Timp de citit : 4 minute
Gânduri-despre-sport-de-la-o-corporatistă

Care e primul lucru care îți vine în minte când te gândești la sport?

Povestea mea:

Nu m-a atras niciodată în mod special sportul. Îmi aduc aminte că mă temeam de orele de sport când eram elevă.
Părinții mei au crescut destul de greu, muncind de mici la câmp, cu animalele, etc, așa că, și-au dorit pentru noi să fim educați și să avem mai multe posibilități decât ei.
Prin urmare, am fost încurajată să învăț, și nu am fost deloc presată să fac treabă în gospodărie.
Am descoperit cititul. Am înțeles că job-ul meu este să învăț, așa că asta am făcut.
Asta a adus după sine o postură incorectă de fiecare dată când făceam lecții, citeam cărți sau stăteam la școală în bancă.
Consecințele nu au întârziat să apară: m-am făcut cu o frumoasă cifoză + scolioză (în prezent am și hiperlordoză).

Aveam o postură incorectă de fiecare dată când făceam lecții, citeam cărți sau stăteam la școală în bancă.

Așa că, un prim sfat, dacă aveți copilași:

  • cultivați împreună cu ei un stil de viață activ. Învățați-i ce înseamnă postura corectă, de ce e important să o avem. Eu nu am mai putut face absolut nimic la 20 și ceva de ani, când mi-am dat seama cu adevărat ce am. Prea târziu, oasele s-au dezvoltat și nu voi mai putea corecta ce s-a format greșit.

Am sărit de pe băncile de învățăcel pe scaunul de birou. Am ajuns în câmpul muncii și eram fericită. A trecut un an, a trecut și al doilea, dar din al treilea an s-au făcut simțite și durerile de spate. Pe atunci singura mea activitate era că mergeam cu bicicleta la lucru. Bun și asta, deși, depinde ce postură ai și acolo.

Am început să caut idei de a-mi alina durerile lombare. Am ajuns la masaj. M-a ajutat, dar cred că masajul e ceva temporar, care alină, dar nu remediază. Trebuia să fac mai mult.
Așa că am ajuns la înot. Mi-am dat seama că trebuie să îmi înving frica și să învăț să înot. Mă gândeam că este unul dintre cele mai eficiente moduri de relaxare pentru corpul meu care stă crispat opt ore pe scaun.

De-a lungul anilor am mai luat pauze de la înot și am încercat diferite tipuri de aerobic. Multe nu m-au prins iar altele mi-au plăcut. De exemplu, de mai bine de un an mi-a captat atenția rutina pilates. Am decoperit că îmi place foarte mult!

Dacă fac un brainstorming rapid al credințelor mele despre sport ar fi următoarele:

  • Alege un sport care chiar ți face plăcere să îl practici. Nu te presa să îți placă unul anume dacă observi că nu e deloc o încântare. (Trust me, se poate să găsești unul, chiar dacă ești cea mai comodă persoană de pe lume!)
    Eu am descoperit că îmi place să fac mișcare în natură, de exemplu să urc pe munte. Sau îmi place să fac pilates. Nu te opri până nu găsești ceva care ți se pare intereasnt. E mult mai ușor să perseverezi în acea direcție.
  • Pentru că trăim în această perioadă care nu e marcată de muncă fizică, spre deosebire de părinții noștrii, trebuie să căutăm atent orice oportunitate de a ne mișca. Chiar să le planificăm. (În trecut se muncea mult mai mult fizic, oamenii locuiau într-un procent mai mare la sat, aveau animale, cultivau grădina. Acum noi ducem o viață sedentară, cu 8 ore pe zi la birou, apoi cine știe cât în mașină conducând spre casă, deci aceeași postură, care în timp ne va crea probleme.)
  • Sportul e strâns legat de sănătate. “Spune-mi cât de mult te miști ca să îți spun cât de sănătos ești” – ar putea fi un proverb.

Caută orice oportunitate de a face mișcare.

Altă lecție pe care am învățat-o “the hard way” despre sport:

  • ai grijă la ce fel de instructor mergi! Foarte mulți stau în față și execută ei singuri exercițiul, de cele mai multe ori fără să explice cum să respiri, la ce să fii atent, dar mai să te și corecteze! Eu am mers câteva luni de zile la o clasă de step aerobic, apoi m-a văzut un kineto-terapeut, și a constatat că mi s-a aprofundat problema coloanei. Povestind cu ea mi-am dat seama că nici o secundă nu am fost corectată în timp ce executam exercițiile în cadrul clasei de aerobic pe care o frecventam. Cu acea experiență am învățat că este foarte important pe cine alegi să îți fie instructor! Dacă nu face încălzirea, dacă nu corectează participanții în executarea exercițiilor, mai caută. Acum știu să recunosc cât de cât cine e cu adevărat interesat de sănătatea celor cu care își desfășoară ora de sport și cine nu. Doar sportul făcut corect te ajută! Sportul făcut incorect îți poate face rău.

Ai grijă la ce fel de instructor mergi! Foarte mulți stau în față și execută ei singuri exercițiul, de cele mai multe ori fără să explice cum să respiri, la ce să fii atent, dar mai să te și corecteze!

Nu am avut probleme cu greutatea, ca asta să-mi fie motivația de a face sport. În cazul meu problemele de coloană și durerile care uneori își fac simțită prezența, m-au propulsat în a căuta să fac mișcare.

Cam asta am în minte când vine vorba de sport.
Sper să fi găsit o idee utilă în povestea mea.

Am fost provocată să scriu despre acest subiect de către o cititoare a blogului.
Inițiam mi-am spus că nu sunt în măsură să scriu, plus că blogul meu are ca direcție educația, dezvoltarea. Dar, de fapt, știu că sportul e o componentă destul de importantă pentru bunăstarea, sănătatea și dezvoltarea noastră. Așa că m-am gândit ce anume am învățat despre sport și ce ar fi valoros de dat mai departe.

Tu ce ai învățat despre sport?

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.