Acum ceva timp, a avut loc la Cluj conferinţa De la frângere la viaţa din belşug, unde Ann Voskamp a fost invitată şi vorbitoare.
Unul dintre lucrurile care mi-au rămas în minte ascultându-i mesajele, a fost acela al dăruirii.
Am citit prima ei carte, O mie de daruri, şi am început călătoria mulţumirii şi recunoştinţei. Dar parcă nu era suficient.
Ann a deprins arta numărării darurilor, dar Dumnezeu voia mai mult de la ea, aşa că a început să o provoace să dăruiască şi ea la rândul ei.
Acum, pe lângă lista mulţumirilor şi darurilor primite de ea, Ann face şi o listă a dăruirii, a modurilor în care ea a dăruit altora pe parcusul unei zile. Şi mărturisea aceasta, la Cluj, despre faptul că cele două liste sunt considerabil diferite ca mărime, prea rar, prea puţin reuşeşte să se dăruiască zilnic altora.
M-a provocat și intrigat acest lucru, aşa că am început să testez, să văd, să experimentez.
Şi într-adevăr aşa este! Lista cu modurile prin care eu dăruiesc este mult, mult mai SCURTĂ decât lista lucrurilor pe care le PRIMESC.
focusul meu nu era pe A DĂRUI, ci pe A PRIMI
Notând zilnic modurile prin care m-am dăruit, am observat, în primul rând, că focusul meu nu era pe A DĂRUI, ci pe A PRIMI. Aşa că a trebuit să îmi antrenez mintea, fiinţa să se gândească şi la acest lucru, să am o atitudine nouă, care spune că: “nu mie mi se cuvin toate lucrurile”, ci: “hai să văd cum pot ajuta, bucura pe alţii la rândul meu, din belşugul de care am parte”.
hai să văd cum pot ajuta, bucura pe alţii la rândul meu, din belşugul de care am parte
În al doilea rând, m-am trezit fără prea multe idei. Cum aş putea oare ajuta? Pe cine? Nu văd aşa multe nevoi în jurul meu. Şi a trebuit din nou să îmi educ ochii să vadă nevoile, oportunităţile, să fac un brainstorming şi să aleg idei prin care pot totuşi dărui din ce am.
Aşa s-a născut acest articol. Se vrea a fi o inspiraţie pentru a dărui mai mult.
Încearcă să îți faci propria listă a dăruirii.
Iată la ce modalităţi de a dărui m-am gândit:
- poţi cumpăra fructe/donuts/ceva de ronţăit pentru colegii tăi, familia ta, prietenii la care mergi în vizită (cum tot e vară, poţi lua o lubeniţă şi o împarţi cu cei cu care lucrezi; eu cu soțul meu avem ca obicei să ducem fructe celor la care mergem în vizită.)
- invită pe cineva să mănânce cu tine. Poate un student care nu stă prea bine cu banii, sau o prietenă care e mai obosită şi fără timp perioada asta. Nu e atât de greu să găteşti o porţie în plus. Şi ce bucurie mare ai face!
- donează din bănuţii tăi unei organizaţii care luptă pentru lucrurile care te frământă. Poate ai un job şi nu ai vreme să faci voluntariat, sau nu îţi poţi schimba acum meseria şi dintr-o dată să lupţi full-time pentru a ajuta societatea/lumea/planeta să fie mai bună. Dar ştii o organizaţie care implementează deja visul pe care îl ai şi tu. Pe mine mă frământă ce se întâmplă în educație, poluarea naturii, defrişarea ilegală a pădurilor, şi, din păcate, nu am timp să mă implic activ, dar pot susţine financiar pe cei care fac asta. O temă de gândit!
- un alt mod prin care poţi ajuta pe cei din jur, şi care nu te costă nimic, este să îi încurajezi. Dacă observi un atuu, talent, o abilitate la colegii tăi, ce te costă să le oferi admiratie si apreciere? Cum te-ai simţi tu dacă cei din jur ar verbaliza asta faţă de tine? Clar fain, nu?
- împrumută-ţi cartile, lucrurile care stau de luni/ani de zile nefolosite. Poate cineva ar vrea să citească vreo carte pe care tu o ai în bibliotecă, dar nu are bănuţii necesari să îi dea, sau şi dacă îi are, nu ar fi o bucurie să îţi împrumute cineva dezinteresat cartea?
- găteşte câteva mese pentru o proaspăt mămică, sau comandă mâncare pentru ea şi plăteşti tu, dacă nu ai vreme să găteşti, dar ai vrea totuşi să ajuţi. Probabil nu ne putem închipui cât de bine ar prinde, şi ce bucurie mare ar fi asta, decât dacă suntem în acea perioadă şi circumstanţă a vieţii. Biserica pe care eu o frecventez are acest obicei minunat: acela de a trimite zilnic mâncare gătita, timp de o lună de zile (!!!) femeilor proaspăt mămici! Sunt aşa bucuroasă că fac parte dintr-o astfel de comunitate, care ştie ce înseamnă dăruirea!
- fă limonadă pentru colegi, valorifică acel sirop de căpşuni care oricum stătea uitat în frigider. Şi bucuraţi-vă împreună de o limonadă făcută cu drag de tine.
- poate obişnuieşti să faci un desert de casă, care mereu îţi iese bine şi e lăudat. De ce să nu faci o surpriză cuiva şi să găteşti o tavă întreagă pentru el/ea?
- poţi tăia gardul viu din faţa blocului. Poate nenea care tăia de obicei e bolnav, plecat, sau nu este nimeni care să facă asta.
- dacă florile pe care le ai în casă se înmulţesc, le poţi dărui. Ce mare bucurie este să primeşti plante! În Timişoara există o iniţiativă minunată, la care am luat parte o dată sau de două ori: Piaţa plantelor libere.
Cu ce idei ai continua lista?
Practici dăruirea?
Sursa foto unsplash.