine, nu tot in decembrie) ca a vrea ca lucrurile sa iasa asa cum vreau eu aduce suferinta(am si citit undeva ca dorinta naste suferinta, si am observat asta si in alte situatii din viata). Am invatat ca atunci cand imi doresc ceva si mi se implineste, cu siguranta voi mai vrea si altceva si uit repede ce mi s-a implinit.Am mai invatat ca confund placerea cu fericirea.Nu zice rau Emil Cioran: “Dorinţa nesatisfăcută este suferinţă; ea nu-i plăcere decât în timpul satisfacerii; şi, odată satisfăcută, este decepţie.” Sau Buddha: “Aparitia suferintei, lipsei de armonie si a frustrarii decurg din dorinta, ravna si atatare!”

    • Înțeleg ce spui, și eu am observat că deseori cad în capcana de a crede că dacă dorințele mi se împlinesc voi fi mai împlinită. Ceea ce am descoperit a fost că deseori dorințele mele nu sunt cele mai bune pentru viața mea, deoarece perspectiva mea e limitatăș și am mai descoperit că împlinirea mea nu vine din aceste dorințe împlinite, nu sunt suficiente, singura împlinire reală din care am “gustat” este cea care vine din a-L descoperi pe Dumnezeu si a mă descoperi pe mine văzută de El. Nu neg bucuriile care vin și din alte lucruri, gen a-mi folosi abilitățile, a face ceea ce îmi place, a mă relaxa etc. Dar împlinirea reală și profundă nu îmi poate fi împlinită de aceste lucruri, nici măcar de alt om, ci doar de Dumnezeu. Sunt uimită și încerc să descopăr mai profund cum este asta 🙂

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.