Timp de citit : 2 minute

business-money-pink-coins

În ultimii doi ani, am învățat următoarele lucruri despre administrarea finanțelor, poate vă sunt de folos:

1. Recunoaște-L pe Dumnezeu ca sursă a finanțelor tale

Citind Biblia, am găsit că Dumnezeu poruncise evreilor să Îl onoreze, dăruindu-I 10% din resursele lor, și El așteaptă și de la mine sa Îi recunosc partea.
Astfel am ales ca o părticică din finanțele mele să le dăruiesc Lui.

2. Dăruiește

Apoi, am ales ca o altă părticică să o dăruiesc lunar, în funcție de nevoile pe care le văd, oamenilor din jurul meu. Mi-am propus să fac acest lucru în fiecare lună în care veniturile depășesc nevoile mele esențiale.

3. Economisește

Am ales să economisesc în acest an, cu scopul de a crea un buget pentru neprevăzute. Având în vedere că se poate întâmpla orice oricând, cred că e înțelept ca oricine să aibă un astfel de buget.

Pentru aceasta, în prima lună am urmărit cheltuielile mele necesare, am ajuns la o sumă – de care am nevoie lunar ca să trăiesc decent, am înmulțit-o cu 6 (îmi doresc o rezervă pentru șase luni) și astfel am obținut suma țintă la care doresc să ajung economisind.
Am făcut un calcul – cât pot pune deoparte lunar – și mi-am stabilit o sumă pe care în fiecare lună aleg să o pun deoparte pentru acest buget de neprevăzute.

După ce voi ajunge la suma propusă, dacă voi rămâne fără o sursă de venit, voi ști că aș putea supraviețui șase luni.

Mi s-a părut interesantă această idee, pe care am luat-o din cartea Banul tău contează – din care am învățat foarte multe, și o recomand cu căldură.

De asemenea, mi se pare înțelept să economisești pentru un scop anume, dacă ai resursele necesare (ex: mașină), pentru că te scutește de alte alternative mai costisitoare și mai riscante, te face să apreciezi mult lucrul cumpărat, și îți cultivă cumpătarea și răbdarea!

4. Alcătuiește un buget lunar

De când am învățat ce e un buget, cum să îl fac și cum îl pot transforma într-un obicei în viața mea, am o imagine mult mai clară a fluxului banilor mei. În ce direcții se duc, ce fac cu ei, cât de cumpătată sunt, posibilitățile pe care le am sau nu.
Într-o viitoare postare, voi scrie cum îmi alcătuiesc bugetul propriu.

5. Zilele de 6 ale lunii

Mi-am propus ca în zilele imediate zilei de salar să:

  • fac bugetul lunii
  • pun deoparte economiile
  • dăruiesc
  • plătesc facturile sau pun deoparte o sumă pentru facturile care nu pot fi plătite în acel moment

Deși am luni în care nu reușesc să fac acestea imediat dupa data de 5, lucrez la a mă disciplina, pentru că promptitudinea mă ajută!

6. Echilibru între dorințe și nevoi

De curând mi-am făcut două liste: una cu dorințe și cealaltă cu nevoi.
Până acum era mintală, dar dându-i contur, mi-am dat seama mai bine de distincția între cele două!
Pentru că îmi rămân ceva bani extra, mereu am tendința de a-mi cumpăra tot felul de lucruri, unele sunt nevoi dar altele sunt neesențiale traiului lunar.
De când am această listă, mă gândesc de doua ori înainte de a cumpăra ceva: este o nevoie sau este o dorință? Luna aceasta m-am ocupat mai mult de dorințe decât de lucrurile de care chiar am nevoie? E cazul să îmi schimb focusarea?

Tu ce principii de gestionare a finanțelor ai?

Sursa foto aici.

anascrie-blog-personal

3 Comments on Lecții despre bani

1Pingbacks & Trackbacks on Lecții despre bani

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.