Timp de citit : 4 minute
La-Webstock-s-a-vorbit-despre-digital-wellbeing-sau-dependența-de-rețelele-sociale

La o conferință despre social-media din România s-a vorbit despre digital wellbeing, adică despre cum putem ieși din dependența de a fi mereu conectați la rețea.

La începutul lunii am zburat la București pentru conferința Webstock, cea mai mare conferință despre social-media din România. S-a vorbit despre Internet of Things, greșeli în colaborarea dintre influenceri și branduri, ce trend-uri există în online și multe altele. Printre vorbitori s-au numărat: Selly, Andreea Bădală (Murmur), Pavel Bartoș, Mircea Popa (Mircea Bravo), Vali Petcu (Zoso), Răzvan Ionescu (Recorder) etc.

Sesiunea care m-a captat cel mai mult a fost cea despre digital wellbeing. Adică bunăstare sau sănătate digitală, sau cum să ieșim de sub efectele dependenței de a fi mereu conectați la rețea. Am apreciat enorm că la o astfel de conferință, unde participă o mulțime de persoane care lucrează zi de zi cu social-media și online-ul, (deci petrec multe ore conectați și chiar câștigă bani din asta) a fost ales acest subiect. S-a adus în vedere existența dependenței de internet și rețele sociale, faptul că cu greu scăpăm de ea (Cristian China Birta spunea că cinci ani i-au luat să ajungă să se rupă de telefon când ajunge acasă, în familie, seara), plus câteva idei care ne ajută să ieșim din cercul vicios. Așadar salut și îi felicit pe cei care au venit cu ideea sesiunii!

Întâmplarea a făcut ca în această perioadă să citesc scrisă de Catarina Katzer.

În carte am descoperit că:

  • solicitarea creierului e foarte mare
  • ne confruntăm cu lipsa concentrării, divagația, abaterea de la esențial
  • FOMO (Fear Of Missing Out) este o altă consecință a obsesiei de a fi conectat mereu
  • ne confruntăm cu deficit de atenție
  • multitasking-ul ne afectează concentrarea și ne face să ne simți stresați
  • cu greu separăm sfera intimă de cea publică digitală
  • avem un soi de naivitate în ce privește siguranța pe internet
  • nu conștientizăm riscurile online și suntem nepăsători în privința utilizării datelor personale
  • specialiștii vorbesc despre o orientare foarte accentuată a tinerilor spre propria persoană
  • când suntem în online, avem o tendință puternică spre auto-dezvăluire
  • nu putem controla sau limita cu adevărat la cine ajung informările și postările noastre

Plus multe alte idei, pe care le voi păstra pentru o recenzie a cărții.

La Webstock s-a vorbit despre faptul că persoanele dragi sunt mai importante decât business-ul pe care (poate) îl avem în online, sau sănătatea și liniștea noastră pentru care merită să ne facem un plan de tăiere a firului care ne leagă.

Monica Jitariuc a spus că e important să fie un exemplu bun pentru fiica ei, așa că a început să monitorizeze cât timp petrece pe telefon și să își propună să scadă acele cifre.

Cristian China Birta spunea că a reușit să ajugă să își închidă telefonul când ajunge acasă, dacă toată familia e acolo și sunt ok, ca să petreacă timp cu ei, în ciuda faptului că acest obicei a avut ca și consecințe pierderea unor posibile colaborări și contracte. Dar e mai important să fie alături de familie cu toată atenția sa.

Experiența mea personală

Cândva în ultimele luni, mi-am dat seama că am o problemă. Simptomele erau că deschideam impulsiv telefonul de zeci de ori pe zi (mai mult de 50 de ori) fără vre-o idee sau scop clar. Intram pe Facebook și Instagram la fel de impulsiv, fie doar și pentru câteva secunde, doar să știu că am intrat și verificat notificările. Observasem că puterea mea de concentrare slăbise mult. Aveam nevoie de pauze și nu puteam să mă concentrez la ceva solicitant foarte mult.

Trebuia să pun piciorul în prag și să fac ceva.

Așa că mi-am dezactivat toate notificările (în afară de cele pentru contul meu bancar), eram alertată doar dacă mă suna cineva sau îmi scria un SMS. Mi-am propus să nu caut instant pe internet un subiect despre care voiam să mă documentez, și să îmi notez (cu pix și hârtie) pentru mai târziu. Am decis să încerc să îmi verific Messenger și Whats App doar dimineața și seara, și doar o dată pe zi să stau pe internet căutând sau citind ceea ce vreau. Planul era destul de măreț pentru nivelul la care mă aflam. Acum, după o lună de pus în practică, pot spune că am făcut progrese, dar încă mai am mult de lucru.

Mă bucur totuși că a venit și etapa asta în care am spus STOP, și am început să fac ceva. Va mai dura să îmi recapăt puterea de concentrare, să țin telefonul departe, să scap de tendința puternică de a fi mereu pe internet.

Cum ieșim din obsesia de a fi conectați mereu la internet?

  1. Monitorizăm și verificăm cum stăm.
  2. Dacă cifrele nu ne încântă, ne gândim cât timp am vrea să petrecem maxim pe telefon de exemplu.
  3. Scoatem notificările care nu ne ajută.
  4. Încercăm să ne abținem de la a ne întrerupe din orice facem pentru căuta pe internet: amânăm, sau comasăm ideile pentru un anumit timp din zi.
  5. Înainte de a sta pe internet, ne gândim bine cu ce scop facem asta, și concret ce vrem să facem. În plus: încercăm să nu facem prea multe în paralel.
  6. Ne putem alege locuri în care e exclus total să avem telefonul, de exemplu când luăm masa, sau în dormitor. Alegem acele locuri-cheie, care pentru noi sunt o provocare.
  7. Alte idei? Scrie în comentarii.

Te provoc să alegi o idee din lista de mai sus, și să o pui în practică dacă percepi că e posibil să fii și tu influențat de efectele internetului.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.