Timp de citit : 2 minute

Despre a face pe plac celor din jur

Într-o vară toridă, în care mai multe persoane s-au sincronizat să îmi depășească limitele, am avut o revelație: că s-a lipit și de mine fenomenul people-pleasing

Ce înseamnă people-pleasing?

Înseamnă că e în tine o tendință uriașă de a le face pe plac celorlalți în detrimentul tău.

Cum mi-am dat seama că s-a lipit și de mine virusul ăsta?

Din frustrările imense care începeau să iasă la suprafață, și lipsa totală a curajului de a spune un NU ferm, hotărât, de a trasa limite și a spune calmă care sunt acestea. Mi-am dat seama din energia imensă pe care o depuneam în a mă gândi: oare cum s-ar simți persoana x? Oare am făcut bine? Oare nu s-a supărat? Ignorând total propriile-mi trăiri, emoții, nevoi, dureri.

Ce am făcut?

M-am oprit, și am conștientizat tendința mea puternică. Am căutat să îi înțeleg rădăcina, și să caut vindecare. Să caut să învăț să spun Nu, să îmi exprim dorințele, ținând cont de nevoile mele, de context, și nu doar de cum se va simți celălalt.

Ah, e așa de nerușinată tendința asta: te seacă, te usucă, te stoarce.

Meditând la cele observate, mi-am dat seama că deseori luam decizii ca să îi mulțumesc pe cei din jur, crezând că aș pierde prieteniile, sau imaginea pe care o voi avea în fața altora nu va fi una plăcută.

People-pleasing-ul îți irosește din viață, din bucurie și din energie!

Are la bază anumite idei greșite pe care le crezi.

Până nu le conștientizezi, nu poți ieși din cercul vicios.

  1. Nu vrei să declanșezi în cei din jur sentimente negative. De exemplu eu credeam că e super-important să nu îi fac pe cei din jur să fie triști, sau să se supere. Târziu am învățat că eu nu am nici-o responsabilitate pentru cum se simte cel de lângă mine, ci sentimentele lui sunt problema lui. Plus că eu nu pot controla sentimentele celor din jur.
  2. Apoi e acea dorință puternică de a arăta bine în ochii celor din jur. Și asta alimenta tedința mea. Pentru un people-pleaser contează așa mult cum îl privesc cei din jur! El își ia siguranța, acceptarea, identitatea din părerea pe care cei din jur o au despre el – ce poate fi mai fals, neadevărat și înșelător? Teama de a dezamăgi, răni pe cei din jur este definitorie pentru el.

De obicei persoana de care s-a lipit această tendință nu își dă seama de asta. Dacă ar vedea și conștientiza, s-ar schimba!

Un ingredient important pentru vindecare

Ca să schimbi acest tipar adânc înrădăcinat, ai nevoie de cel puțin o relație în care să te simți liber să fi tu însuți, să te simți acceptat și iubit. Așa spune Henry Clound în cărțile sale. Dacă nu ai nici măcar o relație în care să fi în siguranță, cu greu ai putea învăța să pui limite altora.

Concluzia

Te rog analizează-ți viața, și dacă te regăsești, citește pe subiect, caută să te înțelegi și să ieși din tiparul acesta distructiv. Tot ce îmi doresc pentru tine e vindecare.

Trebuie să înveți să spui NU.
Trebuie să alegi ce este mai prioritar pentru tine, și să încetezi din a-ți lua identitatea și siguranța din oameni.

Resurse:

Cărțile lui Henry Cloud, Neil T. Anderson.
Cartea “Smart Women Know When to Say No” de Kevin Leman

Cum ți se pare acest subiect? Ai mai citit despre el până acum?

anascrie-blog-personal

3Pingbacks & Trackbacks on Despre a face pe plac celor din jur

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.