Timp de citit : 3 minute

Uneori mă întreb: cum am trăit până să citesc cartea X? Cum am acționat până să știu informațiile acestea deosebit de valoroase? Apoi, plină de entuziasm și grabă, îmi vine să duc mesajul meu despre acea carte până la marginile pământului! Atât de esențială pentru dezvoltarea noastră și pentru o viață armonioasă mi se pare!

Una din aceste cărți este .

Gary Chapman este un autor din North Carolina, cunoscut pentru conceptul celor cinci limbaje ale iubirii, și seriilor de cărți pe această temă. Prima lui carte a fost publicată în 1992, și vândută în engleză în peste 10000 de exemplare, apoi tradusă în peste 49 de limbi. Ediția din 2015 este în TOP 100 de cărți cele mai vândute de pe Amazon.

Gary Chapman călătorește în jurul lumii, oferind seminarii pe această temă, și învățând cuplurile cum să își descopere limbajele iubirii, și să le vorbească.

Astăzi vreau să îți spun puțin despre ce a însemnat pentru mine cartea Cele cinci limbaje ale iubirii, și de ce merită să o citești!

Vreau să încep cu o poveste:

Maria a încercat din răsputeri, timp de doi ani, să îi arate lui Viorel că ține la el. Și făcea asta ținând casa lună și bec, ducând gunoiul, gătea toată ziua, ștergea praful, și tot felul de astfel de activități prin casă. Dar mereu îl vedea pe Viorel nemulțumit, ursuz, și chiar verbalizând că ea nu ține la el! Tristă, a renunțat să mai facă ceva. Nu înțelegea de ce Viorel nu vede! 

Într-o zi îl aude strigând-o să vină să vadă ce a făcut el în atelier. O strigă o dată, o strigă de două ori. Ea, cu mătura prin casă, nu prea voia să se oprească, dar hai să o facă de data asta. Se duse la Viorel, și timp de o oră neîntreruptă, el îi povesti și arătă fascinat proiectul reușit. Era atât de vesel și fericit! Mariei nu îi venea să creadă ochilor. Și ea doar stătea acolo și asculta, nu făcea nimic. Oare acesta să fie secretul de a-i arăta lui Viorel că îl iubește, că ține la el?

Este deosebit de esențial să știm să arătăm iubire în limbajul partenerului.

Pentru mine a fost revelator mesajul cărții. Gary prezintă cinci limbaje principale prin care oamenii simt, percep afecțiunea, și acestea sunt:

  • Cuvintele
  • Atingerile
  • Cadourile
  • Timpul de calitate petrecut împreună
  • Serviciile

Citind cartea, mi-am dat seama că pentru mine e important să mi se transmită verbal afecțiunea, iar cadourile de exemplu, le pot trece cu vederea ușor. De asemenea, a fost interesant ca, pe măsură ce citeam, să descopăr felul în care fiecare membru al familiei mele percepe iubirea, ce nevoi are, și pe ce anume pune accent. Cum anume se simte el iubit, acceptat și valoros.

Tendința noastră e să arătăm afecțiune așa cum ne-am aștepta noi să o primim. Dar dacă tu oferi asta într-un mod în care pentru celălalt nu e așa important, și el așteaptă prin servicii de exemplu, el va rămâne cu o nevoie neîmplinită.

Cartea ia fiecare limbaj în parte, și îl explică, dezbate, prezință din toate unghiurile, la final venind cu idei de exprimare a sa.

De asemenea, Gary introduce conceptul rezervorului de iubire. Fiecare persoană are un astfel de rezervor. Dacă primește afecțiune, iubire, așa cum percepe el cel mai mult, rezervorul său va fi mai mereu plin. Dar te las să descoperi mai multe citind cartea.

Un punct forte al ei, este că Gary vine cu foarte multe exemple din experiența lui de consiliere: conflicte rezolvate, tensiuni care au început să fie înțelese, nenumărate cupluri cu povestea lor. Și asta te ajută așa mult să te identifici cu personajele, te ajută să vezi mai concret ce înseamnă în experiența de zi cu zi să vorbești sau nu limbajul celui de lângă tine. Pentru mine a fost un plus imens pentru carte!

Tendința noastră e să arătăm afecțiune așa cum ne-am aștepta noi să o primim.

Cu toții avem nevoie de afecțiune, semnificație, valoare. Dacă putem aduce asta în viețile celor dragi într-un mod mai bun, mai potrivit nevoilor lor, de ce să nu o facem?

Te provoc să citești această carte, și să îmi spui cum ți s-a părut, dacă a adus ceva nou în viața ta, dacă vezi vreun rezultat sau nu.

Tu cum percepi afecțiunea?

Partenerul tău ce limbaj vorbește?

Părinții tăi, familia ta cum percep dragostea?

RESURSE: Pe site-ul său, http://www.5lovelanguages.com/gary-chapman/ poți chiar face testul care te ajută să afli care este limbajul primar prin care percepi dragostea. De asemenea poți găsi multe resurse pe acest subiect, și ale cărților scrise de autor.

Maria a aflat într-un final că Viorel nu pune un așa mare accent pe servicii, ci pe timpul de calitate petrecut împreună. Pentru el conta mai mult ca ea să fie prezentă, să îl asculte, să fie lângă el, decât să aibă casa lună și bec.

Dacă dorești să achiziționezi cartea, o găsești la (are altă copertă pentru că este o nouă ediție).

anascrie-blog-personal

4Pingbacks & Trackbacks on Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman – RECENZIE

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.