Timp de citit : 5 minute

Sheryl Sandberg este COO la Facebook, înainte de asta fiind vice președinte pe operațiuni de vânzări la Google. Este unul din vorbitorii de la Global Leadership Summit 2017, eveniment pe care îl aștept cu nerăbdare și în Timișoara.

Prima ei carte: Lean In, este adresată femeilor, abordând subiectul conducerii.

Mi-a fost recomandată la o întâlnire a bloggerilor din Timișoara, am reținut-o, și acum a venit rândul ei să fie devorată.

Cui îi este adresată cartea

“Am scris această carte pentru a încuraja femeile să aibă visuri îndrăznețe, să-și croiască drum printre obstacole și să-și dezvolte adevăratul potențial.”

Primele capitole expun problemele cu care se confruntă femeile la locul de muncă, în piața muncii, capitolele următoare venind cu idei și soluții pentru a putea fi depășite.

Cartea este foarte bine documentată, prezintă statistici și date pentru fiecare idee, fiind argumentate foarte bine. Se vede că Sharyl știe despre ce vorbește, și a făcut serios cercetarea înainte de a scrie despre aceste subiecte destul de controversate și sensibile.

Idei care m-au captat și mi-au dat de gândit

 • Sunt mult mai multe oportunități acum pentru femei decât au avut mamele sau bunicile noastre. Am putea spune că piața muncii oferă oportunități egale femeilor și bărbaților, dar totuși, de ce datele și statisticile arată deosebiri alarmante? De ce atât de puține femei ajung în poziții de conducere, de ce atât de multe femei abandonează piața muncii? “Oportunitățile egale nu se traduc neapărat în realizări profesionale.” -> asta mă face să mă bucur de oportunitățile pe care le am, dar cartea mi-a deschis ochii să văd și să înțeleg mai bine cu ce se confruntă femeile în urma oportunităților pe care le au acum, a noilor roluri și poziții în carieră
 • “Bărbații sunt întotdeauna apreciați pentru ambiția, puterea și succesul dovedit, dar femeile care etalează aceleași trăsături adesea sunt sancționate din punct de vedere social.” -> Asta cred că se datorează într-o bună măsură modului diferit în care unele fete, și unii băieți sunt educați: băieților li se spune să fie curajoși, să se descurce, să își asume riscuri, pe când fetițelor li se spune să fie cuminți, să nu riște, să stea în banca lor, să se protejeze. Atunci de ce să ne mirăm când vedem bărbați care își asumă mai multe riscuri, și femei care refuză posturi mai bune, pline de neîncredere și ezitare, sau care nu au curajul să își negocieze salariul?
 • Ca multe alte lucruri, lipsa de încredere poate deveni o profeție autoîmplinită. ->trebuie să fiu curajoasă și să îmi asum riscuri, să fiu eu cea care crede că poate, să dezvolt o percepție sănătoasă despre creștere, dar și eșec
 • Oportunitățile nu ți se oferă pe tavă, trebuie să pui mâna pe ele. “Ce am observat în timp a fost că, în mare parte, bărbații profitau de ocazii mult mai rapid decât femeile.”
  Având în vedere cât de repede se mișcă lumea astăzi, e mai important decât oricând să nu lași oportunitățile să treacă pe lângă tine. -> ideea asta m-a izbit calumea, mi-am dat seama că eu chiar acum e posibil să pierd oportunități, deoarece stau mult pe gânduri și ezit mult până să mă decid. Nu conștientizasem viteza cu care oportunitățile vin și pleacă, și nici tiparul meu de a sta pe gânduri până trece ocazia. Mi-am propus să lucre la asta, să fiu mai pe fază și să aleg mai repede să sar în barcă.
 • Merită să ai inițiativă. E greu să îți imaginezi că cineva care așteaptă mereu să i se spună ce să facă poate fi lider.
 • Nu cred în proiectarea fiecărui pas în carieră. În schimb Sharyl crede că trebuie să ai un vis sau obiectiv spre care să țintești, pe termen lung, care nu trebuie să fie neapărat foarte clar și exact, poate fi o idee, o dorință, o direcție; si apoi un plan pe termen scurt, practic și mai concret, ce vrei să faci în următoarele doisprezece luni de exemplu. Argumentul ei este că nu e posibil să îți orchestrezi fiecare pas al carierei, pentru că nu poți să intuiești ce uși ți se vor deschide, cum se vor dezvolta lucrurile în viitor, ce oportunități vor apărea. A fost interesat să aflu această perspectivă, majoritatea cărților îndeamnă la a avea planuri concrete pentru viața ta, pas cu pas.
 • Femeile trebuie să depășească gândirea de genul <Nu sunt pregătită să fac asta> și să aleagă <vreau să fac asta – și voi învăța în timp ce lucrez.> Ea susține că de-a lungul carierei sale, dar și privind la ea, vede cum femeile se confruntă cu acest blocaj, ele cred că pentru a face ceva, pentru a lua un rol nou, trebuie să fie pregătite în prealabil, iar bărbații sunt mult mai deschiși spre nou, acceptând repede alt rol, cu încrederea că vor învăța pe parcurs. Poate fi un blocaj enorm în creștere și avansare. Nu poți fi pregătit dinainte pentru orice rol, loc de muncă sau circumstanță care va veni!
 • Studiile arată că mentorii își aleg protejații pe baza performanțelor și a potențialului. Sheryl povestește despre mentorare și aduce o perspectivă nouă, pe care nu am aflat-o în nici-un alt loc. E aceea că nu poți pur și simplu să mergi la un străin, sau un cunoscut virtual, și să îi ceri să îți fie mentor. Relația de mentorare vine natural, aproape naplanificat,și vine din dorința ambelor părți, având un dublu sens; beneficiază și ucenicul și mentorul.
  Abordarea unui străin cu o întrebare concretă, în schimb, dă rezultate. Poate avea succes. Captarea atenției sau a imaginației cuiva într-un minut e posibilă, dar numai dacă ai un plan bine pus la punct. Poți viza o persoană foarte bună în domeniul ei, dar în loc de a-i cere să îți fie mentor, te poți pregăti cu întrebări țintite, inteligente, și când ai o ocazie bună, alegi îndrăzneala de a întreba, deci ai un plan, o nevoie concretă, și valorifici o oportunitate. Persoanele foarte bune pe un domeniu, de obicei sunt și foarte ocupate, cu un timp limitat. Învață să ceri altfel ajutor.
 • Cartea mai vorbește despre faptul că femeile, de obicei, în loc să se ajute unele pe altele, la locul de muncă, se văd concurente, și asta aduce cu sine consecințe negative pentru ele, dar și pentru mediul de afaceri, pentru femei în general, pentru echipă. E un subiect bun de abordat, și un blocaj care merită depășit, deoarece toată lumea are de câștigat!

Au mai fost multe alte idei care mi-au dat de gândit, dar vă las pe voi să le descoperiți dacă sunteți interesat de subiect. Mai jos sunt câteva citate din carte.

Citate

“Spre deosebire de colegii lor, foarte multe femei cu o excelentă pregătire coboară ștacheta și abandonează piața muncii în număr mare.”

Stereotipurile legate de gen, introduse în copilărie, se consolidează pe durata întregii noastre vieți și devin profeții autoîmplinite.

“Femeile care muncesc se aleg cu recompense, inclusiv cu o mai mare stabilitate financiară, căsătorii mai stabile, o stare mai bună de sănătate și, în general, cu o viață mai plină de satisfacții.”

“Teama se află la temelia multor bariere cu care se confruntă femeile.”

Vestea bună este că femeile pot avea atât familii, cât și cariere și că pot prospera făcându-le pe amândouă.

“Dintre toate modalitățile prin care femeile își autolimitează progresul, poate cea mai generalizată este aceea că ele abandonează din start.”

“Sunt sincer convinsă că decizia cea mai importantă pe care o ia o femeie în ceea ce privește cariera sa este că va avea un partener de viață și cine va fi acel partener. Nu cunosc nici o femeie cu funcție de conducere al cărei partener de viață nu o susține sută la sută.”

Scopul este să li se acorde femeilor ceea ce bărbații tind să capete, în general, în mod automat – prezumția de nevinovăție.

“Nu-ți fie teamă să ceri, chiar dacă reușita pare puțin probabilă.”

Ai citit cartea? Cum ți se pare mesajul ei?

Se poate comanda, cu transport gratuit, de pe Libris.ro. Enjoy!

anascrie-blog-personal

4Pingbacks & Trackbacks on Lean In. Femeile, munca și dorința de a conduce de Sheryl Sandberg – RECENZIE

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.