Timp de citit : 3 minute

Mă gândeam zilele trecute la lucrurile care pe mine m-au ajutat să cresc în ultimii ani, și am ajuns la această listă:

1. Oamenii din jurul meu

De obicei învăț atunci când ascult persoanele mai mature care sunt prezente în viața mea. Îmi place să îi ascult cum vorbesc despre modul în care ei văd viața și lucrurile, cum gândesc și tratează unele probleme.

Sunt așa mulțumitoare și bucuroasă pentru că am în viața mea multe persoane de la care pot învăța, și sunt deschise să mă asculte si ajute dacă le cer ajutorul! Sunt așa valoroși!

2. Cărțile citite

Mă inspiră foarte mult, și cred că din cărți am învățat cel mai mult! Cartea a fost cel mai mare și mai apropiat învățăcel al meu, pentru că, de mică m-am trezit cu ele în mâini, și am petrecut mult timp sorbindu-le.

O parte din cărțile care m-au inspirat le găsiți recomandate pe pagina “Cărți pe care le recomand” a blogului meu.

3. Scrisul

Când scriu, gândurile mele devin mai clare, iau formă. Cele confuze, vagi sau fără sens, se aleg de cele bune și adevărate.

Pentru mine scrisul e o unealtă de a-mi analiza viața și sufletul, de a da formă ideilor care mă frământă și de a discerne mai bine lucrurile.

4. A ieși din pătrățelul meu și a mă expune la contexte mai largi, unde nu mai e totul despre mine

E așa benefic să îmi revizuiesc atitudinea și să am o privire de ansamblu care depășeste propria-mi viață!

De exemplu, pot spune că ies din pătrățelul meu atunci când sunt în contextul bisericii pe care o frecventez, fiind în grupuri care se întâlnesc cu diferite scopuri, citind ceea ce se întâmplă la nivel mondial, preocupându-mă în rugăciunea mea de cauze care trec de propriile-mi dorințe.

5. Înfruntarea amânării, leneviei și confortului

De obicei fac aceasta prin planificare și prin a face un pas, cât de mic, în momentul în care îmi aduc aminte că trebuie să duc la îndeplinire ceva.

Mă ajută tare mult aplicațiile de pe telefon, pentru că îmi sunt la îndemână să notez, să pun ceva în calendar, să scriu atunci când vine ideea sau când îmi aduc aminte.

UPDATE 2023:

Recitesc cuvintele și vreau să adaug câte ceva. Acum lucrarea lui Isus în viața mea este nr 1 în listă ca motor al schimbarii și creșterii mele. El este Cel care are puterea, nu eu! El îmi dă direcția, îmi descoperă rând pe rând domeniile șubrede sau putrede din mine de care vrea să se ocupe.

A fost o eliberare să învăț la un moment dat că nu eu trebuie să am controlul dezvoltării mele, ci Dumnezeu îl are. Ce ușurare pentru firea mea idealistă cu tendințe perfecționiste! Ce bine e să știu asta, și să mă las pe mâna Lui. Oricum era o iluzie faptul că eu dețineam controlul.

9 ani mai tărziu, ce am învățat este să prioritizez relația cu Isus față de toate lucrurile notate mai sus: oameni, cărți, mintea mea, ideile mele. El cunoaște totul, și pe El vreau să Îl urmez, la Cuvântul Lui să acționez. Și deseori se întâmplă ca oamenii, oricât de maturi și înțelepți ar fi, să greșească, sau chiar să dea un sfat bun,  dar acel sfat să nu fie ideea lui Dumnezeu pentru mine. Iar cărțile, cărțile trebuie citite cu mult discernământ și înțelepciune, scepcicism de-a dreptul, în era noastră a informației din abundență.

Iar scrisul, nu îl mai practic atât de frecvent în acest sezon plin de îngrijirea copiilor mici, dar nu neglijez citirea Bibliei și rugăciunea. Nu neglijez să ascult ce are Dumnezeu să îmi spună.

Pe tine ce anume te ajută să crești? Ce părere ai despre ideile de mai sus?

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.