Timp de citit : 5 minute
cu-motocicleta-in-muntenegru

Pe o bucățică a inimii mele scrie Muntenegru, așa că vă povestesc cum a fost concediul nostru acolo, pe motor, chiar dacă anascrie.ro nu este un blog de travel.
Dacă vreți să alegeți ca destinație Muntenegru, sau sunteți curioși cum e să mergi atât de mulți kilometrii cu motorul, mai jos găsiți idei, sfaturi, părerea noastră.

Cum de am ales Muntenegru?

Ne-am dorit un concediu în care să nu cheltuim mulți bani, și să vedem marea. Bine, am avut și alte criteri: să fie natură din plin, să nu fie foarte departe și să nu fie super turistică zona.
Am mai fost în Muntenegru pe fugă în 2017, dar suficient cât să plecăm fascinați de apă, munte, floră, peisaje. Ne-am dorit să revenim, așa că vara asta am ales din nou ca destinație Muntenegru.

cu-motocicleta-in-muntenegru

Cum de am ales să mergem cu motorul?

Ideea de concediu pe motor nu a fost nouă, dar a tot fost amânată sau ignorată. La început de an ne gândeam să îi dăm totuși o șansă ideii, să vedem cum e. Aveam planificate zilele libere, dar cu o seară înainte am decis destinația și faptul că ne asumăm mersul cu motorul.

Planul a fost să mergem șase ore pe zi maxim, și astfel să ajungem în două zile la destinație, adică pe coastă.
Zlatibor a fost locul unde am făcut pauză de o noapte. Și la dus, și la întors. O stațiune de munte simpatică și răcoroasă.

cu-motorul-in-muntenegru

Traseul ales

https://goo.gl/maps/kTsagra4uz9KKrQX9

Am stat câte două zile în: Sutomore, Budva și Kotor. Așadar am tot urcat pe coastă, și la întoarcere spre casă am schimbat traseul puțin. Important de menționat ar fi:

 • Am ales să nu mergem prin tunelul de la iesire din Podgorica din cauza noxelor, vizibilității reduse și pentru că puteam alege o rută spectaculoasă pentru motor, vechiul drum pe munte, despre care citisem că este menținut în stare bună. Și bine am făcut, pentru că am avut parte de o priveliște spectaculoasă asupra Lacului Skadar la urcare, și asupra Mării Adriatice pe coborâre.
 • Nici din Budva înspre Kotor nu am luat ruta cea mai scurtă, ci am ales-o pe cea mai aventuroasă, alegând să urcăm muntele Lovcen, după cum puteți vedea și pe link-ul de google maps. Deși am citit că este unul dintre cele mai periculoase drumuri din Europa, nu mi s-a părut mai dificil decât Transfăgărășanul nostru sau drumurile pe care ne-am chinuit să le urcăm în luna de miere în Madeira. Priveliștea a fost spectacol, chiar mă bucur că am ales-o. Cu mașina ar fi fost mai dificil, pentru că nu prea era spațiu pentru două benzi, și, dacă ai rău de înălțime, poate nu e o idee tocmai bună să mergi pe aici. Dar, pe coborâre vezi golful Kotor și toată zona aceea, e chiar deosebit!
cu-motocicleta-in-muntenegru-si-serbia
Așteptam să treacă furtuna din Serbia.
 • La întoarcerea spre casă voiam să oprim la Mânăstirea Ostrog, dar surpriza a fost să ajungem la altă mânăstire, selectată din greșeală pe hartă. Ne-am amuzat după ce ne-am dat seama, ne-am bucurat de pauză și priveliște (era deosebită și asta) apoi ne-am continuat drumul, renunțând să ne mai abatem din drum. Mânăstirea la care am ajuns întâmplător se numește Cetinje.
 • O altă surpriză la întoarcere a fost să trecem prin Canionul Tara, să vedem spectaculosul râu și Podul Đurđevića. Chiar am rămas cu gurile căscate și am poposit, pe lângă mulțimea de turiști asiatici, să admirăm râul a cărui culoare ni se părea ireală, podul deosebit și canionul. Neapărat să treceți locul acesta pe listă. Eu îl aveam notat undeva că aș vrea să merg, dar renunțasem, probabil din cauza oboselii și dorinței de a nu lungi drumul spre casă, să îl adăugăm ca oprire pe ruta noastră. Dar se pare că google a ales să ne ducă fix pe aici. A fost o surpriză foarte plăcută.
cu-motocicleta-in-muntenegru-in-concediu
Faimosul Pod Đurđevića.

Nu am poze multe să vă arăt, și nu captează prea mult din frumusețea locului. Nu puteam face poze pe motor, și nici în pauze nu voiam să fiu cu telefonul în mână mereu. Ci mi-am dorit să captez cu mintea mea și cu întreaga ființă clipa prezentă, să mă bucur de aer și priveliște fără să mă strofoc să umplu telefonul cu poze. Așa că am ales și câteva fotografii de pe unsplash, spre finalul articolului, pentru a completa imaginea cu care veți rămâne despre Muntenegru.

Cazarea în Serbia și Muntenegru

Am ales cazare prin booking.com și airbnb.com, la prețuri modeste, condiții decente. Așa că am ajus să stăm într-o casă a unei familii al cărei bunic e fierar, în Sutomore; în hostelul de pe marginea mării a unui tip foarte relaxat și ospitalier care a crescut în Kotor și conduce împreună cu fiul său afacerea; în apartamentul unei familii de muntenegreni care nu știau limba engleză și cu care am avut o mică tensiune din cauza unei uși care s-a rupt :)); în casa galben-viu a unei muntenegrene care s-a mutat în Serbia.

Acum îmi dau seama că am cunoscut multe familii și poveștile lor, alegând cazare prin platformele astea, având la pachet și prețuri mici (20-30 euro pe noapte pentru două persoane).

Dacă nu ai chef de socializare, și vrei intimitate sau servicii de hotel, nu alege calea asta, dar, dacă îți place să cunoști oamenii care își pun la dispoziție o cameră sau o parte din locuință, și vrei un concediu cu buget redus, recomand!

Dacă nu ai cont pe airbnb, dar plănuiești să încerci platforma, îți poți face cont prin acest link-invitație de la mine, și ai 160 lei discount la prima rezervare de minim 300 de lei.

cu-motocicleta-in-muntenegru-in-concediu
Balerina din Budva.

Ce ne-a placut

 • Peisajul: munții din Serbia, din Muntenegru, marea, lacul Skadar, dar și vechea cetate Kotor plus cetatea Budva!
 • Ospitalitatea celor care ne-au primit la cazare, ne-au servit masa.
 • Multitudinea de plaje. Nouă ne plac plajele mai mici, înconjurate de vegetație și fără prea mulți turiști. Și am găsit!
 • Prețurile mai mici decât în alte tări europene. Pentru opt nopți, nouă zile petrecute acolo, toate cheltuielile noastre (doi adulți) au însumat 700 de euro.
 • Moneda lor e euro, așa că nu a fost nevoie să trecem leii noștrii prin două schimburi valutare.
 • Pentru că am ales să mergem în luna iunie, turiștii nu se înghesuiau în peisaj, iar apa a avut o temperatură super, de 26-27 grade celsius, deci perfectă. Vremea a fost bună, poate chiar prea cald în unele zile. Dacă acum am ales să mergem în a doua jumătate a lunii iunie, pe viitor cred că am alege să mergem la început de iunie.
cu-motocicleta-in-muntenegru-concediu
Lacul Skadar

Ce nu ne-a placut in Muntenegru

 • Faptul că nu te întrebau dacă vrei să plătești cash sau cu cardul, și îți aduceau direct nota de plată pentru a plăti cash. Noi voiam să folosim cât mai mult plata cu cardul revolut, așa că trebuia să fim mereu super atenți și pe fază, să cerem asta. Iar în unele locuri nu aveai deloc opțiunea de a plăti cu cardul. Pare că la noi în țară e mai răspândită opțiunea asta.
 • Lipsa opțiunilor vegetariene din meniuri. La partea cu alimentația mi-a fost greu. Sunt vegetariană de vre-un an jumate, și nu prea aveam ce alege: cartofi prăjiți și legume la grătar. Dar am mai mâncat fructe de mare și pește.
 • Se fumează în interior, cam peste tot. Dacă e vară, scapi stând în aer liber, dacă nu, noi abia am rezistat într-o benzinărie-cafenea în Serbia, unde ne-am adăpostit de ploaie.

Concluzie și recomandări

 • A fost greu pe motor, cred că data viitoare am alege să facem maxim cinci ore pe zi, sau să ne schimbăm motorul (acum avem Honda Hornet 2007) cu unul de cursă lungă, mai confortabil. Dar a fost și frumos, s-a meritat experiența!
 • Dacă alegeți să mergeți cu mașina, sfatul nostru e să nu alegeți lunile iulie sau august (din experiența noastră de acum trei ani, și a altor cunoscuți). Se formează coloane de mașini și nu prea ai de ales decât să stai cu orele în trafic. Plus mulți turiști.
 • Dacă mergeți cu motorul pregătiți-vă echipament impermeabil. Noi am prins o furtună frumușică, cu fulgere și tot tacâmul, pe drum, în Serbia.
 • Plaje la care am fost și le recomandăm:
  • Slovenska, Budva (plaja principală și cea mai mare din Budva)
  • Mogren 1 & 2, Budva (se ajunge trecând prin centrul vechi al orașului Budva, iar la Mogren 2 ajungi trecând pe lângă stânci, ca un fel de tunel, din Mogren 1. Sunt plaje cu nisip, iar pe drumul până la ele se poate vedea și celebra statuie-balerină.)
  • Lucice
  • Maljevik, Sutomore
  • Buljarica
  • Sveti Stefan (insula Sfântul Ștefan – posibilitate de parcare doar privată, cu taxa cred, așa părea. Noi am găsit ușor loc fără plată pentru motor.)

Ai fost în Muntenegru? Cum ți s-a părut? Ce ai adăuga la lista de recomandări? Sau, dacă nu ai fost, ai întrebări pentru noi?

Concedii plăcute și fără peripeții vă dorim!

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.