Timp de citit : 2 minute

Ce-anume-mă-împiedică-să-fiu-cu-adevărat-ancorată-în-prezent

Ann Voskamp are un mod așa frumos de a descrie această ancorare în prezent: să te așezi cu toată greutatea în clipa prezentă, pentru a-i încetini ritmul și a o savura, a te bucura autentic, a observa, a fi implicat.

Am analizat puțin cum stă treaba la mine, și

Am descoperit aceste trei mari și “frumoase” obiceiuri mai puțin bune, care mă trag în jos când vine vorba de a fi prezentă:

 1. Tehnologia – sau mai bine zis mica-marea mea dependență de internet, smartphone, social-media, știri.
 2. Gândurile îndreptate spre trecut sau viitor – deseori mă surprind absorbită de gânduri care sunt despre o situație care a trecut, cum putem face mai bine, ce anume am făcut greșit, sau tot felul de frici și întrebări îndreptate spre viitor.
 3. Activismul – o da! Mă refer aici la tendința aceea de a face multe multe lucruri, activități. Fiecare minut ți-e planificat și ajungi să nu îți mai asculți organismul și să nu mai ai grijă de tine, de sufletul tău.

De ce ar fi important să fiu mai prezentă?

 • Pentru a mă bucura mai mult.
 • Pentru a-mi aduce aminte momentele frumoase petrecute cu cei dragi.
 • Pentru a oferi celor din jur cu adevărat atenție, iubire, prezența mea. Cred că acesta e cel mai important motiv!
 • Pentru a fi eficientă când lucrez.

Cum aș putea să fac asta?

 • Detox de tehnologie – Inoza are un articol interesant despre asta aici. L-am share-uit și pe pagina de facebook anascrie zilele trecute. Merită citit!
 • Savurează mâncarea în loc să o fotografiezi și arăți tuturor pe instagram sau facebook.
 • Alege ca, dacă petreci timp cu prietenii – să nu îți lași telefonul la îndemână, să îl pui pe silent eventual, și să le oferi prietenilor darul atenției tale.
 • Dacă te plimbi, mergi până la magazin etc. – nu mai sta cu ochii în telefon, privește în jur, profită de ocazie ca să te liniștești, să observi vremea, să te bucuri.
 • Dacă ești în concediu, alege ca focusul tău să fie admirarea peisajelor, locurilor, savurarea lor, bucură-te de ele în primul rând, apoi fă câte o poză, nu zeci de poze!
 • Dacă te surprinzi agățat de trecut sau îngrijorat de viitor – alungă aceste gânduri. Focusează-te pe ceea ce faci și nu îți mai lăsa gândurile să umble în trecut sau prezent.
 • Dacă îți dai seama că ai multe, multe zile de oboseală acumulate, că ai programul plin, că începi să devi irascibil, poate ai ajuns să alegi activismul pentru a fugi de prezent, ca refugiu. Ia-ți o după-amiază liberă, mergi în parc, pune la cale un plan ca să devi mai prezent, mai liniștit, mai focusat pe lucrurile care contează cu adevărat.

Obișnuiești să îți lași mintea să se conecteze la trecut sau să se preocupe de viitor, trezindu-te că ratezi clipa prezentă? Sau ai alte moduri de a fugi de prezent? Lași tehnologia, telefonul, social-media să te fure? Cum lupți?

Sursa foto aici.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.