Timp de citit : 5 minute

dârzenia-detaliul-care-face-diferența-și-te-duce-la-succes

În 2015 am participat la Global Leadership Summit, o conferință despre conducere care a fost adusă și în Timișoara. Despre ea am scris aici.
Iar primul vorbitor a fost Bill Hybels, fondatorul bisericii Willow Creek Community din nordul Americii, și a Conferinței Global Leadership Summit.
Acesta își începe discursul cu cele opt valori pe care le-a promovat ani de zile, aptitudini esențiale pentru a avea succes ca lider:

  1. Transmiterea viziunii
  2. Formarea echipelor
  3. Motivarea și inspirarea
  4. Rezolvarea problemelor
  5. Managementul schimbării
  6. Stabilirea valorilor centrale
  7. Alocarea de resurse
  8. Dezvoltarea liderilor în devenire

Totuși, de-a lungul anilor, Bill Hybels a observat că liderii care îndeplineau cu succes toate aceste funcții nu își atingeau potențialul, își distrugeau organizațiile, își pierdeau oamenii cei mai buni și aveau conflicte. Atunci s-a gândit că poate sunt și alte lucruri mai subtile pe care liderii ar trebui să le dezvolte pentru a avea succes.
Într-o zi, secretara sa i-a pus pe birou o carte: “Subtilitățile conducerii” de Richard A. Davis. Această carte susține că liderii care au cel mai înalt nivel de eficacitate, au anumite trăsături de conducere, mai SUBTILE și mai dezvoltate decât alții. Iar acestea fac DIFERENȚA.
În discursul său din 2015, Bill Hybels vorbește despre cinci dintre acestea:

  1. Dârzenia
  2. Conștiența de sine
  3. Ingeniozitatea
  4. Dragostea sacrificială și
  5. Crearea sentimentului de semnificație

Eu aș vrea să povestim azi despre DÂRZENIE.

Angela Duckworth – psiholog și cercetător – s-a devotat înțelegerii de ce oamenii care au talent și IQ mai mic își depășesc deseori colegii în rezultate. Concluzia ei a fost că unul dintre elementele care prezic succesul este dârzenia, pe care o definește ca “pasiune și perseverență de enduranță”.

Iar Bill Hybels o numește: “fermitate de fier demonstrată de-a lungul a zeci de ani. O dorință de a folosi fiecare strop de efort omenesc pentru a avansa.”

Cei dârji nu se plâng și nu renunță NICIODATĂ. Ei se așteaptă să fie dificil, dar cred cu toată ființa lor că pot izbândi, indiferent ce OBSTACOL le stă în cale.

Ilustrație:

Copiilor din America li se spunea la școală “Povestea locomotivei care a putut” (The little engine that could): în care o locomotivă are misiunea de a duce vagoane pline de jucării într-un sat în care copii nu au așa ceva. Dar la un moment dat își dă seama că între locația ei și sat este un munte imens, și își spune că nu va reuși. Ea începe să caute altă locomotivă care ar putea duce misiunea la bun sfărșit și întreabă în stânga, în dreapta, dar multe locomotive puternice își găsesc tot felul de scuze, spun că nu pot sau pur și simplu nu le pasă că jucăriile nu vor ajunge la copii. Tocmai când speranța pare pierdută, o locomotivă mică, creată pentru a muta vagoane goale pe o linie de tiraj mic, apare și plină de pasiune se oferă. Celelalte o descurajează dar ea pleacă. Pe drum își dă seama că va trebui să depună efort maxim, și în timp ce urcă muntele își repetă continu: “Cred că pot! Cred că pot!” Cu multă dârzenie ajunge în vărful muntelui, și în timp ce coboară spune: “Știam că pot! Știam că pot!” Asta e dârzenia!

Dârzenia e importantă în viață, dar mai ales în conducere. Este un factor de diferențiere.

Poveste personală:

Îmi amintesc că acum vreo doi ani, am fost la un seminar despre primii pași spre afacerea ta, iar domnul care prezenta, atreprezor el însuși, a subliniat de la început că perseverența are o greutate enormă în privința succesului pe care îl vei avea. Și dacă plăcuim să începem o afacere, cum greutățile nu se lasă așteptate și vor veni cu siguranță, să ne înarmăn cu perseverență de fier, iar, dacă observăm că nu prea o avem, să o cultivăm. Mi-a rămas așa întipărit în minte, pentru că mi-am dat seama că obișnuiam să renunț ușor și să mă descurajez în greutăți.

Bill Hybels spune la fel: cei care au dârzenie vor realiza, previzibil, mai mult decât cei care au mai puțină, în ciuda talentelor sau al IQ-ului, fapt observat în întreaga istorie.

Exemplu:

Unul din cei mai de impact lideri din ultimii 200 de ani – a ajuns în faliment de două ori în jurul vârstei de 20 de ani, apoi, la scurt timp, a fost învins în cursa politică. După aceea, tânăra pe care o iubea și cu care plănuia să se căsătorească a murit subit, făcând ca acest om să fie aproape distrus emoțional. A pierdut cursa pentru Congres la 34 și 36 de ani și a fost învins în cursa pentru Senatul SUA la 47 de ani. Dar Abraham Lincoln era un om dârz! Când a fost în sfârșit ales președinte, la 52 de ani, s-a folosit de această dârzenie pentru a pune capăt sclaviei.
Nelson Mandela, Gandhi, Martin Luther King au avut și ei dârzenie!

Tu o ai?

Dârzenia e una dintre acele subtilități esențiale în conducere.

Dacă ești curios cât de dârz ești, cei de la Willow Creek Community au un test pe care îl poți face aici.
Eu l-am repetat zilele acestea și am obținut 4.25 din 6. Sincer, mi se pare cam mare, și aș spune că mai am mult de lucrat la dârzenie. În 2015 am găsit prin notițe că am obținut 3 din 6, e un progres, clar. Dar mă văd cum deseori cedez gândurilor descurajante și celor care îmi răsună în cap că nu sunt capabilă, și le dau crezare.

Cum poate fi dezvoltată dârzenia?

1. Părinții pot crea contexte în care copiii să o învețe

Dacă părinții oferă copiilor o viață ușoară, lipsită de provocări și stres, ei nu favorizează dezvoltarea dârzeniei.
Dezvoltarea dârzeniei necesită DIFICULTATE, la fel ca în povestea de mai sus.
Dârzenia crește de fiecare dată când îți dovedești că poși depăși un obstacol, cu tenacitate și perseverență.
Și Bill Hybels povestește o întâmplare de când fiul său Tod avea vreo 10 ani.
Acesta își dorea mult de tot un cățel, și, în cele din urmă au luat unul. Iar la un moment dat și-au seama că are nevoie să stea pe afară mai mult, să facă mișcare. A fost și a cumpărat un țăruș de aprox 60 de cm, a luat un ciocan, și a mers în curte cu fiul lui, explicându-i ce trebuie să facă și punându-i ciocanul în mână. Tod a dat vreo patru lovituri, apoi a renunțat, spunând că e prea greu și că ar trebui să facă asta tatăl său. Dar Bill i-a spus că are la dispoziție toată după-amiaza să îl vadă bătând țărușul. L-a ajutat să nu se dea bătut. După o oră, două accese de furie și multe lacrimi, Tod a reușit să ducă treaba la bun sfârșit.

2. Ia-ți voluntar sarcini extra de făcut

Apoi străduiește-te să le realizezi, cu o voință de fier. Fă întotdeauna mai mult decât ți se cere.

3. Depășește-ți limitele fizice

Majoritatea liderilor își împing limitele fizice făcând sport. Disciplinându-se în felul acesta ei își dezvoltă dârzenia. Iar atunci când o dezvolți într-un anumit domeniu, se revarsă în toate celelalte domenii. Exemple: Jim Collins, Craig Groeschel, Larry Paige, Tim Cook etc.

Atunci când dezvolți dârzenia într-un anumit domeniu, se revarsă în toate celelalte domenii.

4. Citește biografii ale unor oameni dârzi

Sau stai în preajma unor astfel de oameni, te molipsești!

Cam asta e povestea cu dârzenia. Eu personal recunosc că am mult de lucru în acest domeniu.
Tu cum stai?

Sursa foto aici.

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.