Timp de citit : 2 minute

Cum-să-dicerni-ce-e-adevărat-și-ce-NU-în-ONLINE

Tu îți pui întrebarea dacă site-urile pe care le citești spun adevărul? Transmit ceva real? Dacă da, cum discerni ce e adevărat și ce nu?

Prima dată când m-am gândit mai serios la acest subiect, a fost citind articolele Alexandrei despre cum să recunoști un site mincinos: aici și aici.

Nu de puține ori am observat în social-media persoane care dau share la un articol care mie mie se părea îndoielnic, sau chiar mincinos. Share la o poză furată, folosită într-un mod neintegru.

Motive pentru care am lua ca adevărat tot ce citim, fără să verificăm:

  • foamea după informație, cunoaștere
  • o naivitate pe care o avem în online; nu ne-am dat seama de acest fenomen, nu ne-a spus nimeni
  • lipsa educației de a discerne cum să diferențiem o știre adevărată de una falsă, un articol real de unui ireal
  • faptul că știrile false pot ușor deveni virale și credem că viralitatea e un criteriu de adevăr
  • prietena mea Cristina completează lista spunând: “cred că oamenii își doresc să fie adevărat ceea ce scrie acolo, pentru că de cele mai multe ori promisiunea este aceea că primesc ceea ce își doresc cu un efort minim“.

Vreau să atrag atenția că există într-adevăr multe, multe site-uri care nu prezintă informații reale, și nu au un scop bun, autentic de a dărui ceva de valoare cititorului. Chiar am întâlnit persoane care dețin site-uri care sunt un fel de momeală, și prin intermediul cărora atrag mulți cititori, și astfel câștigă bani.

Uite câteva exemple de articole pe care eu le consider îndoielnice și nu le-aș da crezare:

exemplu-stire-indoielnica

articol-indoielnic

Deși exemplele de mai sus sunt din aria de sănătate, știrile / articolele false nu se rezuma doar la acest domeniu, ci la oricare altul.

La ce mă gândesc eu atunci când îmi verific informația?

  1. Autorul site-ului are o pagină de contact, apare numele lui? În sensul că: este transparent și are curajul de a-și susține ideile pe care le publică? Sau se ascunde în spatele unui nume generic, fără nici-o identitate publică clară?
  2. Pare informația prea frumoasă / prea șocantă ca să fie adevărată? Hai să verific ce spun și alte surse despre acest subiect. Nu de puține ori am găsit că era doar o minciună acel anunț.
  3. Dacă domeniul are un nume dubios, neinteligibil, poate conține chiar cifre – mă cam feresc, și pentru mine e un semn că e ceva dubios acolo.
  4. Are titluri care folosesc cuvintele: șocant/ miraculos/ n-o să-ți vină să crezi ? Atunci sunt șanse maxime ca scopul site-ului să fie doar rating-ul, numărul mare de cititori, fără un interes real de a oferi informație de calitate.
  5. Mă amuză teribil când dau de site-uri cu nume care fac referire la un anumit domeniu și au articole scrise pe un cu totul alt domeniu, pretinzând că sunt experți pe nișa aia. De ce i-aș crede? Sunt confuză. (Exemple în pozele de mai sus.)

Fă un test, și verificați următoarea săptămână site-urile pe care le citiți. Par autentice și adevărate? Cine stă în spatele lor?

Dacă ai și alte idei bune de adăugat la lista aceasta, scrie-mi!

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.