Timp de citit : 4 minute

Nu știu alții cum sunt, dar eu îmi aduc aminte și recunosc, am auzit mereu critici adresate bărbaților, critici care m-au făcut să îmi formez o imagine mai puțin plăcută despre ei. Cum că nu sunt prea inteligenți, descurcăreți, chiar leneși și mai prostuți. Cum că femeia oricum ar da-o într-o relație, va suferi, și asta pentru că e sortită să facă pe plac bărbatului și să ducă greul.

De asemenea, eram convinsă că pe umerii femeii este așezată cea mai grea povară din partea societății: așteptări ireale în direcția aspectului fizic, al timpului, al muncii.

Dar săptămâna trecută s-a întâmplat ceva care mi-a schimbat aceste percepții. Și am senzația că este abia începutul.

S-a întâmplat că am început să citesc cartea de Dr. Kevin Leman. Acum veți sări probabil cu etichetele pe mine, dar să trecem peste, vă spun doar că numele m-a amuzat, și m-a făcut curioasă. Am citit-o și mă bucur că am făcut asta.

De ce mă bucur că am citit cartea?

Pentru că m-a ajutat să înțeleg mai bine purtătorii de pantaloni, adică bărbații. Mi-a deschis ochii ca să înțeleg cu ce se confruntă, cum funcționează, ce nevoi au, cum văd ei lucrurile. Prima carte pe care am citit-o pe acest subiect este Bărbații sunt de pe Marte, femeile de pe Venus, a cărei recenzie o găsiți aici.

Dar să revin la a vă povesti ce anume mi-a captat atenția – voi sublinia ideile care mi-au rămas în minte și care au declanșat ceva în mine:

  •  Cartea începe cu ideea că bărbații și femeile sunt egali, dar nu la fel. Și dezvoltă pe baza acesteia, explicând în ce direcții suntem diferiți. Mi-a plăcut sintagma: egali, dar nu la fel (“equal but not the same”).
  • Bărbații vor cu adevărat să fie eroii soțiilor lor, dar de cele mai multe ori sunt descurajați și se retrag. Dr. Leman a subliniat destul de mult că bărbatul chiar își dorește să facă pe plac partenerei, să o mulțumească, ajute, iubească, dar, uneori renunță la a face asta, de obicei se întâmplă atunci când e descurajat și nevoile nu îi sunt îndeplinite.
   Iar nevoile unui bărbat sunt acestea:

   1. de a fi respectat
   2.  de a fi dorit
   3. de a fi împlinit

   Dr. Kevin le ia pe fiecare, le explică și ilustrează într-un mod simplu și clar.
   Aceste nevoi împlinite în viața bărbatului, fac minuni!

 •  Felul în care partenera își influențează soțul este imens; sau, mai bine zis: impactul pe care tu ca femeie îl ai în viața soțului este mare!

impactul pe care tu ca femeie îl ai în viața soțului este mare!

 • Și pe bărbați este presiune din partea societății. Cultura din ziua de azi pune bărbatul într-o lumină lipsită de respect, creează personaje masculine prostuțe – vezi Simpsons și multe alte filme, seriale, animații. Dr. Leman spune că în acest moment societatea trâmbițează la toate culțurile mesajul “cine are nevoie de un bărbat?” femeia este independentă și puternică, se poate descurca și singură. Astfel bărbații rămân nerespectați, nedoriți și neimportanți.

Cultura din ziua de azi pune bărbatul într-o lumină lipsită de respect

 •  Bărbatul își dorește cu adevărat să fie un tată bun, un soț minunat, dar nu știe cum să facă asta. Are nevoie de ajutorul partenerei ca să îi afle nevoile și dorințele, nu îi poate citi gândurile. Noi femeile, nu știu exact de ce, așteptăm mereu ca bărbații să se prindă de nevoile noastre. Nouă ne este așa de clar, ei de ce nu înțeleg ce trebuie să spună în clipa x sau să facă în momentul y? E așa greu să renunți ca femeie la așteptarea asta, dar chiar suntem concepuți diferit, gândim și funționăm diferit, așa că trebuie să comunicăm așteptările noastre partenerului.
 •  Este așa distructivă critica! Oferă în schimb apreciere și respect.
 • Uneori bărbații sunt uneori intimidați de independența femeii, de calitățile ei. Dar fiecare are propriile calități unice, nu trebuie să ne considerăm superioare, ci să ne apreciem reciproc diferențele așa unice și frumoase!
 •  Copilăria, modul în care a fost crescut, cum s-a comportat mama lui față de el, cum a fost tatăl lui, prietenii lui, tot trecutul unui bărbat creionează felul în care este el acum.

Trebuie să ne reamintim mereu diferențele și importanța lor, să le prețuim și valorăm

 •  De cele mai multe ori, pentru că bărbații nu vorbesc așa mult și sunt mai focusați, avem tendința să îi subestimăm și să credem despre ei că nu sunt capabili. Dar mi-a plăcut ideea prezentată în carte: “Men often run silent, but they run deep”. Trebuie să ne reamintim mereu diferențele și importanța lor, să le prețuim și valorăm: de exemplu profunzimea cu care bărbații gândesc lucrurile, orientarea lor spre a rezolva problemele, seriozitatea și curajul lor!
 •  Cartea de asemenea vorbește despre intimitatea fizică în cuplu: cum e aceasta din perspectiva bărbatului, ce nevoi are și cât de greșit pot ajunge să vadă femeile sexul! Este interesant de citit, dar nu voi aborda acum subiectul.

“You – and only you – can unleash power in your man.” Adică – tu, și doar tu – ca soție – poți deschide ușa potențialului imens ascuns în soțul tău!

Ca o concluzie, laitmotivul observat în carte este “You – and only you – can unleash power in your man.” Adică – tu, și doar tu – ca soție – poți deschide ușa potențialului imens ascuns în soțul tău!
Asta mi-a plăcut, nu am întâlnit în nici-o carte această perspectivă și m-a ajutat să nu mai judec bărbații, să înțeleg în ce fel sunt diferiți, ce nevoi au și ce rol are o soție: impactul poate fi foarte distructiv sau foarte încurajant! Cât de puternice sunt consecințele modului în care femeia vede lucrurile și acționează. Cât de relevant și important e asta!

Chiar mă bucur că aceste informații au ajuns la mine, și cu drag o recomand!

Un citat favorit:

It takes a real woman to make a man feel like a real man.

Ce părere ai de toate aceste idei?

Sursa foto aici.

anascrie-blog-personal

4 Comments on Etichete puse bărbaților, inspiraţie din cartea – Have a new husband by Friday

 1. Hei, Ana! Mă bucur foarte mult că ți-am descoperit blogul. Ai un stil frumos de a scrie şi abordezi teme interesante, fără să oboseşti cititorul cu sute de rânduri.
  Fii binecuvântată!

2Pingbacks & Trackbacks on Etichete puse bărbaților, inspiraţie din cartea – Have a new husband by Friday

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.