De când mă știu, periodic îmi vin idei (multe) – cu privire la orice: organizarea personală, surprize pentru prieteni, planuri de grup sau personale etc.
Și, din cauza aceasta, am trecut printr-o perioadă de frustrări pentru că:
- multitudinea de idei mă copleșea
- nu reușeam să le duc la îndeplinire în același ritm cu care veneau
- și pentru că le doream implementate pe toate.
M-am gândit atunci la cum aș putea să îmi rezolv aceaste frustrări. Așa că mi-am dezvoltat câteva metode de-a lungul anilor, care pentru mine sunt eficiente.
Ce fac cu ideile?
Le notez
– imediat ce am o idee cu privire la ceva, chiar dacă este sau nu realizabilă, o notez. De-a lungul timpului am folosit:
- Un simplu caiet sau carnețel (prima unealtă folosită, de când eram mai micuță, până acum câțiva ani)
- Pinterest (în mod special pe tot ce ține de DIY, creație, creativitate)
- Idea growr – aplicație pe android (aici îmi puneam ideile care sunt în fașă, în stadiul inițial)
- Trello – o altă aplicație pe android (aici îmi notam ideile deja decise că le voi pune în practică, împărțite pe domenii)
- Google calendar – aici e ultima etapă, când planific efectiv ziua și ce anume fac pentru a da viață ideilor
- Google Keep!! – de câțiva ani folosesc această aplicație și sunt foarte încântată!
Le revăd din când în când
– periodic îmi văd notițele și mă gândesc la ceea ce s-a ivit, dacă merită să le pun în practică, ce presupun, sunt realizabile sau nu?
Le las să dospească
– de obicei, dacă o idee e bună. merită implementată și este ceea ce îmi doresc, va rămâne în mintea mea – va continua să mă curteze și să îmi ceară să o implementez. Pentru mine e un filtru bun. Cumva, cu trecerea timpului pot discerne mai bine dacă să dau viață ideii sau nu.
Cer feedback – sau primesc feedback fără să cer neapărat
– aș vrea să explic partea a doua a ideii de mai sus: de multe ori mi s-a întâmplat ca o idee din mintea mea, despre care nu am spus nimănui, să fie “validată” de nevoile pe care prietenii mei le ridicau. Sau am întâlnit oameni preocupați de aceeași idee ca a mea.
Alteori, discutând cu cei din jur, și căutând feedback-ul lor, îmi dădeam seama că nu e momentul potrivit, sau ideea potrivită. M-a ajutat mult să caut să aflu și ce cred cei din jurul meu despre ideile mele. Nu tot timpul fac asta, dar au fost situații.
Mă rog pentru ceea ce aș vrea să fac – pentru ideile mele
– poate cer discernământ, resurse, energie. Îmi doresc să nu fac de capul meu lucruri care nu sunt pe agenda lui Dumnezeu pentru viața mea.
Le planific
– trec la fapte (fie că îmi pun în calendar ceea ce vreau să fac, data, sunt pe cineva etc).
Îmi doresc să fiu un om de acțiune, de aceea am căutat să trec de la idee la faptă, de la gând la acțiune. Și de fiecare dată când o idee, care inițial părea de nerealizat, prinde viață, mă bucur tare mult!
Tu ce faci cu ideile tale? Cum le faci să prindă viață? Sau le lași să se piardă?
Sursa foto aici.
