Timp de citit : 2 minute

Ce-să-îți-aduci-aminte-atunci-când-cineva-țipă-la-tine

Atunci când oamenii strigă sau țipă la tine,
când își varsă frustrările,
mânia sau supărarea,
să nu crezi că o fac pentru că tu ești rău/rea/defect/defectă,
sau pentru că ai greșit (poate chiar ai greșit, nu ești perfect, dar nici acesta nu e un motiv suficient de bun să țipe).
Ci ei au probleme (emoționale cel mai probabil) nerezolvate. Și acesta e modul ales de ei (neînțelept) de a se descărca de acele emoții negative.

De exemplu un reproș fără nici-o noimă, trădează o frustrare. În loc să răspund și eu cu aceeași monedă, pot sta liniștită gândindu-mă că nu e despre mine, ci despre celălalt. (Adevărat, e greu. Natural îmi vine și mie să ofer o vorbă aspră la schimb.)

Acest om care țipă la tine, are o problemă interioară nerezolvată.

Dar ca să ilustrăm și mai clar și frumos:

“Dimineața. Cineva din cercul meu de oameni apropiați (să îi spunem Ionuț) a decis să ajute pe altcineva (să îi spunem Neluțu). Într-adevăr, a fost un gest frumos, care costa timp, resurse și energie. Admirabil. Dar, când a venit momentul cu pricina, în timp ce ajuta, Ionuț a început să țipe la mine. Pentru nimicuri, pentru diverse. Ba chiar ajunsese să îmi reproșeze că nu am fost eu cea care a făcut gestul de a ajuta.”

Atunci mi-a picat fisa: nu eu sunt problema. Ci el are o problemă și țipă la mine din cauza asta. În loc să privească în interiorul lui și să caute să înțeleagă de unde vin sentimentele negative pe care le trăiește (ar fi descoperit că nu a ales să ajute cu toată inima, cu dragoste și bunăvoință) a ales să mă vadă pe mine ca motiv al problemelor lui. Poate a făcut-o pentru că e people-pleaser. Sau din alt motiv, nu știu.
Eu una am fost eliberată atunci. Am putut să fiu calmă și liniștită, și am pus la păstrare această lecție: nu lăsa pe cei care țipă la tine să dicteze identitatea ta. Felul în care te vezi. Este despre el, despre neînțelepciunea lui, sau imaturitatea lui, sau pur și simplu despre faptul că nu a ajuns încă să își înțeleagă sentimentele negative. Ce-i drept, nu te învață la școală să ți le recunoști. Ba mai mult, ni se spune să ni le îngropăm, ignorăm, punem sub preș. Dar despre asta în alt articol.

Tu cum reacționezi când se țipă la tine?
Ce crezi despre lecția pe care eu mi-am păstrat-o?

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.