
În anul în care urma să împlinesc 18 ani, m-am întrebat pe mine însămi ce aleg să cred despre Dumnezeu. Există? Aș vrea să urmez principiile credinței creștine?
Așa că m-am pus pe studiat. Am adunat mai multe cărți care argumentau marile religii ale lumii, și am analizat. La final am concluzionat. Îmi amintesc perfect momentul. Eram în curtea părinților. Era vară, și citeam cartea “Creștinismul redus la esențe” de C. S. Lewis. Mi-am spus “nu mai încape îndoială că Dumnezeu există, voi crede îl El și îmi voi trăi viața ghidându-mă după principiile pe care ni le-a revelat prin Biblie.” Și asta a fost. Am pornit cu bucurie în descoperirea mesajului Său pentru lume.
De atunci citesc permanent Biblia. De câțiva ani foarte rar de întâmplă să mai treacă o zi fără să lecturez măcar o mică parte. Nu m-am plictisit deloc. Din contră, cu trecerea anilor găsesc mesajul ei tot mai interesant, relevant și minunat.
Cred că am citit Biblia de vreo șase ori în totalitate. Dar acum vreau să vorbesc despre studierea ei.
Diferența dintre studiu și o simplă citire e timpul pe care îl petreci meditând și aprofundând mesajul. Stai mai mult să te documentezi, să meditezi, să cercetezi. Îmi place maxim.
Biblia este plină de comori, și cred că Dumnezeu vrea să ne transmită din gândurile Sale. E fascinant și minunat momentul în care înțeleg ceva la nivelul profund, și desprind un gând care mă ajută foarte practic în viața mea de zi cu zi.
Cum am făcut?
1. Am citit-o cap-coadă pur și simplu
Acum nu știu dacă aș mai face asta. Poate pentru că știind acum mesajul ei per ansamblu, sunt interesată de anumite teme sau perioade din istorie în care Dumnezeu s-a revelat, sau de anumite porțiuni la care vreau să revin. Dar, pentru început poți citi și așa.
2. Am citit fiecare carte, pe rând, cu materiale auxiliare
Am căutat cărți care erau munca imensă a altor oameni, de a explica fiecare carte din Biblie. Contextul istoric, cine a scris-o, unde, cum, când, etc. A fost foarte interesant. Aș mai repeta.
3. Am citit-o în ordinea cronologică a scrierilor
Biblia nu e organizată astfel, dar poți găsi pe internet un astfel de plan, și sari tu cu cititul dintr-un loc în altul. Mi-a plăcut să o citesc și așa.
4. M-am uitat la oamenii Bibliei
Am căutat personajele ale căror vieți sunt incluse în paginile ei, și am încercat să înțeleg ce anume pot învăța de la ei. A fost un studiu care mi-a plăcut mult, mult. Am și notițele. Mi-ar plăcea ca la un moment dat să le public într-un fel sau altul, pentru că sunt multe lecții prețioase acolo.
5. Am învățat studiul inductiv
Este o metoda mai complexă, dar minunată! Mi-a luat un timp să îmi fac curaj să o învăț. Am început cu stângăcie, dar nu aș mai renunța la ea!
Presupune să pui deoparte un timp mai mare în care să citești textul, să îl observi privind la context, autor, destinatar, personaje, tema, să interpretezi și să cauți ideile practice pe care le poți extrage și aplica în viața ta.
6. Am citit mai multe traduceri
Îmi place așa mult să citesc folosind mai multe traduceri. Cele mai des folosite sunt:
- Traducerea Dumitru Cornilescu
- Noua traducere românească
- Biblia traducere Fidela
- Biblia în versiune actualizată
- sau traducerea folosită pentru “Femeile Îl întâlnesc pe Dumnezeu, Noul Testament cu meditații scrise de femei, pentru femei“, îmi place mult
- – uneori caut o traducere în limba engleză
Folosesc aplicația Youversion Bible, unde pot schimba ușor traducerile.
7. Caut comentarii pentru porțiunile pe care nu le înțeleg
Pentru asta folosesc aplicația “Blue letter bible”, în limba engleză. Caut versetul, și apoi mă uit ce comentarii au fost făcute pe el.
8. Folosesc o Biblie cu notițe de studiu și comentarii
Cum ar fi: Biblia de studiu pentru o viață deplină, Biblia de studiu pentru femei, Noul Testament cu meditații scrise de femei, pentru femei (Femeile Îl întâlnesc pe Dumnezeu). Sunt și altele.
9. Tematic
Mi-am făcut o listă cu temele despre care am fost curioasă să văd ce spune Biblia, și le-am luat la rând. Pentru fiecare am căutat unde apar în biblie cuvinte cheie relevante, și am studiat cu atenție, notând învățăturile și ideile care îmi veneau, la final trăgând concluziile studiului. Uneori găsesc și o carte sau o predică cu munca altuia în jurul temei respective, de care beneficiez și eu.
Cam așa fac. De obicei stau minim un an pe o metodă, apoi schimb. Îmi place să fiu creativă și să încerc mereu să privesc din alte unghiuri. Și cel mai prețios este când mi se deschid ochii și înțeleg ce vrea Dumnezeu să îmi transmită prin Cuvântul Său scris.
Tu cum faci? Ai citit vreodată Biblia?
Sursa foto: unsplash.

Mi-a placut articolul, foarte frumos scris si multumesc si pentru aplicatie 😉
Cu drag!