Timp de citit : 2 minute
Pentru-parinti-carte-paul-david-tripp

Într-o vreme în care drăgălășenia copiilor începe să pălească, fiind depășită de inima lor păcătoasă, cartea aceasta mi-a picat bine și mi-a reîmprospătat viziunea asupra creșterii copiilor.

Pentru părinți – 14 principii biblice care îți pot schimba radical familia – scrisă de Paul David Tripp

Prima idee din carte la care am meditat îndelung este aceea că eu nu dețin nici o putere de a schimba inima copilului meu. Orice metodă de creștere a copiilor aș aplica, nu pot schimba inima lui. Da, comportamentul se poate schimba cel puțin temporar, dar profunzimea ființei umane nu. Doar Dumnezeu este Cel care are puterea aceasta. Vreau să îmi aduc copiii zilnic în prezența Lui Dumnezeu, și să fac tot ce ține de mine pentru a le arăta cum este El și ce bine e să Îl urmezi.

Altă idee recurentă a cărții este că doar bunătatea și harul lui Dumnezeu ne atrage spre pocăință și schimbare. Noi ca părinți trebuie să învățăm de la Dumnezeu cum să ne creștem copiii. El să ne fie model. Metodele de parenting bazate pe frică, reguli, pedepse funcționează pentru o vreme, dar nu poți cuceri și schimba cu ele inima copilului.

Cartea explică harul lui Dumnezeu pentru noi și cum îl putem arăta copiilor noștri.
Ce lipsește parentingului nostru? Deși urmăm toate sfaturile bune auzite, primite, relația noastră cu copiii este cu probleme, iar inima lor nu este schimbată. La asta își propune cartea să răspundă.

Cele 14 principii de urmat în creșterea copiilor

 • Cel mai important lucru din viața unui părinte este să se lase folosit de Dumnezeu pentru modelarea sufletelor care i-au fost încredințate.
 • Dumnezeu nu te cheamă niciodată să faci un lucru fără să te echipeze cu tot ceea ce ai nevoie. Nu te trimite niciodată fără să meargă și El cu tine.
 • Copiii tăi ai nevoie de Legea lui Dumnezeu, dar nu-i poți pretinde Legii să facă ceea ce numai harul poate face.
 • Dacă vrei să fii un părinte bun, trebuie să îți recunoști neputințele.
 • Dacă nu ți-ai ancorat identitatea în Cristos, o vei căuta în copiii tăi.
 • Trebuie să privești transformarea copiilor tăi ca pe un proces care se desfășoară pe termen lung. Nu ca pe un eveniment.
 • În relație cu copiii tăi nu ai de-a face numai cu un comportament greșit, ci cu o stare a inimii.
 • Una dintre principalele probleme din viața fiecărui copil este felul în care se raportează la autoritate. Un părinte bun îl va învăța pe copilul său frumusețea protectoare a autorității.
 • Nebunia care sălășluiește în copiii tăi este mai periculoasă decât tentațiile din jurul lui. Numai harul lui Dumnezeu are puterea de a-i salva pe cei cuprinși de ea.
 • Nu toate greșelile pe care le fac copiii sunt o răzvrătire față de autoritate; mare parte dintre ele sunt rezultatul unui caracter incomplet.
 • Copilul tău se va închina tot timpul la ceva, așa că este important să nu uiți niciodată că ceea ce îi stăpânește inima îi va controla comportamentul.
 • Scopul lucrării tale ca părinte nu trebuie să fie controlul comportamentului, ci transformarea inimii și vieții copilului tău.
 • Harul și odihna găsite în prezența lui Dumnezeu sunt singurele care te pot umple de bucurie și răbdare în lucrarea pe care o ai de făcut în viața copiilor tăi.
 • Niciun părinte nu oferă atâta îndurare ca cel care este convins că are nevoie el însuși de ea.

Wow, ce principii minunate!

Tu ce principii de creștere a copiilor ai creionat?

A fost publicată în 2018 la Editura Scriptum, și are 212 pagini.
Este o carte care se citește usor, și la care trebuie revenit.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.