Timp de citit : 6 minute

mireasa-constienta-sheryl-paul-recenzie

– Felicitări! Te-ai logodit?!? Arată-mi inelul! Ah, ce frumos e! Și pe când nunta?
– Cum stați cu pregătirile? Ce sală ați ales? Dar decorul?
– Ce model de rochie îți dorești? A.. am înțeles.

Astfel de întrebări te urmăresc din momentul în care anunți logodna. Câți dintre voi întreabă pe cei doi, care au intrat în frumoasa etapă a logodnei – cum sunt emoțional, cât de pregătiți sunt sau cum plănuiesc să se pregătească? Puțini spre nimeni bănuiesc. Nu asta obișnuim să întrebăm.
Se pare că nu acordăm prea multă atenție schimbărilor care se petrec în interiorul celor care pornesc pe acest drum, al căsătoriei. Asta a fost frustrarea și semnul de întrebare a lui Sheryl Paul, așa că a început să caute ea singură, să afle de ce se confruntă cu tot felul de sentimente negative – deși trăiește una din cele mai frumoase perioade ale vieții ei. Ce a descoperit ea în această călătorie reprezintă cartea sa – The conscious bride (Mireasa conștientă), despre care vreau să îți povestesc azi.

Ce prezintă cartea The conscious bride?

Drumul spre nuntă nu e întotdeauna lin. O mulțime de emoții dificile se ridică la suprafață. Persoana cu latura feminină din cuplu se simte copleșită de aceste emoții și forţe pe care nu le înțelege și pe care nu le-a experimentat până acum.
Cei doi merită să știe ce se întâmplă în interiorul lor în acest proces.

Parcurgând cartea lui Sheryl, vei afla mai multe despre schimbările interioare care apar, şi vei înţelege mai bine cum poţi să ai o tranziţie sănătoasă spre etapa căsniciei.

Câteva idei preţioase din carte

În momentul în care decid să te căsătorească, un proces profund de transformare începe în unul sau ambii parteneri.

Pentru unii logodna este o perioadă plină de bucurie. Pentru majoritatea e o combinație de entuziasm, stres, confuzie, fericire.
Rădăcina încântării și fericirii e clară, dar de unde vine oare stresul și confuzia? De obicei acestea sunt ignorate. De ce? Un răspuns se găsește în ceea ce ne învață cultura noastră.

Ce spune cultura despre nuntă şi perioada logodnei

Sheryl povestește că a fost influențată să vadă căsătoria ca o zi de fericire pură continuă. Credea că, a simți frică sau tristețe, oricând în procesul căsătoriei, înseamnă că ceva e în neregulă cu relația. (Baza de la care pleacă Sheryl, este sentimentul profund că decizia de a te căsători cu persoana aleasă este cea bună, şi totuşi, trăieşti sentimente negative. Femeile intervievate nu aveau nici-o îndoială că iau decizia cea bună.)

Credea că, a simți frică sau tristețe, oricând în procesul căsătoriei, însemna că ceva e în neregulă cu relația.

Nimeni nu spune întreaga poveste – adică pierderea, depresia, tristețea care stau și ele ascunse în acest proces. Cum prezintă cultura nunta e doar jumătate din poveste.
Această confuzie a determinat-o pe Sheryl să scrie cartea The conscious bride.

Cererea în căsătorie şi proiectarea fricilor pe lucruri tangibile

Deşi aştepta cu multă nerăbdare acest moment, şi îl dorea foarte mult, prima ei reacţie, când a fost cerută în căsătorie, a fost retragerea. Era uimită de cum răspundea fiinţa ei la acest moment mult aşteptat. Retragerea a luat forma respingerii inelului.
Şi se pare că e foarte des întâlnită situația.
Se pare că obişnuim să ne plasăm sentimentele negative pe obiecte tangibile.

Ne transferăm frica, mânia, anxietatea, tristețea, furia, confuzia pe lucruri concrete, ca rochia nunții, florile, serviciul de catering etc.

De ce?
Recurgem la asta pentru că nu știm că ne e permis să avem și sentimente negative legat de nuntă. Și că e perfect normal. În schimb, alegem să le ignorăm. Ceea ce este o greșeală. Dacă acestea nu sunt aduse la lumină, găsesc ele alte modalități de a se face cunoscute.

Sheryl a descoperit că o treime dintre cererile în căsătorie era foarte romantice, ca în filme; o treime erau dezamăgitoare, iar ultima treime erau cazurile în care ambii parteneri decideau împreună pasul căsătoriei.
Ea punctează: nu există un mod mai bun ca altul, și

procentul de creativitate sau romantism al cererii în căsătorie nu reflectă succesul sau eșecul căsniciei.

Abundenţă de informaţii despre cum să îţi organizezi nunta – dar mai nimic despre procesul interior

Deși a căutat peste tot informații despre ce se întâmplă cu ea, de ce simte anxietate și confuzie, Sheryl nu a găsit mai nimic despre aspectul psihologic și emoțional, dar a găsit abundență pentru planificarea exterioară a nunții.

Despre tranziţii

Toate schimbările majore, de exemplu: trecerea de la adolescență la adult, nașterea unui copil, relocarea, schimbarea locului de muncă etc., presupun o transformare a identității. Acest proces s-a observat că se împarte în trei etape:

 • separarea
 • tranziția și
 • încorporarea

Pentru o femeie care se căsătorește, etapele prin care va trece sunt:

 • separarea de familie și de identitatea de femeie singură
 • ca mireasă intră într-o perioadă de tranziție, de spaţiu între ce a fost şi ce va urma
 • iar în primul an de căsătorie ea încorporează noua ei identitate, cea de soție – și finalizează procesul de a se uni cu soțul ei

Cum să procesezi valul de sentimente care apare

Când înțelegi ce ți se întâmplă în această etapă a vieții, ai permisiunea de a simți orice sentiment apare:

 • tristețe că lași în urmă identitatea pe care ai avut-o întreaga viață
 • frică de magnitudinea legământului căsătoriei
 • poate chiar mânie către bărbatul care te rupe de viața pe care ai trăit-o până acum

Dacă există presiunea de a acoperi sau ascunde aceste emoții negative, ele se vor transforma:

 • tristețea în vinovăție
 • mânia în rușine
 • frica în furie

Negarea sentimentelor negative e des întâlnită și, din păcate, perioada logodnei pentru mulţi este definită de această alegere.

Sheryl mai spune că, de multe ori, aceste tranziții neterminate, ies la suprafață în cadrul unui eveniment major, de exemplu: nunta. Pentru că e un eveniment care te solicită mult, iar dacă ai tensiuni nerezolvate sau sentimente neprocesate, acestea pot ieşi la suprafaţă. Şi nu este valabil doar pentru mire şi mireasă, ci şi pentru persoanele apropiate lor.

Neexplorându-ți sentimentele, ţi le vei revărsa pe planificarea exterioară – poate rochie, poate serviciul de catering etc. când, de fapt NU ele sunt problema.

Pe lângă lista cu treabă de făcut pentru nuntă, cel mai important lucru pentru mireasă este să își urmeze gândurile și sentimentele. Să le exploreze și să le lase să iasă la suprafaţă.

Potenţialul şi frumuseţea logodnei

Această perioadă a logodnei este o etapă cu un potențial enorm de creștere interioară.

 • Pe măsură ce femeia renunță la identitatea ei prezentă, învață să cedeze și să o lase să plece.
 • Pe măsură ce ea încorporează noua identitate, cea de soție, i se oferă șansa de a decide cine va deveni ea în acest nou rol.
 • Timpul dintre cele două identități e un timp prețios și vulnerabil – un spațiu liber unde apar oportunități

Oportunitatea unui nou început, spaţiul care se creează, procesul de redefinire – este ideea care mi-a plăcut mult din carte şi una dintre cele care mi-a rămas în minte.

Etapa separării

Nu poţi sări această etapă.

Femeia nu poate prelua noua identitate, de soție, și nu poate intra în acest parteneriat, dacă ea încă se agață de trecut.

Separarea psihologică de prietenele ei, de părinți, de identitatea ei de femeie singură trebuie să se întâmple.
Unele femei simt această schimbare a identității chiar din momentul cererii în căsătorie. Altele atunci când îşi schimbă numele. În orice caz, este un proces.

Pentru că această separare determină sentimente puternice în femeie, de multe ori aceasta se lasă consumată de planificarea nunții pentru a evita să se confrunte cu dificultățile emoționale și schimbările din interior. DAR:

 • Cu cât ne permitem mai mult să lăsăm tristețea să iasă la suprafață, cu atât mai repede va trece!
 • A renunța la toate acestea poate fi un proces dureros, dar și eliberator.
 • Când mireasa renunță la identitatea ei de femeie singură, ea creează un spațiu unde, mai apoi, noua ei identitate va înflori.

Ziua nunții

Nunta nu determină succesul, eșecul sau calitatea căsniciei. Pentru a menține o căsnicie e nevoie de muncă zilnică. Ceremonia în sine nu e responsabilă pentru realitatea zilnică a vieții de căsnicie.

Verifică-ți așteptările pe care le ai pentru ziua nunții.

De ce bărbații trec diferit prin această etapă

Cultura încurajează băieții să se separe de familia lor la o vârstă cât mai mică. Pe când femeile sunt încurajate să stea cât mai aproape de familie pe cât posibil. Acesta e unul dintre motivele pentru care femeile trăiesc mai acut separarea de familie cu ocazia nunții.

Despre ce alte subiecte mai vorbește Sheryl

 • cum e pentru părinți această etapă a copilului lor
 • ce conflicte apar de obicei și de ce
 • depresia de după nuntă

Ce mi-a mai plăcut

Cartea abundă de povești adunate de-a lungul timpului, care vin perfect ca exemple și ilustrații ale principiilor și ideilor prezentate de Sheryl.
Se citește ușor și e foarte bine structurată.

Părere personală

Pentru mine a fost o încântare să citesc cartea, m-am bucurat nespus să ajungă la mine și să aflu aceste informații pe care nu le-am mai citit nicăieri, și nimeni nu mi le-a spus.
Cu mare căldură o recomand fiecărei femei care urmează să se căsătorească, chiar și partenerilor lor, dacă vor să afle cu ce se confruntă femeile, părinților care și ei trec printr-un proces dificil de a se separa de copilul care urmează să se căsătorească și o mai recomand celor care au rămas cu întrebări din propriul drum al logodnei sau al nunții, chiar dacă acel moment a fost cu ani în urmă.
Dacă veți căuta o idee de cadou pentru cineva care urmează să se căsătorească, treceți și cartea asta pe listă. Merită!

Unde o poți găsi?

Dacă o vrei în limba română, am găsit-o pe eMag, dar e cam scumpă.
Amazon sau Thrift Books – văd că trimit cărţi oriunde în lume, interesant de văzut la cât ai ajunge cu transportul.
The book depository – transportul este gratuit oriunde în lume

Cum ţi se par aceste informaţii pe care Sheryl Paul le aduce în atenţie? Ştiai aceste lucruri?

 

P.S. Dacă ești din Timișoara, îți pot împrumuta cartea.

anascrie-blog-personal

3Pingbacks & Trackbacks on Despre o mireasă conștientă, care trece cu bine prin logodnă și nuntă – RECENZIE

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.