Timp de citit : 5 minute
Cum-e-să-lucrezi-în-IT-în-România-părerea-mea-după-7-ani-de-lucru

Articolul meu este adresat elevilor care se gândesc să studieze informatica, și să devină programatori. Sau studenților care urmează să intre pe câmpul muncii și caută un feedback. Sau oricărei persoane care vrea să facă o reconversie profesională.

Eu am lucrat în acești șapte ani la două firme de IT: una de mărime mică (în jur de 20 de angajați) și una de mărime medie (în jur de 250 de angajați).

Diferențele pe care eu le-am observat între o firmă mică și una de mărime medie sunt:

  • într-o firmă mică e o atmosferă de familie, relațiile sunt mai apropiate, e ușor să cunoști pe toată lumea
  • într-o firmă mijlocie sau mare e posibil să fie echipe mult mai mari sau birouri open-space și să nu ai parte de aceeași intimitate. Deși eu acum am totuși parte de acest beneficiu, pentru că avem birouri mici, de 3-6 oameni. Cel mai mare birou în care am stat cred că era de 14-15 locuri. Dar acum se construiesc spațiile de birouri open space, cu (lejer) 40 de locuri. Open-space-ul e în trend. Gândește-te cum te-ai adapta într-un birou open-space sau micuț.
  • o firmă mare vine automat cu o vechime care a făcut ca toate procesele și procedurile să fie puse la punct. Cred că există și firme mici care au reușit să se organizeze bine, și să aibă o vechime pe piață, dar nu știu un procent. Concret, ce spun eu, se referă la faptul că într-o firmă mică ierarhia organizațională e mai mică. Asta poate să fie bine, poate să fie rău. De exemplu poate fi bine dacă managerii sunt foarte fain și înțelepți, și cred că sunt șanse mari mari să urci în schema ierarhică dacă îți dorești și ai aptitudini. Dar te “atinge” mai rău și mai repede orice situație grea și dificilă prin care trece firma, pentru că ajunge mai repede la tine. Se poate întâmpla chiar și să eșueze și să se închidă, și ramai astfel fără job. Eu am fost mai relaxată la jobul meu care e o mică multinațională. Totul e mult mai pus la punct. Dar mi-a plăcut foarte mult și jobul la firma mică. Dacă ar fi să aleg din nou nu aș lăsa deoparte nici una dintre cele două opțiuni.

Plusuri pentru un job în IT:

  • bunăstare financiară. Asta înseamnă un salariu destul de bun. Bine, acum ne-au depășit alte nișe, gen medicii. Am observat că sunt mulți oameni care, când aud că lucrezi în IT au in minte un salariu destul de umflat, ireal chiar. Probabil că media a încurajat percepția asta asupra programatorilor. Da, există salarii mari în IT față de medie, dar salariile super mari nu le are oricine și oricum, sau toți programatorii. (Dacă vrem să achiziționăm ceva care se poate negocia, evităm să spunem în ce domeniu lucrăm, tocmai pentru că oamenii cred că avem salarii bombă.) Dar acum, în România, se câștigă foarte bine în mult mai multe domenii și nișe decât IT.
  • mediu de lucru prietenos, destul de orientat spre angajat, cu oameni faini, în mare parte tineri, care sunt cam pe aceeași lungime de undă și trec prin aceleași etape ale vieții cu tine. Fac parte din bula ta și te înțelegi foarte bine cu ei. Îmi place că la lucru poți afla cam tot ce te interesează ca informații extra job, de exemplu dacă te interesează ceva legat de copii, sigur sunt mulți colegi care știu sa îți dea feedback legat de grădinițe, scoli. Dacă te interesează ceva despre cumpărarea unei case sau o mobila de bucătărie, sigur găsești în jur pe cineva care a trecut deja prin asta. Mă refer acum la o firma de mărime medie sau mare. Probabil asta e valabil și în alte domenii.
  • folosești mult limba engleză. E un avantaj dacă îți dorești să îți îmbunătățești abilitățile. De obicei în IT se lucrează pentru sau cu oameni din afara tării. Eu am avut ocazia să lucrez cu UK și SUA. Alți prieteni de-ai mei au lucrat cu Germania, India. La un astfel de job, aș recomanda să fii deschis să înțelegi cultura oamenilor cu care lucrezi. Vei vedea că este diferită, și asta se oglindește în modul lor de lucru, de a da feedback, de a trata dificultațile.
  • ai o mulțime de opțiuni când vine vorba ce fel de job îți dorești: mă refer la tipuri de tehnologii, tipuri de firme, tipuri de proiecte, poți lucra de acasă sau de la birou etc.
  • sunt multe firme care angajează, multe locuri de muncă. Un programator e chiar vânat de agențiile de recrutare. Eu continuu primesc pe Linkedin mesaje cu propuneri de job, deși nu sunt în căutare.
  • se ofertă o multitudine de beneficii extra-salariale angajaților: decontare pentru sport, asigurare medicală privată, susținere la competiții sportive, posibilitatea lucrului de acasă, flexibilitatea orelor de lucru etc.
  • a, și ce îmi place mie în România în IT, este că sunt multe fete! Asta e fain, am înțeles că în alte părți sunt destul de rare femeile în domeniu.

Aspecte mai puțin plăcute:

  • tendința de a avea un stil de viață sedentar, postura incorectă, statică duce la probleme de sănătate, dureri de spate.
  • dacă nu știi să gestionezi stresul sau dacă nu iei concediu, pauze, poți ajunge la stres și burnout. Lucrul în IT e o muncă psihică, așa că trebuie să știi asta, să îți asumi, și să gestinezi înțelept o astfel de muncă. Să te deconectezi și odihnești.

Alte gânduri pe care aș vrea să le menționez:

  • dacă îmi amintesc bine, ca studentă îmi imaginam că voi scrie cod de la zero și acesta va fi jobul meu mereu. Dar asta poate se întâmplă mai rar, depinde la ce proiect vei lucra și în ce etapă se află acel proiect. Dacă e în stadiu incipient vei avea ocazia de a construi de la zero. Dacă este un produs ajuns la maturitate, e nevoie de mai mentenanță, adică vei construi pe codul scris de alții. Cred că procentul e mare pe direcția de construit/reparat/adaptat codul scris de alții, decât șansele de a construi ceva de la zero. E ceva la care merită să te gândești când cauți un job în domeniu.

Resurse utile pentru a afla informații concrete despre IT-ul din România sunt pe platformele :

  • Glassdoor – este o platformă unde, în mod anonim, angajații pot da feedback despre firma la care lucrează sau au lucrat. Poți afla o mulțime de informații despre firmele la care te gândești să îți depui CV-ul. Mi se pare foarte fain că avem așa ceva.
  • cashit.ro două site-uri de pe care poți afla salarii din IT din diferite orașe din România, pentru diferite poziții și vechime. Foarte util dacă urmează să îți negociezi salariul și chiar nu ai nici-o idee de cât se plătește o asemenea poziție la noi.
  • salarii-it.ro Salarii în IT de la diferite comanii, adăugate în mod anonim.

Întrebările pe care să ți le pui dacă te gândești la un loc de muncă în IT:

  • ești atras de un loc de muncă în care lucrezi cu calculatorul sau vrei mai mult dinamism și simți că nu poți sta opt ore pe un calculator să scrii cod?
  • ce anume din programare te atrage mai mult? Încearcă să testezi și să afli ce tehnologie sau ramură îți place.

Dacă ai alte întrebări pe care nu le-am atins în articol, îmi poți scrie. Dacă te pot ajuta cu ceva pe acest subiect, o fac cu drag.

anascrie-blog-personal

2 Comments on Cum e să lucrezi în IT în România – părerea mea după 7 ani de lucru

    • Salut Daniel! O întrebare interesantă. Sincer, nu știu. Cred că sunt mulți factori care te ajută să ai un salariu competitiv. Poți arunca un ochi pe glassdoor sau pe statisticile anuale stackoverflow (dar statisticile lor sunt globale). De asemenea, chiar dacă găsești o tehnologie care acum e în trend, și se plătește mai bine, cel mai probabil într-un an va fi alta în trend. La asta mă gândesc eu acum, ca răspuns la întrebarea ta. 🙂 Spor în toate!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.