Mi-ar fi plăcut să citesc un astfel de articol înainte să mă apuc să cumpăr cărți pentru fetița mea. Așa că m-am gândit să îl fac eu pentru tine.
În ultimul an am achiziționat peste 100 de cărți pentru ea. Primele nu au fost cele mai valoroase, dar cu timpul am citit, căutat, învățat cum să le aleg.
Inspirația și lecțiile mele au venit de la Bianca Mereuță, inițiatoarea grupului de Facebook “Ce le citim copiilor” (pe care îl recomand), director editorial al Casei editoriale Signatura, și fondator al Asociatiei “Versus”.
Așadar.
La ce să te uiți când alegi o carte pentru copilul tău
- Ilustrațiile să fie deosebite
Imaginea are o putere imensă de a atrage copilul spre carte. Este primul aspect pe care îl vede. Înainte să înțeleagă sensul cuvintelor, copilul “citește” privind ilustrațiile. După cum spune și Bianca Mereuță pe grup, ilustrația este un “element de bază al oricărui conținut de valoare în procesul educativ”.
Ea trebuie să spună o poveste, să fie creată cu măiestrie și creativitate. Să evite stereotipurile. De exemplu, am văzut o carte pentru copii, colecție de povești, în care toate personajele bune aveau părul blond și ochi albaștrii, iar cele negative părul brunet și ochii căprui. Sau există cărți cu greșeli în ilustrațiile lor. Verificați înainte.
În plus, alegeți ilustrații realizate cu diferite tehnici. Expuneți copilul la numeroase medii și tipuri de ilustrații.
- Subiectul să fie de interes pentru copil, sau să îi stârnească interesul
- Să fie o carte potrivită vârstei
- Să fie ușor de citit sau urmărit
- Să genereze discuții și/sau să stârnească imaginația
- Să aibă o morală sau învățătură
- Să aibă un fir narativ și un limbaj verbal complex
- Să aibă potențial de a fi recitită
Pe viitor voi sta pe gânduri dacă să cumpăr cărți care oferă o informație și atât. Avem de exemplu o carte cu întrebări și răspunsuri despre artă. Mă întreb cât de răsfoită va fi. Posibil ca, după ce ai trecut prin ea de câteva ori și ai reținut răspunsurile, nu vei mai dori să o explorezi.
- Valorile și principiile promovate să se alinieze celor alese pentru familia ta
Momentan nu am un exemplu negativ aici, poate doar cartea cu stereotipiile din ilustrații. Dar am în vedere mereu și acest aspect. De fapt îmi vine în minte acum un exemplu. Am evitat să iau cărți care îl au în centru pe Moș Crăciun. Pentru noi Crăciunul Îl are în centru pe Isus și nu vrem să spunem copilului varianta cu Moș Crăciun.
- Caută cărțile premiate la marile concursuri din jurul lumii
Medalia Caldecott se oferă anual unui ilustrator de carte pentru copii.
Premiul John Newbery se oferă unui scriitor care se distinge.
Premiul Hans Christian Andersen se oferă o dată la doi ani unui ilustrator și unui scriitor.
Și premiile Costa Book sunt de urmărit.
Vezi ce cărți s-au premiat în anii anteriori, ce s-a tradus la noi, sau ce alte cărți au scris sau ilustrat cei premiați. Editurile menționează și ele cărțile premiate.
- Calitate
Când cumperi online nu prea ai cum să îți dai seama de acest aspect. Ar fi fain dacă poți vedea într-o librărie cartea, sau e recomandată de cineva care o știe.
Urmăriți recomandările Biancăi Mereuță, fie pe grupul de Facebook, fie prin selecția cărților aduse spre noi de Editura Signatura, fie din selecția oferită pentru Itsy Bitsy.
Tu cum alegi cărțile pentru copil?
Sursa foto: unsplash.