Deși “Art Encounters” a trecut pe lângă urechile mele de câteva ori, recunosc că nu știam cu ce se mănâncă. Cu atât mai puțin “Bienala Art Encounters“.
Ce apucă să facă în timpul ei liber o corporatistă care locuiește în Timișoara? Se pare că nu apucă să participe la evenimentele organizate sub umbrela Art Encounters. Dar lucrurile se mai schimbă.
În urma documentării, recunosc că sunt plăcut surprinsă (și mândră) de ceea ce reprezintă Bienala Art Encounters pentru orașul care m-a adoptat odată ce am pășit aici ca studentă. Uite ce am aflat:
Ce este și ce face Art Encounters
Art Encounters este o fundație culturală care organizează anul acesta, în Timișoara, a treia ediție a Bienalei care îi poartă numele. Acesta este un eveniment de artă contemporană și experimentală, care aduce împreună artiști, idei, comunități, instituții. Aceasta este misiunea ei, să fie un punct de întâlnire și un facilitator, iar conceptul ales pentru 2019 este arta contemporană ca formă de cunoaștere, care ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de zi cu zi.
conceptul ales pentru 2019 este arta contemporană ca formă de cunoaștere, care ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de zi cu zi.
Merită menționată și direcția creării unei platforme de schimb cultural între scena din România și scena internațională, Fundația Art Encounters activând local, național și internațional.
M-am gândit zilele acestea la rolul culturii ca platformă de comunicare și dezbatere a temelor de interes actual în societatea noastră. Câtă nevoie avem de astfel de dicuții și spații! Tocmai acest lucru îl facilitează Art Encounters în Timișoara. Deși orașul a făcut pași timizi spre dezvoltarea culturală în ultimul deceniu, pașii devin tot mai siguri și direcția tot mai clară, aceștia vor atinge (sper) un punct culminant în 2021, cu ajutorul programului Timișoara – Capitală Culturală Europeană.
Noutatea acestei ediții sunt evenimentele care se desfășoară într-un interval de timp extins, din ianuarie până la finalul Bienalei, adică pe 27 octombrie (practic Bienala Art Encounters a început deja). Deschiderea oficială și vernisajul acesteia vor avea loc pe 20 septembrie.
Printre evenimentele desfășurate din ianuarie până în prezent sunt:
#DialogurileBienalei – care aduc împreună artiști și comunitatea locală (studenții la Artă cred că se bucură mult de aceste oportunități); tururile ghidate de arhitectură (care sunt un mod plăcut de a descoperi orașul); plus multe alte ateliere și întâlniri.
Tururile ghidate de arhitectură sunt evenimentele mele preferate din seria evenimentelor premergătoare Bienalei. Acestea sunt organizate de Ordinul Arhitecților din România, partener Art Encounters, iar cu ajutorul lor poți explora orașul, îl poți înțelege mai bine și cunoaște în profunzime. Clădirile, piețele, locurile pe lângă care treci nu vor mai fi la fel după aceste tururi, ci vor capăta noi semnificații.
Parteneri
Pe lista partenerilor se mai numără: Muzeul Presei “Sever Bocu” din Jimbolia, unde au pășit deja câțiva artiști pentru a face muncă de cercetare, Asociația “Timișoara – Capitală Culturală Europeană”, Balamuc, Librăria “La Două Bufnițe”, Asociația Culturală Contrasens, Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi și alții.
Artiști invitați
Printre artiștii care sunt invitați anul acesta se numără: Dora Garcia, Joar Nango, Kray Chen, Gunilla Klingberg.
Cea din urmă mi-a atras atenția în mod special. Gunilla Klingberg este o artistă din Stockholm, care creează instalații de mari dimensiuni în care încorporează diferite logo-uri (de o perioadă lungă de timp aceasta colecționează logo-uri și imagini de brand) care au de-a face cu viața noastră de zi cu zi. Lucrările ei te duc cu gândul la simbolurile mandala, de multe ori fiind expuse în spații publice, comerciale, uzuale. Merită să arunci un ochi pe operele ei de artă!
Curatoarele Bienalei din 2019 sunt Maria Lind și Anca Rujoiu, ambele având un portofoliu impresionant de inițiative și lucrări.
Peste șaptisprezece spații din oraș vor găzdui expoziții, publicații, activități (vom avea parte de câteva locații noi și inedite). Aici se poate vizualiza calendarul evenimentului.
Bienala Art Encounters este o inițiativă privată, independentă. Voluntarii au și ei un rol imens de sprijin, în 2017 numărându-se nu mai puțin de o sută de voluntari! Și pentru anul acesta Fundația are nevoie de astfel de oameni, iar comunitatea a început să se mobilizeze. Unul dintre lucrurile care îmi plac în Timișoara este puterea comunității: oameni cu inițiativă care nu se dau în lături de la a pune umărul la treabă.
Imaginea pe care o am în minte despre evenimentul de anul acesta, este aceea a unei pânze de păianjen, care se întinde și conectează o mulțime de inițiative și idei.
Îmi place deschiderea aceasta spre un public nou, public care poate nu are de-a face zi de zi cu arta, acesta fiind și unul dintre scopurile ediției din 2019, pe care cred că l-au atins deja, prin numeroasele activități începute încă din ianuarie.
Pe mine (corporatista clasică) Bienala Art Encounters m-a captat, recunosc. Mi-a captat interesul și mi-a stârnit admirația! Mă bucur mult că Timișoara găzduiește un eveniment de amploarea aceasta în România și abia aștept luna septembrie, să fiu și martora oculară a dinamismului pe care îl aduce în oraș.