De-a lungul timpului am colectat citate despre perfecționism, este un subiect care mereu îmi atrage atenția – probabil pentru că face parte din stofa vieții mele. Uite ce spun scriitorii pe care i-am citit despre această temă:
Henry Cloud – Changes that heal
- Dacă așteptăm perfecțiunea de la noi înșine, nu trăim în lumea reală. Sinele nostru, cel real, nu e perfect. Trebuie să acceptăm această realitate.
Brene Brown în cartea sa – – spune:
- “A trebuit să hotărăsc ce conta și ce nu, și am învățat să fiu perfecționistă numai în cazul lucrurilor care contau.”
- “Terminat e mai bine decât perfect. Am încercat să-mi însușesc acest motto și să renunț la standardele de neatins.”
- “În loc de perfecțiune, trebuie să țintim către lucruri tangibile și care ne oferă împlinire. Întrebarea corectă nu este Le pot face pe toate?, ci Pot face lucrurile importante pentru mine și familia mea?”
Sheryl Paul – The conscious bride (Mireasa conștientă):
- “Rolul perfecționismului este de a ține oamenii ocupați și rupți de experiențele lor emoționale autentice. Când mintea ți-e ocupată și se mișcă într-un ritm frenetic, rămâne puțin loc pentru sentimente. Perfecționismul ne ține ocupați în exterior, străduindu-se mereu să obțină ceea ce cultura ne face să credem că avem nevoie, izolați de ceea ce se întâmplă în interiorul nostru”
Sheryl Paul militează în cartea ei la a-ți lua timp de a-ți explora sentimentele și ceea ce se petrece în interiorul tău. Perfecționismul e unul dintre motoarele care ne împiedică de multe ori să facem asta, sau maschează frica noastră de a ne explora adevăratele sentimente pe care le trăim.
M-a încurajat ce a scris în cartea ei despre creativitate “”.
- Ea spune că este un succes doar să termini ce ai început, pentru că majoritatea oamenilor renunță pe parcurs. Așa că, dacă te gîndești că, decât să faci o muncă imperfectă, mai bine renunți, află că ai face o greșeală. Stai acolo, treci peste dificultate și termină ce ai început. Mai bine o “operă” imperfectă dar completă, decât un vis nerealizat vreodată. Și, la urma urmei, ce e aia operă sau lucru perfect? Nu există..
[..] dacă te gîndești că, decât să faci o muncă imperfectă, mai bine renunți, află că ai face o greșeală. Mai bine o “operă” imperfectă dar completă, decât un vis nerealizat vreodată.
Urmând sfatul lui Elizabeth Gilbert, multe postări ale acestui blog au văzut lumina publicării. Puteam spune la infinit că nu sunt suficient de pregătită, nu e suficient de bun articolul. Dar Elizabeth Gilbert m-a încurajat să creez și lucruri imperfecte. Și vă încurajez și eu la rândul meu!
Perfecțiunea e o capcană care distorsionează lucrurile și te face să îți ratezi potențialul. Nu te lăsa pe mâna ei!
Tu ce crezi despre perfecționism?
Sursa foto unsplash.