Cartea asta a adus la lumină câteva zone deficitare în viața mea (vă spun imediat ce anume). Dar a adus și claritate legat de ce înseamnă și ce presupune să fii mamă. A ajuns în mâinile mele cum nu se putea mai bine! În primele săptămâni de maternitate, chiar în perioada în care descopeream ce înseamnă să fii mamă.
Leslie Ludy abordează portretul mamei așa cum Îl dorește Dumnezeu, plecând de la pasajul biblic din Proverbe 31. În prima parte a cărții, ea aduce în discuție perspectiva pe care ar trebui să o avem asupra maternității, ce presupune acest rol și ce își dorește Dumnezeu pentru noi ca mame.
În a doua parte, se pun pe tapet aspectele practice, din viața de zi cu zi a unei mame: epuizarea, căminul/gospodăria, rutina, crearea de amintiri plăcute cu copiii, îngrijirea de sufletul lor și altele.
Idei din carte care mi-au atras atenția
- Am fost uimită de perspectiva că o mamă nu ar trebui să permită ca zilele ei să fie definite de haos sau epuizare. Dumnezeu dorește să fie o etapă definită de pace și bucurie pentru noi (și e posibil!). Nu trebuie să ne mulțumim cu puțin, nici să acceptăm stresul sau frustrarea ca normă, și să capitulăm.
- Maternitatea este un privilegiu sfânt, primit de la Dumnezeu – acela de a ajuta la formarea unui om, care, în viitor, va schimba lumea.
- Faptul că eu îngrijesc de micuța mea, este o slujire, pe care ar trebui să o fac cu bucurie și dedicare. Trebuie să rezist capcanei de a deveni nemulțumită în această slujire. Să privesc maternitatea ca pe o onoare primită, nu ca pe un dar pentru satisfacerea dorințelor mele egoiste.
- O provocare majoră pentru mine ca mamă, este să fiu prezentă 100% cu copila mea, în ceea ce facem. E tentant ca, acum că e micuță, sub pretextul că nu înțelege toate lucrurile, să fac mai multe deodată. Aș vrea să fiu acolo fizic, mintal, emoțional.
- Trebuie să aleg cu înțelepciune, și cu mare atenție, cum folosesc puținul timp liber pe care îl am. Stau pe social-media sau citesc o carte?
- Am înțeles mai bine prioritățile pe care le am în această perioadă a vieții (și grija pentru căminul nostru este acolo, da). De asemenea, este posibil să ai un cămin curat chiar și cu copii mici. Vreau să țintesc spre acest lucru. Este chiar important pentru copil, și pentru întreaga familie, ca spațiul să nu fie un blocaj sau piedică, ci să ajute familia să se bucure, să aibă pace, să creeze amintiri frumoase acolo.
Cel mai important lucru cu care am rămas din carte este imboldul de a-mi sluji cu bucurie familia. Acum văd aceste roluri ca o onoare, și fiecare lucru practic pe care îl fac zilnic, care pare neînsemnat, ca important.
Iar cea mai mare provocare pe care o am în acest rol, (mi-am dat seama după citirea cărții) este să nu încurc prioritățile. De exemplu, îmi vine să fac ordine în apartament înainte de a lua micul dejun. Apoi se trezește micuța și trebuie să mă ocup de ea, iar eu sunt lihnită de foame. Sau îmi vine să mă ocup de pasiunile mele și uit că e mai important să îngrijesc de relația cu soțul.
Citate
Am învățat să nu mă mai mulțumesc cu puțin și să nu mai accept haosul ca normă și să nu mă resemnez cu atitudinea: “Viața mea ca mamă va fi întotdeauna plină de dezordine și frustrare.”
Intenția lui Dumnezeu este ca mamele să experimenteze o desfătare și o împlinite uimitoare în creșterea copiilor și în gospodărirea căminului lor.
“Multe femei din ziua de azi privesc viața de părinte ca pe un mod de a-și îmbunătăți viața și de a fi fericite. [..] rareori suntem pregătire pentru sacrificiul incredibil pe care-l pretinde maternitatea. Iar când creșterea copiilor e dovedește mult mai consumatoare de timp, mai murdară și mai pretențioasă decât ne-am gândit noi că va fi, suntem ispitite să devenim nemulțumitoare și dezamăgite.”
“Relațiile de familie nu pot fi cultivate în graba și vâltoarea unui program supraaglomerat, a unei case dezordonate și a unor cine pregătire în grabă la cuptorul cu microunde, în timp ce urmărești o telenovelă sau reality-show-uri.”
Nu e ușor să fii mamă, nu va fi niciodată. Însă am descoperit că o viață de mamă poate fi marcată de frumusețe, bucurie și împlinire de nedescris atunci când privește la Isus Cristos, în loc să se lase copleșită de toate inconvenientele și luptele cu care se confruntă pe drum.
Cartea a apărut la editura Scriptum, în 2015, și are 140 de pagini. Capitolele sunt scurte și se citesc ușor, numai bine pentru o mamă, care are o lungă listă de lucruri zilnice de făcut.
Ai citit-o? Cum ți s-a părut?
[…] Ce înseamnă să fii mamă – Leslie Ludy. Ce bine că am picat în mâinile mele chiar la începutul maternității. Mi-a influențat în profunzime concepțiile, și m-a ajutat să preiau acest rol, de mamă, cu dreptul (cred eu). Am scris o recenzie pentru ea aici. […]
[…] online. În noiembrie am dat startul unul club de carte online, cu mămici. Citim împreună cartea Ce înseamnă să fii mamă, și ne vedem să discutăm. E tare fain! Poți iniția și tu un astfel de club, dacă ești […]