Timp de citit : 3 minute

Ce-poți-să-faci-dacă-vrei-să-susții-un-om-care-face-ceva-bun-și-frumos-în-România

Deseori m-am gândit că nu pot face ceva care să ajute țara mea, și să fie cu impact, un impact relevant. Dar, recent mi-am dat seama că pot, în schimb, să susțin oamenii care au o viziunea clară despre cum pot schimba lucrurile și își pun visul în mișcare.

Uite la ce m-am gândit eu:

1. Du vestea cauzei lor mai departe

  • în online
    Dacă îți place un om, o afacere, un vis, promovează-l! Fie că o faci printr-un like, un share, un review pozitiv! Contează așa mult, chiar dacă nu pare.
    Din câte știu, Facebook are un algoritm care expune postările la mai mulți oameni dacă acea postare adună mai multe reacții. Poți distribui pe Facebook produsele lor, viziunea pe care vrei să o susți, ca vestea să se împrăștie și să cunoască mai mulți oameni despre ei. În felul acesta vizibilitatea cauzei aceleia crește.
  • în offline
    Apoi, poți povesti celor din jurul tău: colegi, familie, prieteni. Dă vestea mai departe și în acest mod. Împreună putem reuși. Nimeni nu a realizat vreodată ceva de unul singur, izolat.

2. Ajută cu ceea ce știi să faci

Dacă ești priceput la ceva anume, le poți oferi sprijinul tău.
Îi poți întreba cum anume îi poți susține. De cele mai multe ori nevoia e un lucru simplu și mic.
Sau poate ai în cercul tău de prieteni pe cineva care îi poate ajuta cu un serviciu anume.

3. Încurajează-i

Scrie-le un mesaj de apreciere, de încurajare.

Toți oamenii care vor să schimbe ceva în bine au parte de dificultăți și blocaje. Nu ai idee cât de bine prinde un mesaj pozitiv cuiva care se luptă zilnic cu tot felul de blocaje pentru a mișca lucrurile într-o direcție bună.

Nu te costă nimic!
Eu mi-am adunat în Google Keep, într-un note, toate cuvintele bune și de încurajare primite pentru blogul meu. Când descurajez și îmi vin în minte gânduri negative, care m-ar face să renunț sau să consider munca mea inutilă și fără valoare, citesc ceea ce acești oameni mi-au spus la un moment dat. Astfel îmi dau seama din nou că ceea ce fac e bun, frumos și de valoare. Pentru mine personal m-a ajutat mult feedback-ul primit! Oferă și tu la rândul tău.

4. Cumpără ceea ce oferă

Dacă ai bănuții necesari, cumpără acel produs deosebit pe care ei îl vând, îl promovează. Apelează la serviciile lor dacă banii se duc înspre o cauză nobilă. Gândește puțin dincolo de bani. La ce reprezintă ei, unde merg, ce înseamnă mai departe.

5. Donează pentru cauza pe care o susțin

Dacă nu ai timp să ajuți, energie să faci voluntariat, dar poți dăruii din banii tăi pentru acea cauză, fă-o cu drag! Gândește-te cum anume i-ar ajuta, ce anume înseamnă și cum se vor fructifica.

Sunt diferite moduri de a ajuta oamenii care fac ceva bun. Unele nu ne costă nimic, altele da. Dar oare nu e mai costisitor să stăm cu mâinile în sân și să nu facem nimic? Ba mai mult să criticăm și să descurajăm pe cei care vor să facă ceva?
Hai să punem umărul și să ne lipim de cei care se luptă să îndrepte lucrurile.

Dacă venim fiecare cu puținul lui, și susținem proiectele faine din comunitatea și țara noastră, lucrurile vor începe să meargă.

Câteva organizații, inițiative, afaceri românești pe care le susțin și în ale căror cauze cred:
Funky Citizens – “Luptăm cu apatia civică” – o mână de oameni care încearcă să mobilizeze cetățenii să fie mai activi civic, prin tot felul de proiecte interesante – “avem prostul obicei de a acționa atunci când nu ne convine ceva în democrația românească”.
– ‎Pieces Of Heaven – “Be their angel!” O organizație care ajută oamenii din categoriile defavorizate. Un trai în armonie cu natura și cu animalele.
– ‎Little People – “Zilnic. Împreună, împotriva cancerului la copii.”
– ‎MagicCAMP & MagicHOME – “Visăm la o lume în care toți copiii au acces la cea mai bună îngrijire medicală și la cea mai rapidă recuperare posibile.”
Salvați copiii – Organizație care militează pentru protecția copilului, drepturile sale, educație și sănătate.
Timotion – “Timișoara se mișcă.” – O comunitate din Timișoara, care promovează alergarea și contribuie la împlinirea unor proiecte locale.
Reciproc Cafe – “Loc de consum responsabil” – o cafenea & băcănie care ajută persoanele defavorizate social și susține consumul de produse locale, sustenabile, calitative.
Dincolo de bani – un proiect din Timișoara, care încurajează oferirea în mod gratuit de produse și servicii pentru care în mod normal ai plăti. Crearea un grup extins de persoane care se implică ajutându-se reciproc.
Borcanul cu ulei – o inițiativă din Timișoara, pentru colectarea uleiului menajer, născut din conștientizarea că un litru de ulei aruncat pe canalizare poluează un milion de litrii de apă.

Tu ce cauze, oameni, inițiative susții?

Găsește inițiativele cu care rezonezi și susține-le! Ajută și promovează oamenii care se luptă să facă ceva frumos în România!

Sursa foto aici.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.