Timp de citit : 4 minute

Să-merg-la-TedxTimișoara-a-fost-una-dintre-cele-mai-bune-decizii-pe-care-le-am-luat-luna-aceasta

Am plecat de la eveniment cu multă speranță în România și bucurie că trăiesc aici și acum!

Despre TEDx:

Evenimentele TEDx duc spiritul TED în comunitățile locale. Acestea au scopul de a da mai departe idei valoroase, de a motiva și inspira.
TEDxTimișoara “își dorește să devină catalizatorul progresului comunității din Timișoara“.
Tema aleasă pentru evenimentul de ieri – Mind the gap – a fost o invitație de a înțelege ce anume îngreunează evoluția, sau împiedică atingerea adevăratului potențial.

Mi-am cumpărat biletul din prima clipă. Nu aveam așteptări, ci doar nerăbdarea de a descoperi cum se desfășoară în România un eveniment TEDx.
Acum pot să spun că așteptările mi-au fost depășite. Am stat țintuită locului vreo trei ore, captivată de oamenii minunați de pe scenă.

Laitmotivul serii a fost: “oamenii simplii pot muta munți“.
Crezi asta?

Ideile cu care am rămas de la evenimentul TEDxTimișoara:

Ana Munteanu ne-a povestit cum e să fii omul potrivit la momentul potrivit. Emoția din povestea ei, a fost când a ajuns la o adresă (colecta uleiul folosit de la oameni) și un domn a scos multe bidoane mari pline cu ulei, spre uimirea ei. Acesta aștepta de ceva ani o astfel de inițiativă! A așteptat-o pe Ana, cu speranța că cineva va schimba lucrurile la un moment dat. Întrebarea e: ce inițiative te așteaptă să le dai naștere?

Ești așteptat! Implică-te în proiectele care ajută orașul. Schimbă ceea ce nu îți place în jurul tău. Comunitatea are nevoie de tine!

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu – două femei simple, normale, mame de adolescenți – construiesc primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România! Rupte din alte domenii, au văzut o nevoie în țara noastră pentru care nimeni nu lupta, și au ales să se implice. Oare mai putem spune că nu se poate?
De la o dorință de protest în 2009, pe care habar n-aveau cum se organizează, în 2019, după 10 ani, ia ființă un Spital!
“Luptă pentru nedreptățile care ți se fac! Nu te opri! Noi suntem dovada faptului că se poate.”

“Am știut că trebuie să facem ceva pentru a schimba povestea.”
Îndrăznește să faci – nu doar să crezi!

Întotdeauna lumea a fost dusă înainte de o mână de oameni, nu de mulțime! De exemplu Edison a inventat becul. El singur.

Ascultându-le, am conștientizat că ideea pe care o aud de pe buzele tuturor “în România nu se poate” este o minciună. Atâta timp m-am lăsat întristată de ea. Am lăsat-o să îmi fure speranța! Cum poți să mai spui acest lucru sus și tare când vezi că se perindă prin fața ta, la un astfel de eveniment, atâția oameni simpli și normali, care ACUM realizează proiecte minunate și mărețe în România!

Fiecare dintre noi are o putere de nedescris.

Diana Buluga ne-a transpus în spitalele din Cluj, și ne-a arătat cum s-a născut ideea terapiei prin Artă – o modalitate creativă de a înveseli pacienții, de a destresa cadrele medicale, de a naște zâmbete pe fețele celor care trec pragul unui spital!
Dintr-o provocare de a vedea ce poți face în România anului 2012, ca proaspăt absolvent de actorie, s-a născut proiectul care are un succes neașteptat la Cluj, iar anul viitor vor ieși cu el în afara orașului.
“Arta are puterea de a ne îmbogăți sufletește și de a ne depăși blocajele psihologice.”
Diana a observat un gol în sistem, și a creat unealta care acoperă golul. (Și asta e valabil pentru toți vorbitorii de ieri.)

Poți muta munții dacă ai determinarea necesară.

Fredrik Larson ne-a uimit cu provocarea pe care el o vede: îmbătrânirea populației Europei. Cum va arăta viitorul?
Am fost provocați să analizăm ce înseamnă bătrân, cum vedem această categorie de oameni și ce credem despre ei.
Cel mai uimitor a fost când am constatat împreună că marii artiști și-au conceput operele de artă la bătrânețe (Leonardo Da Vinci, Picasso etc.). Pe mine una m-a făcut să conștientizez importanța, frumusețea și bogăția vârstei mai înaintate. Competența și creativitatea nu se pierd! Din contră, dacă formezi echipe diverse ca vârstă, vei avea de câștigat.

Diana Calfa ne-a vorbit despre impactul mediului de lucru asupra angajaților. M-am minunat aseară când am văzut pe Facebook birourile create de ea pentru Emag!
Câtă creativitate!

Costin Dămășaru și Andrei Botescu au împărtășit dificultățile pe care le-au avut, și cum România nu avea soluții să îi ajute, așa că s-au pus pe treabă! (Ce mă bucur că în România chiar ai loc să faci o tonă de inițiative. Ai spațiu, competiția e mică, și dacă ești determinat, vei avea succes!)

Radu Ticiu ne-a spus povestea Coder Dojo care m-a impresionat! Voi scrie despre ei într-un articol viitor. Sunt super bucuroasă că trăiesc în comunitatea timișoreană, plină de oameni proactivi, care dăruiesc fără să primească ceva în schimb!

Nansi Lungu a adus în discuție modul în care NU ne cunoaștem și ne supraestimăm când vine vorba de persoana noastră.

Manuela Stirnu a fost gazda evenimentului, și a introdus așa minunat fiecare vorbitor!

Cu toții au văzut sau avut o problemă, și s-au apucat de treabă.

Poți visa liber și poți transforma orice vis în realitate.

Concluzii:

Evenimentul a fost unul reușit!
M-am bucurat enorm să fiu printre spectatori! Mi-au venit o mulțime de idei și abia aștept să le dau formă!
Felicitări TEDxTimișoara pentru organizare și pentru alegerea vorbitorilor!

Mă bucur că fac parte din această comunitate!

A, mi-a plăcut mult că am văzut femei pe scenă! Femei inițiatoare, femei creatoare care ne inspiră! (Parcă la majoritatea evenimentelor la care merg predomină bărbații.)

anascrie-blog-personal

7Pingbacks & Trackbacks on Să merg la TEDxTimișoara a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat luna aceasta

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.