(Good pain vs bad pain)
Este pentru prima dată când sunt expusă la aceste concepte, și îmi dau seama că mă ajută și a clarificat lucrurile în mintea mea. Așadar, vreau să vă povestesc și vouă despre ele.
Am dat de conceptele “good pain” și “bad pain” în cartea despre care am scris un articol anterior “How people grow” de Henry Cloud și John Townsend.
Suferința bună
Suferința bună este cea care ne crește, este cea la care se expun sportivii, sau orice alt om care vrea să dezvolte un obicei bun, să scape de unul distructiv, să învețe ceva nou, dincolo de capacitățile sale. Este suferința și greutatea de a scăpa de un tipar greșit de comportament și de a-l înlocui cu unul nou, străin ție, dar alegi să faci efortul de a-l învăța, deoarece știi că dacă nu faci asta, te vei confrunta cu bad pain, adică suferința rea.
Suferința inutilă
Suferința rea, sau inutilă, este alegerea continuă de a nu crește, de a nu-ți confrunta aspectele greșite și rele ale vieții, de a perpetua tipare greșite de comportament în viața ta.
De exemplu: o femeie care este people-pleaser crede că responsabilitatea ei este să mulțumească pe toată lumea și să facă pe toți happy. Inițial ea crede că acesta este rolul ei, și se străduie să își îndeplinească rolul, până acolo încât ajunge să se neglijeze pe ea, sufletul ei este mereu trist, frustrat, obosit și oamenii din jurul ei pentru care mereu vrea să se sacrifice nu par mai fericiți. Adevărul este că nu acesta este rolul ei, ci dimpotrivă, a spune NU ajută, a nu prelua responsabilitățile care se cuvin altora ajută pentru dezvoltarea lor, a pune limite este sănătos, a te îngriji pe tine însuți este vital. Dacă ea nu își va da seama de tiparul ei, și nu va face nimic pentru a schimba asta, va experimenta bad pain, și ea, și cei din jurul ei, pentru că comportamentul ei nu va expune tiparele lor greșite (de a arunca în cârca ei responsabilități neasumate). Dar dacă ea va conștientiza că trebuie să se schimbe, și va face asta, va cunoaște o suferință bună, care are un scop bun și merită! Merită să lupți cu tine însuți, cu obiceiuri înrădăcinate atunci când ști că îți vei face un bine ție și celor din jurul tău!
- Suferința bună produce perseverență, caracter, speranță.
- Suferința bună aduce vindecare și sănătate.
- Suferința rea/ inutilă aduce durere, frustrare și uneori chiar boală fizică.
- Suferința inutilă fuge de schimbare, de efort, alege mereu confortul.
- Suferința bună alege curajul.
- Suferința bună este terapeutică, cea rea este distructivă.
- Suferința inutilă fuge de suferința bună, deoarece pentru ea trebuie să lucrezi.
Îmi dau seama că există o capcană în care cădem și de aceea perpetuăm suferința inutilă în viața noastră – aceea că ne e frică să ne confruntăm cu durerea pe care disciplina o aduce. Da, este un proces de schimbare, este greu, dar asta nu înseamnă că trebuie să alegem evitarea, gândiți-vă numai la ce impact va avea în viața voastră, a oamenilor din jur, care vor vedea inevitabil, și ce impact va avea schimbarea în copii voștrii, veți putea fi generația de tranzit, care rupe ciclul și poate transmite ceva diferit copiilor, veți fi un model viu care a trăit și cunoscut durerea bună a disciplinei, care a avut curajul de a păși prin durere și a ieși victorios pe celălalt mal al restaurării și noilor obiceiuri bune și sănătoase!
Cu toții tindem să evităm suferința, dar hai să ne punem o întrebare atunci când dăm nas în nas cu ea: este o suferință bună pe care merită să o accept, sau este o suferință inutilă care vine din confortul meu, care vine din problemele cu care evit să mă confrunt?
Îmi doresc pentru mine, familia mea, oamenii dragi, pentru voi..să evităm cu totul suferința inutilă, să îi închidem ușa și să îmbrățișăm schimbarea, disciplina și curajul suferinței care merită aleasă!
Ce părere ai despre aceste informații?
Sursă imagine aici.

[…] Cloud, se pare că sunt fidelă autorilor, atunci când îmi plac. Am mai scris aici, aici și aici despre cărțile sale – pentru mine au reprezentat o unealtă cu adevărat folositoare în […]