Timp de citit : 4 minute
filme-seriale-și-documentare-care-mi-au-placut

Simt nevoia să introduc articolul cu o atenționare: nu am văzut foarte multe filme. De obicei filmul e la finalul listei cu idei. Și nu pentru că nu mi-ar face plăcere. (Îmi plac poveștile foarte mult.) Ci pentru că (1) observ cum devin dependentă de consumul de filme, (2) de cele mai multe ori relaxarea e superficială, așa că prefer să fac altceva, (3) uneori rămân afectată negativ de poveste; marcată, tristă, dezgustată, îmi vine să privesc viața pesimist, într-un mod negativ, și (4) pentru că greu găsesc filme care chiar să merite, și să fie cât de cât aliniate cu valorile mele.

Dar nu despre asta e articolul, ci, din contră, răspund provocării de a numi câteva filme, seriale și documentare care mi-au plăcut. Acestea m-au suprins plăcut, m-au ținut în suspans, m-au făcut să râd sau să mă gândesc la subiecte profunde.

Ce am văzut în ultimii ani și mi-a plăcut:

FILME

Deși e destul de vechiuț, și probabil toată lumea știe de el, mie mi-a scăpat. Iar anul acesta, când l-am văzut, am fost fascinată. Tema filmului e faină, profundă, acțiunea la fel. Merită!

Un film SF care mi-a plăcut și mie. Personajele simpatice și relațiile dintre ele m-au cucerit.

O căsnicie în pragul disperării cunoaște transformarea după ce soția întâlnește o bătrânică. Bineînțeles că îi dezvăluie un secret.

După un accident, o femeie e cadorisită cu nemurirea, și rămâne veșnit tânără. Ce îi aduce asta?

Trei femei de culoare joacă un rol important în misiunea NASA de a trimite primul om în spațiu, într-o vreme când etichetele și prejudecățile asupra negrilor (și femeilor) erau la putere. Un film bazat pe fapte reale.

Un băiețel arată diferit. Filmul prezintă călătoria sa curajoasă, dar și a celor din jur, despre cum să relaționezi cu cineva special.

O fetiță neobișnuit de talentată rămâne în grija unchiului, după moartea mamei. Apare în plan bunica. Vedeți ce se întâmplă.

Are loc o crimă în trenul Orient Express. Oare cine e criminalul?

Un băiat se naște într-un loc neașteptat, pe lună. Visul lui este să ajungă pe Pământ. E fascinat de ploaie, mare și alte lucruri care noi le luăm de-a gata. Mi-a plăcut mult!

Polonia în timpul războiului. Îngrijitorii grădinii zoologice se străduiesc să salveze oamenii, dar și animalele iubite, de invazia naziștilor.

O enigmă de dezlegat, cu final neașteptat!

Biografia unei femei cu autism. Despre cum a reușit să aibă o viață cât de cât normală. Cum și-a folosit abilitățile, cum arată viața în papucii unei persoane cu o astfel de boală.

Un film spaniol în care programările unor pacienți cu diferite afecțiuni OCD se suprapun. În așteptarea renumitului medic, care îi poate ajuta, se întâmplă lucruri interesante. O comedie tare faină!!

Un film bazat pe evenimente reale, care îl are ca personaj central pe spaniolul Ramón Arroyo, bolnav de scleroză multiplă. În timp ce reînvață să meargă, visează să termine un triatlon. Ce credeți, va reuși? Mi-a plăcut filmel, m-a emoționat, și mi-a reamintit importanța dârzeniei și a speranței.

SERIALE

Îmi place să urmăresc familiile regale ale Europei, așa că serialul care prezintă (ficțional) familia regală a Marii Britanii nu avea cum să nu mă tenteze.

Anii 60, haine super cochete, o familie de evrei. Femeia casnică, cu un talent de stand-up comedian sparge tiparele.

O fetiță orfană, adoptată din greșeală de doi frați singuri, în vârstă. E minunat cum le îmbogățește viața!

Patru surori, personalități diferite, lupte și transformări, lecții de viață.

DOCUMENTARE

Grădinărit, sustenabilitate, natură, fermă. Un cuplu se decide să cumpere o fermă părăsită, și să transforme domeniul de-a dreptul deșertic într-un sol fertil, plin de viață. Mi-a plăcut tare mult povestea călătoriei lor spre acest obiectiv, marcată de sinceritate.

Un bucătar pleacă în căutarea celor patru piloni ai gătitului: sarea, grăsimea, focul și elementul acid. Călătorește în locuri cheie, prezintă diverse culturi și obiceiuri, plus sfaturile ei, ca chef.

Un documentar în trend acum, despre partea negativă a rețelelor sociale. Prezentat de oameni care au făcut parte din Pinterest, Google, Facebook etc. Recomand!

Un documentar despre pedagogia Montessori. Un tătic documentează cum se desfășoară un an într-o clasă de copii între 3 și 6 ani. Mi-a plăcut mult!

Am tot auzit lucruri bune despre acest nou serial, așa că i-am dat o șansă. Și ce mă bucur că am făcut asta! Pentru cei care citesc sau au citit biblia, serialul este o interpretare interesantă a vieții Lui Isus. Pe lângă faptul că momentele alese din Evanghelii sunt deosebite, actorii, decorul, filmarea. Mi-a plăcut mult, și abia aștept sezonul 2. Proiectul a fost făcut în întregime din donații, și se poate viziona gratuit prin aplicația cu același nume.

Tu ce filme preferate ai? Sau ce recomanzi din ce ai văzut recent?

Sursa foto: unsplash.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.