Probabil suntem deja conștienți de modul în care planeta noastră se degradează. Nu îmi amintesc momentul în care am conștientizat că alegerile mele mărunte au un impact, dar de atunci am luat lucrurile în serios și, treptat, am căutat să văd ce anume pot face.
Mă amuză numele articolului, și îmi vine să mă gândesc că micile mele schimbări nu vor avea impact, dar dacă mi te alături și tu, și alții, clar vom avea un impact pozitiv major.
Uite ce fac eu de mai bine de un an de zile, pentru a ajuta planeta și a avea grijă de mediul în care trăiesc:
- Refuz orice fel de pungi de plastic, și le reciclez pe care de acasă (uneori uit și eu să iau de acasă, dar mă străduiesc).
- Evit să cumpăr din magazin legume în pungi de plastic sau caserole de plastic, și aleg mai degrabă un recipient din sticlă sau metal. Dacă îmi iau un singur fruct sau o singură legumă, nu o mai pun în pungă. Sau merg la piață cu pungile mele.
- Car după mine mereu o sacoșă textilă.
- Colectez selectiv deșeurile.
- Reciclez hărtie, plastic și sticlă.
- Încerc să îmi aduc aminte când merg în oraș, să refuz paiul din fresh-uri/limonadă.
- Aleg uneori să merg cu bicicleta sau pe jos, în loc să iau mașina.
- Îmi cumpăr haine la mâna a doua (după ce am văzut acest documentar pe Netflix despre poluarea produsă de consumerismul enorm de haine, și am auzit despre acest subiect la conferința The Woman, mă străduiesc să fiu mai minimalistă cu hainele, să le iau din surse ok, să le refolosesc pe cât posibil).
- Tot legat de îmbrăcăminte, am în minte ideea de a încerca să îmi cumpăr haine produse de designeri Români. Sau fabricate în România. Merită menționate și liniile de haine sustenabile (cred că pe blogul avețișiperoz am citit despre ele).
- Și în privința altor lucruri, încerc să cumpăr la mâna a doua (de exemplu am avut nevoie de un dulap, și am găsit unul potrivit pe olx în stare foarte bună. L-am luat și ieftin, și mă încântă să știu că refolosesc ceva în loc să se creeze de la zero din lemn. Mi-am mai luat accesorii, cărți etc.).
- Evit marile lanțuri de magazine despre care știu că au fabrici în țări subdezvoltate, în care, din cauza corupției și altor motive, zona este foarte poluată.
- Aleg să vând din lucrurile pe care nu le mai folosesc, sau să le ofer (olx, dincolodebani) în loc să le arunc direct.
- Aleg să repar ce se poate, și să folosesc în continuare, decât să arunc și să iau un lucru nou.
- Încerc să evit să cumpăr mâncare la pachet, deoarece vine în recipiente de plastic, deseori imi dau și tacâmuri de plastic, fără să le cer, sau chiar și dacă menționez că nu doresc.
- Când merg în drumeții, nu arunc gunoiul în natură, eventual încerc să adun după alții. Nu arunc gunoi din mașină, pe stradă. Din păcate încă se practică..
- Cumpăr saci de gunoi biodegradabili (la Mega Image se găsesc), ce-i drept, sunt mai scump, cam dublu prețul, dar sper să fie pe o pantă descendentă cu cât cererea va fi mai mare și vor apărea și alte brand-uri care vor face așa ceva.
- Curăț spațiul verde de lângă blocul meu de deșeurile din plastic etc.
- Dacă observ o zonă cu deșeuri aruncate și necolectate, sesizez administrația publică locală. (Am avut o grămadă de gunoi mare în zona unde locuiesc, și am raportat-o prin intermediul aplicației Let’s do it Romania (acum schimbată cu “World Cleanup“), și a fost curățată. Cred că după vreo jumătate de an din păcate..dar poate ar mai fi fost ignorată mult timp dacă nu acționam cumva, nu știu.)
- Gândesc fiecare cumpărătură, și nu mai aleg inconștient lucrurile pe care dau banii. Mă gândesc mai profund ce înseamnă producerea acelui lucru.
- Aleg să cumpăr cât se poate, orice produs, local. Mă gândesc că acel produs nu mai consumă resurse pentru a veni în țară de peste mări și țări.
- Când cumpăr alimente preparate, verific să nu conțină ulei de palmier. Incredibil cât de multe conțin un astfel de ulei! Chiar și niște banali covrigei românești am văzut pe etichetă că sunt făcuți cu astfel de ulei.. Puteți citi mai multe despre efectele devastatoare ale folosirii în masă a uleiului de palmier aici.
- Mi-am cusut șervețele textile pe care le folosesc la masă. Sunt chiar faine și drăguțe!
- Folosesc materiale textile în loc de lavetele acelea bine-cunoscute.
- Cumpăr hârtie igienică neîmpachetată în plastic, produsă din hârtie reciclată. (La Lidl găsesc așa ceva, pentru doritori.)
- Merg ca voluntar cu Let’s do it România la adunat deșeuri.
- Aș vrea să încerc să evit să mănânc în localuri care servesc mâncarea exclusiv în recipiente de plastic, cu tacâmuri de plastic. Din păcate există astfel de locuri în Timișoara. Și parcă până acum nici nu am băgat de seamă asta.
Sper ca acest final de an să găsesc noi idei de a limita cât mai mult deșeurile pe care le produc. Aș vrea să descresc cantitatea de plastic pe care o arunc.
Tu ce obiceiuri benefice mediului înconjurător ai format de-a lungul timpului?
Sursa foto aici.
[…] Recent am publicat un nou articol cu noile obiceiuri pe care le implementez pentru a ajuta mediul și […]
[…] Recent am publicat un nou articol cu noile obiceiuri pe care le implementez pentru a ajuta mediul și […]