Timp de citit : 4 minute

dscn1572

Aș vrea să vă povestesc despre ce am descoperit în ultima perioadă apropo de cum ne îngrijim corpul, ce fel de produse folosim, și schimbările pe care le implementez perioada aceasta.

Am fost provocată în direcția asta și am început să caut, să citesc și să testez, iar următoarele idei mi-au plăcut și cred că sunt metode bune de îngrijire a corpului, într-un mod mai apropiat de natural, adică fără să punem pe noi substanțe care ne pot face rău.

1. Hidratarea pielii prin uleiuri presate la rece

Până acum am încercat uleiul de migdale dulci și cel de avocado. Am decis ca o lună să folosesc un tip de ulei și luna următoare alt tip, urmând unul din sfaturile date de Ligia Pop într-un articol pe care îl găsiți pe blogul ei aici (un articol bun și amplu despre uleiurile presate la rece și cum le folosim).

De ținut cont: hidratarea se face după duș, pe pielea curată, ideal zilnic.

Uleiurile presate la rece sunt uleiuri nerafinate chimic, obţinute prin presarea mecanică a seminţelor, la o temperatură de până la 50 grade Celsius (în acest fel își păstrează majoritatea proprietăților).

Cremele din comerț conțin substanțe care s-au dovedit că au conexiuni cu diferite afecțiuni. Există tot felul de studii care reclamă aceste conexiuni, nu sunt foarte cunoscute și probabil că nimeni nu are vreun interes de a le mediatiza prea mult, dar pentru mine e un semnal de alarmă suficient cât să mă determine să am mai multă grijă la ceea ce cumpăr pentru îngrijrea corpului meu.
Legile de asemenea nu sunt bine puse la punct cu normele în ce privește ingredientele folosite, așa că, fără puțină cunoștință, picăm în plasa consumerismului fără a ști ce cumpărăm și ce punem pe pielea noastră.
Pielea absoarbe ceea ce punem pe ea și substanțele toxice pot ajunge în sânge și în organism. Acest articol explică pe larg problema cosmeticelor și substanțele care s-au descoperit a fi toxice.
Iar în acest video puteți afla mai multe despre industria cosmetică.

Folosiți măcar creme fără parabeni, dacă doriți să rămâneți la ele. Eu am decis ca totuși să renunț, și să le înlocuiesc cu uleiurile esențiale, cu excepția cremei de zi, cu protecție solară. Am citit în direcția asta, și mi-am dat seama că o cremă cu adevărat eficientă împotriva protecției solare, care să fie naturală, nu se prepară acasă de oricine, așa că am optat pentru a cumpăra acest produs din comerț, dar cu multă atenție la lista de ingrediente. Poate la un moment dat îmi voi prepara eu acasă o cremă potrivită, mai vedem.

2. Sare și uleiuri esențiale – relaxare în cadă

Îmi place la nebunie această metodă de relaxare și destindere! Eu combin sarea grunjoasă cu unul din uleiurile esențiale pe care le am – de mentă, lămâie, eucalipt, levănțică sau rozmarin. Puneți câteva picături de ulei esențial într-o ceașcă de sare, amestecați și puneți în cadă, dați drumul la apă fierbinte.

Important: când preparați amestecurile, nu folosiți vase de plastic, doar ceramică, sticlă și o linguriță de lemn. De ce?

De preferat este să lucrezi cu vase care nu interacționează cu ingredientele folosite, de exemplu – vase de sticlă sau emailate, și nu folosi ustensile din metal! În acest fel eviți inactivarea anumitor componente. Mojarul, pistilul sunt de asemenea utile pentru prepararea de scruburi, exfoliante, creme etc. Este indicat ca acestea să fie din porțelan sau granit.

dscn1612

Dacă ai un mușchi contractat, care a ajuns în etapa de durere (sau nu neapărat), acest mod de a-l relaxa este eficient, cel puțin la mine dă roade. Cu siguranță nu face minuni dacă nu te ocupi și altfel de contracturi, dar e ceva de care poți ține seama.

Despre depozitare și conservare
Lumina solară directă, sau indirectă, este un inamic real al conservării uleiului. Se recomandă păstrarea produsului într-un loc ferit de lumină, de preferinţă în întuneric şi într-un loc rece. De asemenea este foarte important să păstraţi sticla perfect închisă pentru a feri produsul de oxigenul din aer.

3. Exfolierea și hidratarea tenului

Am descoperit făina de năut, care se poate folosi în combinații cu

  • iaurt
  • lapte
  • lămâie
  • apă
  • suc de castraveți
  • smântână
  • uleiuri presate la rece
  • suc de roșii
  • albuș de ou
  • miere

4. Exfolierea corpului

Aici îmi place tare tare mult să îmi prepar un amestec din cafea măcinată (sau zahăr) cu miere și/sau ulei de măsline. E fooarte fain și plăcută senzația după!!

5. Periajul uscat al pielii

Această idee am descoperit-o de curând, și am fost tare curioasă să o testez. Așa că am cumpărat această perie de la Body Shop. O folosesc seara, din când în când (încerc la două-trei zile), cu care îmi masez ușor pielea în direcția inimii, după cum funcționează sistemul limfatic, ca în acest grafic.

img-drybrushingdiagram

Apoi fac duș și îmi hidratez pielea cu ulei presat la rece. Aici găsiți un articol foarte bun despre perierea uscată a corpului, beneficii și cum anume o facem într-un mod corect.
Este o metodă de curățare a pielii, si stimulare a circulației sângelui. Scapi de celulele moarte, prin exfolierea pielii.

Un lucru important, din punctul meu de vedere: fiți sceptici, foarte sceptici față de orice produs din comerț, citiți, informați-vă, nu luați de pe raft orice produs, și nici orice are eticheta <natural>, citiți mult, nu vă opriți la primul blog care vă arată o formulă magică de cremă făcută acasă (acea persoană poate nu este cu adevărat calificată să producă o astfel de cremă, și nu orice ingredient natural îți face bine). După ceva research pe acest subiect, mi-am dat seama că trebuie să fiu foarte atentă și la trendul acesta “natural”, “bio”, “organic”. Nu tot ce zboară se mănâncă, alegeți cu atenție fiecare produs!

Cum vi se par ideile? Voi ce rutină de îngrijire aveți?

Eu sunt foarte încântată de ceea ce am descoperit în ultimele săptămâni, și de faptul că îmi fac timp să mă îngrijesc! Contează așa mult, e fain și fun!

P.S. Curând vă povestesc despre săpunul, balsamul de buze și deodorantul natural pe care le testez, abia aștept! Aaa..și mai am o surpriză pentru voi din aria produselor bio/naturale..sau cum vreți să le spuneți, fi-ți pe fază!

anascrie-blog-personal

1Pingbacks & Trackbacks on Îngrijirea corpului dincolo de comercial

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.