Timp de citit : 3 minute

teg-btblog-discipline-1214x810-hi

Cu încântare încep seria de articole-interviu, prin care îmi doresc să învățăm unii de la alții și să fim inspirați!

Pe Sorin l-am cunoscut fiind colegi de facultate, apoi colegi de servici. Primul lucru care îmi vine în minte legat de el este optimismul care nu se desprinde de el niciodată, o încântare a dezvoltării care îl urmărește mereu și motivația de a crește, pe care o răspândește mereu în jurul lui.

Bine ai venit pe blogul meu. Spune-ne te rog câteva cuvinte despre tine și cum se face că mereu ești optimist, pozitiv și plin de motivație?

S: Născut în ’90, la Făgăraș. Mutat în ’96 la Chișineu-Criș. Prin Timișoara am ajuns în 2009 când am început facultatea de Matematică și Informatică la UVT.
Am descoperit psihologia practică în anul I de facultate după ce unul din colegii de cameră de cămin mi-a recomandat cartea lui Pera Novacovici – Personalitatea Alfa. Privind înapoi, a fost un moment ce-a contribuit într-o foarte mare măsură la dezvoltarea mea din ultimii ani.
Prin “dezvoltare personală” înțeleg un antrenament continuu pentru atingerea unui echilibru interior cât mai bine conturat. Starea noastră de spirit e direct legată de situațiile de care ne lovim pe parcursul unei zile și de importanța pe care le-o acordăm. Să-ți împachetezi gândurile și emoțiile într-o cutie se poate dovedi un lucru extrem de util; “nu pot”, “nu știu”, “e greu”, “e imposibil“, “n-am talent” sunt gânduri ce ajung să ne bântuie și să ne țină pe loc. Fiecare din ele vine la ofertă cu un set de sentimente și emoții, în general neproductive: frustrare, ură, invidie, dispreț, anxietate. Să învățăm să le ținem sub control e unul dintre cele mai importante aspecte în care merită să investim timp și energie.
Optimismul sau pesimismul e o preferință personală a ficăruia. Poți alege să fii pesimist chiar dacă ai câștigat la LOTO (riști să fii jefuit); în aceeași măsură poți alege să fii optimist chiar dacă ai rămas fără ambele picioare (http://www.ted.com/talks/amy_purdy_living_beyond_limits). E absolut în regulă să avem și momente în care să ne lipsească motivația și entuziasmul de a continua să lucrăm pentru idealurile noastre, dar asta nu trebuie să ne schimbe întreaga perspectivă asupra vieții.

Anascrie: Ai fost vreodată descurajat? Cum ai procedat atunci?

S: Bineînțeles!
Ajuns față în față cu o nouă provocare te simți intimidat și încep să apară îndoielile: “oare chiar vreau să fac asta?”, “dacă o să-mi ia prea mult timp?”, “dacă o să mă blochez pe parcurs?“, “oare o să pot ajunge până la capăt?”. Orice nou proiect presupune o curbă a învățării. În mod natural vor fi șuișuri și coborâșuri; așa funcționează totul.
Eu m-am obișnuit să aplic principiul divide et impera; îmi împart un obiectiv în bucățele mici și le tratez pe fiecare în parte, fapt care mă ajută și să-mi estimez mai bine timpul și resursele necesare.

Anascrie: Ce reprezintă eșecul pentru tine?

S: Eșecul reprezintă doar un hop în drumul către reușită. Rostul lui nu e să ne descurajeze, ci să ne testeze perseverența. Succesul apare, aproape de fiecare dată, după un lung șir de provocări, pe care noi le interpretăm greșit ca fiind eșecuri.

Anascrie: Care este autorul tău preferat și ce anume te-a impresionat la el?

S: Seth Godin – pentru stilul lui aparte de a-ți capta atenția, de a te face curios și de a te convinge fără să fie insistent. E un adevărat artist al marketingului.

Anascrie: Care este una din cele mai prețioase lecții de viață pentru tine?

S: Fără disciplină nu poți realiza lucruri mărețe.

Anascrie: Care sunt pasiunile tale? Ce anume îți oferă satisfacție și bucurie?

S: Cel mai mult mă relaxeaza și mă încarcă de energie ieșirile în natură. Aparent aerul de munte are proprietăți nebănuite.
Alte domenii ce-mi stârnesc interesul: sportul, desenul tehnic, psihologia comportamentală, istoria Statelor Unite ale Americii, strategii de marketing, management și leadership.

Anascrie: Ne poți spune un vis de-al tău și cum muncești pentru a-l face realitate?

S: Una dintre marile mele ambiții este să public o carte. Momentan sunt doar la faza de adunat notițe. Nu m-am decis încă asupra formei finale, întrucât iau în calcul mai multe variante.

Mulțumesc frumos că ai dorit să ne împărtășești mai multe despre tine și să ne lași să învățăm din secretele tale de a continua mereu cu o doză de motivație maximă și curaj!

S: Mulțumesc pentru invitație! Spor pe toate planurile!

Sursă foto aici

anascrie-blog-personal

3 Comments on Interviu – optimism maxim într-o singură persoană – Sorin

  1. Mi-a placut foarte mult ce am citit! Super !!
    M-a impresionat expreisa fara disciplina nu poti realiza lucruri marete! Foarte adevărat!

1Pingbacks & Trackbacks on Interviu – optimism maxim într-o singură persoană – Sorin

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.