Timp de citit : 3 minute
Gânduri-după-primul-an-de-căsnicie

După cum promiteam pe facebook, am ales cinci întrebări la care voi răspunde eu și Radu, soțul meu. Nu ne-am vorbit în prealabil, ci am răspuns separat.
Hai să vedem ce a ieșit.

1. Cum e să fii căsătorit(ă)

Ana: Frumos. Mă gândesc la siguranța și pacea pe care o ai. Îți permiți să ai visuri și să muncești ca ele să prindă viață, alături de partener.

Radu: E fain, e fain să ai pe cineva aproape, cu care să te sfătuiești, să te bucuri, să suferi și să îți facă suferința un pic mai mică. Să poți să împarți mai toate.

2. Cum a fost primul an de căsnicie?

Ana: Am intrat în căsnicie pregătiți cât de cât (îndrăznesc să spun), așa că a fost o perioadă lină, cu adaptare rapidă. Plus că aveam cinci ani de relație de prietenie în spate. Cred că ne-a ajutat faptul că am citit cărți bune despre relația de cuplu, am făcut un curs premarital, am discutat despre așteptări, roluri, nevoi înainte.

Radu: A fost fain, a trecut, cu momente frumoase și momente grele, momente relaxante și momente tensionate, cu de toate.

3. Cum vedeai înainte căsătoria și cum o vezi acum?

Ana: Cred că am avut o imagine destul de realistă a ce înseamnă căsnicia, pentru că nu au fost prea multe lucruri surprinzătoare sau nu mi s-a schimbat percepția într-un mod radical.
Unul dintre lucrurile care m-a surprins este că mai repede decât mă așteptam au trecut acele emoții pozitive, de o amploare mare, de început. Ele te determină să vezi totul foarte roz și îți oferă un optimism și o siguranță nemaipomenită. Ai impresia că orice vine peste tine nu te va atinge, și sunteți invincibil ca cuplu. E o etapă faină și necesară zic eu. Dar se va termina, și va urma alta. Pe mine m-a surprins că s-a terminat înainte să împlinim un an.
Știam și înainte faptul că o relație de căsnicie va presupune să lucrezi mereu la tine însuți. Vei descoperi unde ești deficitar. Vor ieși la suprafață lucruri pe care nu le știai despre tine însuți. Și pentru a crește individual și ca familie, e nevoie să cauți să te vindeci. Căsnicia e un proces de vindecare și învățare continuă.
Recomand să citești despre căsnicie înainte, și să povestești cu prietenii căsătoriți, vei ieși din bula roz în care crezi că te vei afla odată ce pășești în această nouă etapă a vieții.

Radu: Ca pe un legământ între doi oameni, în care te angajezi că vei fi acolo ca și suport pentru celălalt, și ai asteptarea ca si celălalt să fie prezent și sprijin când trebuie.

4. Ți-ai propus ceva anume pentru primul an de căsnicie?

Ana: Să ne dăm timp pentru adaptare și să construim obiceiuri bune împreună. Să clădim înțelept și bine încă de la început, așa cum știm și cât știm. Am aplicat o parte dintre sfaturile citite în cărțile despre relația de cuplu, și chiar se vede cum relația noastră e îngrijită, frumoasă, iar nevoile noastre împlinite.

Radu: Posibil să-mi fi propus unele lucruri care nu s-au realizat, gen să ne cumpărăm o locuință/teren, sau lucruri care țineau de așteptări nerealiste față de mine, și de soție. Din cele realizate, nu-mi mai amintesc acum.

5. A fost ceva care te-a surprins?

Ana: Faptul că nu mergem împreună la somn. Avem ritmuri și nevoi diferite. Plus greutatea de a accepta uneori faptul că cel de fângă tine are o nevoie diferită, care nu coincide cu a ta acum. Uneori trebuie să îți amâni nevoia sau dorința. De exemplu, la mine a fost foarte pregnantă dorința de a călători, iar soțul avea nevoia de a se odihni.

Radu: M-a surprins modul soției de a reacționa la situațiile tensionate, care este diferit de al meu. Încerc să înțeleg situația, și că asta e reacția naturală a ei, dar nu-mi iese chiar în acel moment, care contează. Asta m-ar ajuta și pe mine să mă detensionez.

Ne propunem să continuăm să creștem, mai ales în domeniile în care fiecare am observat că avem lacune. Să ne îngrijim relația, să facem planuri și să îndrăznim să visăm.
Căsnicia e o etapă nouă în cuplu, cu provocări diferite de cele din perioada prieteniei sau logodnei, cu noi binecuvântări și frumuseți. Eu mereu mă gândesc cum pot să mă bucur mai mult de etapa în care sunt, pentru că va trece ireversibil.

La voi cum a fost? Tu cum vezi căsnicia?

Credit foto: Dana Moica.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.