Timp de citit : 4 minute

Acest dialog pe care nimeni nu îl observă, dar care e atât de important. Cuvintele acestea cântăresc greu şi au un impact profund.
Această conversaţie, mai mult ca oricare alta, determină apropierea sau distanţa pe care o simţi faţă de partener.

Vorbim despre dialogul pe care îl porţi cu tine însuţi.

Dacă ar fi stocat la sfârşit de săptămână tot ce ţi-ai spus despre tine însuţi şi despre partener, toate dialogurile interioare, şi apoi le-ai  analiza, ce ai găsi?

Probabil ai fi surprins. Poate vei afla că oferi partenerului complimente pe care niciodată nu le-ai verbalizat. Sau ai fi surprins să afli mult negativism.

Se pare că 77%* din conversaţia pe care o ducem în interiorul nostru e negativism. Imaginează-ţi ce impact are acest lucru asupra ta sau al căsniciei/relaţiei tale. Pentru că acţionăm pe baza gândurilor noastre..
* S. Helmstetter “What to say when you talk to yourself”

Tot ceea ce gândeşti are un impact asupra fizicului tău, spiritului tău, emoţiilor tale.

Mesajele pe care ţi le spui repetat încep să îşi formeze o cale în cortex, un drum care devine bătătorit, asta făcându-le mai proeminente şi căpătând o prioritate mai mare în conexiunile creierului tău. (S. Blakeslee “Tracing the Brain’s Pathsways for Linking Emotion and Reason”, New York Times, Dec. 6, 1994, B1)

Ce este Self-Talk – acest dialog pe care îl duci cu tine însuţi?

Este ca o cascadă de gânduri care are loc în penumbra minţii tale.
Sunt gânduri rareori observate, dar care în mod continuu ne modelează atitudinea, emoţiile şi perspectiva.
De obicei acest dialog cu tine însuţi nu este verbalizat, dar mesajul său e mai puternic decât orice mesaj pe care îl auzi.

Este automat, se întâmplă în mod reflex.
Apare fără vreo reflectare, analiză sau argumentare.
Creierul nostru îl vede instant ca fiind plauzibil şi valid, dar nu e neapărat real şi adevărat. De fapt, pentru mulţi rareori e aşa.
Termenul a fost folosit pentru prima dată de Albert Ellis în 1955.

  1. Este personal şi specific. De exemplu: “Nu îi place compania MEA.” “Nu MĂ iubeşte.”
  2. Este un mesaj concis, cu puţine cuvinte.
  3. Are loc rapid şi spontan, fără ezitare.
  4. E crezut fără să conteze cât de iraţional e.
  5. E învăţat de-a lungul anilor, sau preluat din copilărie.

Sunt gânduri care vin automat şi formează mesajul pe care ţi-l spui şi nimeni nu-l aude.

Cum poţi folosi aceste gânduri/ conversaţii în avantajul tău?

Devenind conştient de ceea ce îţi spui. Acesta este primul pas ca să poţi face ceva în privinţa acestor gânduri.
Exerciţiu: gândeşte-te la ultima conversaţie pe care ai avut-o cu partenerul tău. Încearcă să rememorezi tot ceea ce s-a verbalizat. Apoi încearcă să rememorezi tot ceea ce ţi-ai spus ţie însuţi, în interiorul tău, ce era în mintea ta atunci. Ştiu, e greu!

Cu voce tare de obicei vorbim la o rată de 150 – 200 de cuvinte pe minut, iar studiile arată că în dialogul cu noi înşine, rata este de aproximativ 1300 de cuvinte pe minut. Şi această conversaţie interioară nu se opreşte niciodată, continuă chiar şi când dormim, infuenţându-ne visele.

Self-talk sau conversaţia interioară are de-a face cu RESPECTUL – cât de mult te respecţi pe tine însuţi sau cât de mult îţi respecţi partenerul.

Dex-ul defineşte RESPECTUL ca fiind acel sentiment de apreciere, stimă şi admiraţie.
Respectul e fratele mai mic al IUBIRII, conform unui proverb englezesc.
Respectul îţi creează un sentiment de siguranţă, admiraţie şi recunoştinţă faţă de acea persoană. Când te respecţi pe tine însuţi te simţi valoros, iar când îţi respecţi partenerul, îl vezi important.

Când îţi respecţi partenerul, conversaţia ta interioară arată aşa:

“Sunt mulţumitoare pentru că el e partenerul meu! Îl admir sincer pentru felul în care îşi trăieşte viaţa şi vreau să îl onorez. Sunt o persoană mai bună datorită lui!”

Când te respecţi pe tine însuţi, dialogul tău interior sună cam aşa:

“Mă simt bine legat de rolul meu ca parteneră. Mă respect suficient de mult încât să îi spun ceea ce simt, deşi ştiu că nu va fi de acord. Sunt valoroasă chiar şi când greşesc. Partenerul meu e o persoană mai bună pentru că eu sunt în viaţa lui.” Wow!!

Cum îţi verifici nivelul de respect?

Dacă ar fi să însumezi toate afirmaţiile negative, apoi toate afirmaţiile pozitive pe care ţi le spui, care ar câştiga?
Asta îţi spune cât de mult te respecţi pe tine însuţi, respectiv, partenerul.

Ideea e că trebuie să cultivăm acest respect faţă de noi înşine şi faţă de partener, să conştientizăm ce se petrece în interiorul nostru şi să punem frână dacă vedem că gândurile devin iraţionale, ireale şi au luat-o pe arătură.

Afirmaţii/întrebări pe care le poţi include în dialogul interior:

  • Cum m-aş simţi dacă aş fi în papucii partenerului meu acum?
  • Nimeni nu e perfect, nici eu, nici partenerul/soţul meu.
  • Unul dintre lucrurile pe care le apreciez la el astăzi este …
  • Ce anume pot face azi ca să fiu o parteneră mai bună?
  • Nu pot alege ceea ce mi se întâmplă, dar pot alege cum răspund la aceasta.

Dacă eşti descurajat, iată o perspectivă din lumea afacerilor:

  • construieşte pe ceea ce ai, foloseşte-te de punctele tale forte. Ia această idee şi aplic-o relaţiei cu tine însuţi, şi relaţiei cu partenerul.
    Putem deveni atât de consumaţi de deficienţele noastre, încât neglijăm complet punctele noastre tari. Foloseşte-ţi energia afirmând ceea ce faci bine, ceea ce ai, ceea ce este bun în relaţia voastră.

Idee:

  • fă o listă de 50 sau 100 de lucruri pe care le apreciezi la partenerul tău. Fii cât mai specific şi focusează-te pe caracterul lui mai mult decât pe ceea ce face. Poţi continua făcând o listă în dreptul tău. Poţi scrie şi exemple concrete.
    Apoi ia lista şi arat-o partenerului. Discutaţi despre ea. În felul acesta va creşte respectul pe care îl oferi partenerului sau ţie însuţi.

Mark Twain spunea că ar putea trăi pe baza unui compliment două luni. (“I can live for two months on a good compliment.”)

Concluzie:

Conversaţia tăcută pe care o ai cu tine însuţi determină apropierea sau distanţa pe care o ai în relaţia de cuplu, influenţează semnificativ perspectiva pe care o ai şi felul în care te vezi pe tine însuţi. De fapt, impactează fiecare domeniu al vieţii tale.

Resurse:
– cartea Love Talk de Les şi Leslie Parrot

Cum ţi se par aceste informaţii?

anascrie-blog-personal

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.