Zilnic sunt bombardată cu zeci, sute de gânduri, care mai de care mai negative, descurajante, triste. Duc o adevărată luptă pentru a nu cădea în capcana lor. Și mă întreb în dreptul fiecăruia dacă e adevărat.
De curând mi-a picat în mâini cartea Battlefield of the mind a lui Joyce Meyer. Și a fost revelatoare. Am învățat despre puterea gândurilor și consecințele lor; m-a făcut să îmi doresc o minte pozitivă, să devin o persoană pozitivă. Dar îți povestesc.
De unde apar gândurile negative?
- Pentru că sunt creștină, și în perspectiva mea apare și personajul rău, un motiv al bombardării minții mele cred că este faptul că diavolul luptă împotriva creștinilor, ca ei să nu ducă o viață bună, dreaptă și fără păcat. Iar el face asta punând gânduri negative și mincinoase în mintea noastră, îndoieli și capcane.
- Apoi cred că propriile experiențe, eșecuri, succese, au creat tot felul de tipare de gândire, care au fost iterate din nou, și din nou, până au devenit întărituri. De exemplu: dacă eu în trecut am încercat să cos și nu mi-a ieșit, data viitoare când voi fi pusă în situația de a coase ceva, îmi va veni gândul descurajator: nu vei putea, nu are rost să mai încerci! Concluzii neadevărate pe care le-am format de-a lungul vieții.
- Cred că poți forma gânduri negative și molipsindu-te de la cei din jur. Dacă ai pe cineva în preajmă care e negativist, care te critică, care mereu vede lucrurile mai puțin frumoase și le verbalizează, șansele sunt maxime să nu te ajute. Chiar să îți schimbe și ție perspectiva. Preluăm tipare negative de gândire și din familia noastră, fără să conștientizăm, sau să vrem, se moștenesc.
un gând se va transforma într-o atitudine, într-un sentiment, într-o vorbă, într-un comportament
Cum mă afectează gândurile care nu sunt adevărate?
Cum spuneam și la început, și cu toții știm, un gând se va transforma într-o atitudine, într-un sentiment, într-o vorbă, într-un comportament. Gândul este cel de la care pornește orice acțiune.
Dacă sunt tristă sau descurajată, asta se va vedea cu ușurință pe fața mea, în felul în care voi lucra, cum voi reacționa, și multe altele.
Sentimentele negative care vin atunci când accept gândurile negative, îmi vor fura mulțumirea, bucuria. Nu pot să mai am sentimente pozitive. Focusarea mea este pe ceea ce e mai rău, și prin chiar această focusare, voi atrage într-un fel ce e mai rău.
Eu chiar îmi doresc să nu fiu negativistă, ci pozitivă, bucuroasă, veselă, pentru că am toate motivele să fiu așa. Sunt atât de binecuvântată!
E posibilă schimbarea?
Da, poți deveni o persoană care respinge orice gând neadevărat, descurajant, negativ. Poți deveni o persoană pozitivă! M-a încurajat enorm povestea personală a lui Joyce Meyer, care dintr-o persoană foarte negativistă, a ajuns să nu mai suporte nici să audă la altcineva o părere negativă, o atitudine negativă. A ajuns să fie bucuroasă, împăcată, și să scape de acel obicei rău: acela de a accepta orice gând ca fiind bun, de a sta mult pe cele negative, de a le îmbrățișa ca perspective.
Cum să resping gândurile negative?
- Atunci când apar, să le transformi în unele pline de speranță, adevăr, optimism. De exemplu: dacă apare în mintea mea gândul că nu voi putea face față circumstanței X, eu voi spune: “Voi putea face față, deoarece Dumnezeu e cu mine, mi-a dăruit abilități, talente, și chiar dacă aș greși, voi învăța din acea experiență, nu sunt perfectă, dar sunt într-un proces de creștere, aleg să fiu bucuroasă și să mă accept exact așa cum sunt!” Sau dacă apare un gând mincinos, de exemplu: sunt neiubită, sunt singură. Voi răspunde: “nu este adevărat, sunt iubită, am familia alături, am prieteni dragi care sunt aproape de mine, și mai ales, sunt în siguranță în mâna lui Dumnezeu, pentru că sunt fiica Lui, și El mi-a dat această siguranță a mântuirii, pacea Lui, și zilnic văd dragostea Sa, manifestată prin atâtea daruri și moduri.”
- Sau îmi pot aduce aminte cum în trecut am făcut față, a fost bine, am fost ajutată. Pe măsură ce aleg să caut mulțumirile, darurile primite, mintea mea face loc recunoștinței care are o putere imensă!
- O altă idee care pe mine mă ajută să alung gândurile negative, este să mă opresc, și să scriu o listă a mulțumirilor. De atâtea ori mi-a schimbat perspectiva! Pe măsură ce aleg să caut mulțumirile, darurile primite, mintea mea face loc recunoștinței care are o putere imensă!
- Expunerea la Cuvântul lui Dumnezeu – Biblia, are un rol imporant în lupta pe care o ducem în mintea noastră, de a fi victorioși, de a avea speranță și credință. Putem lupta cu gândurile negative dacă vom cunoaște ce spune Dumnezeu; speranța pe care o putem lua din cuvintele Lui. Putem alege câte un verset pe zi, la care să ne gândim și să medităm.
“Nu poți avea o viață pozitivă și o minte negativă.”
Câteva citate din carte:
“O minte pozitivă duce la o viață pozitivă. Gândurile pozitive sunt pline de speranță și credință. Gândurile negative sunt pline de frici și îndoieli.”
“Dacă medităm la problemele noastre în permanență, vom deveni mai înrădăcinați în ele. Dacă ne gândim la ce nu e în regulă cu noi sau ceilalți, vom deveni mai convinși de probleme și nu vom reuși să vedem soluția.”
“Petrecem așa mult timp gândindu-ne și spunând “cât de greu este”, încât acel proiect sfârșește fiind mult mai dificil decât ar fi fost dacă am fi avut o atitudine pozitivă în locul celei negative.”
“Să mergi la luptă cu o gândire negative este ca și când ai merge în linia întâi fără armă.”
Concluzie
Ca o ultimă idee la care putem medita: gândurile noastre, pozitive sau negative, sunt strâns legate de imaginea pe care o avem despre noi înșine.
Aș putea continua la nesfârșit pe subiect, dar concluzionez recomandându-vă cartea, și spunând că merită să luptăm, trebuie să luptăm și să nu ne lăsam dominați, purtați pe valul oricărui gând care poposește în mintea noastră. Vrem o viață pozitivă și victorioasă la nivelul minții noastre.
Tu cum vezi lupta care se duce în mintea noastră?
Sursa foto aici.
[…] Joyce Meyer – Battlefield of the Mind: Winning the Battle in Your Mind Nu în ultimul rând, Joyce Meyer m-a dus în călătoria aceasta a luptei la nivelul minții […]