Haruki Murakami este un scriitor japonez ale cărui cărți sunt vândute și citite în întreaga lume, surprinzând prin stilul său aparte: simplu și totodată bogat, clar și captivant.
– este jurnalul său, care se concentrează pe obiceiul lui de a alerga și pe pasiunea de a scrie. Cu ajutorul acestei cărți aungi să cunoști scriitorul și pătrunzi în lumea lui, aflând ce concepții are despre viață, disciplină, sport, pasiuni.
Este o carte diferită de restul cărților sale. Este singura de acest gen, celelalte fiind romane, scurte povestiri, aparținând genului beletristic.
Mi-a plăcut și mi-a atras atenția:
- Conexiunea perfectă între sport și scris, felul în care la rădăcină ai nevoie de aceeași motivație, disciplină, muncă și pasiune pentru orice practici.
- Lecții de viață prezentate ca meditații ale sale, gânduri despre eșec, lene, obiceiuri, imaginea de sine și identitate. A fost așa fain să văd luptele sale și felul în care face un efort de a se ridica, de a vedea într-un mod sănătos eșecul, de a continua, la fel ca orice alt om, la fel ca mine.
- Mi-a plăcut în mod special felul în care vede el lupta cu tine însuți, cu gândurile descurajatoare, pe mine m-a motivat să continui să lupt și să continui să învăț să înot corect, să continui cu dorința mea de a scrie și de a avansa în acest domeniu
Citate din carte
“Un lucru însă îl pot spune cu siguranță. Până îmi recapăt senzația aceea de mulțumire că am alergat bine, o să particip la maratoane, fără să mă las descurajat.”
“Defecte și neajunsuri ai cu nemiluita, dar singur există și câteva părți bune, iar în viață trebuie să te descurci cu ce ai la dispoziție.”
“La orice vârstă ai ajunge, atâta timp cât ești încă în viață, tot o să descoperi mereu lucruri noi despre tine.”
Mi-am adus aminte de acele 10 000 de ore, despre care studiile spun că ar trebui practicate ca să devi expert într-un anumit domeniu.
Văd în mine și în jurul meu acea obsesie ca orice îți dorești să devină rapid al tău, să se întâmple repede lucrurile, și da, cred că reziliența și dărzenia sunt câteva caracteristici rar întâlnite, dar foarte prețioase. Mi-am propus să le cultiv și să lucrez la ele în viața mea, și cartea asta m-a ajutat în această direcție.
Concluzia:
Citind lui Murakami, mi-am amintit că, pentru a realiza un vis, trebuie să îți placă să faci acel ceva, și să muncești pentru el. Da, există oameni cu talente înnăscute, cărora le e ușor să facă acele lucruri, dar acești oameni sunt foarte rari! Și parcă s-a creat așa o imagine a visului pentru care nu muncești foarte mult, ci ai doar pasiune cu carul, și lucrurile se vor mișca ață. Nu e deloc așa, uite, chiar și scriitori ca Murakami trebuie să muncească, să se disciplineze, să transpire, să lucreze la chef, la lene ș.a.m.d.
Cu siguranță o recomand! (Se poate comanda de pe , cu transport gratuit.)
Ți-a picat în mâini cumva această carte? Ce te-a captat?