Timp de citit : 2 minute

Sunt-domenii-în-care-școala-nu-ne-educă-ce-facem-cu-ele

În ultima perioadă am tot avut următorul gând: sunt domenii în care trebuie să ne educăm singuri, pentru că nu sunt acoperite de curricula școlară și poate nici părinții nu ne-au învățat prea multe despre ele.

Poate ești părinte, și te gândești la educația pe care o oferi copilului tău. Ar fi fain să incluzi lecții despre următoarele subiecte în dicuțiile cu el. Eu nu sunt încă părinte, dar cred că e posibil, și găsești idei creative de a face asta.

Am observat că sunt anumite domenii în care trebuie să fiu proactivă și să caut să învăț singură cum să le gestionez:

 • emoțiile (cum le privim, cum le gestionăm)
 • relațiile (am întâlnit persoane care aveau deficiențe majore în a relaționa sănătos cu cei din jur. Cu siguranță nici eu nu duc lipsă. Poate aici intră comunicarea, compararea cu cei din jur, cum să relaționezi cu colegii, cu angajatorul etc.)
 • finanțele (cum îți gestionezi banii, ce crezi despre ei, ce valori și principii financiare alegi să ai)
 • sarcină, parenting (ce bine că avem parte de multe cărți și cursuri de unde poți acumula informație atât de necesară)
 • organizare/disciplină
 • planificare (cum să îți faci un plan pentru a reuși să îți împlinești visele, să scapi de obiceiuri rele și să adopți altele bune)
 • îngrijire (cum să ai grijă de tine, ce analize de rutină să faci etc.)

Dacă nu ne educăm în aceste domenii, le vom gestiona din inerție, cu bagajul de informații prinse din mers, care poate sunt etichete, stereotipuri, minciuni. Și, din păcate pot reprezenta blocaje de a tăi o viață plină, liniștită, înțeleaptă.

Unul dintre lucrurile pe care mi le-am propus pentru anul acesta, (acum îmi dau seama că are legătură cu subiectul de față) este ca, în loc de a cumpăra obiecte, să îmi folosesc banii pe experiențe, educare, creștere. Să dau banii într-o direcție care mă va ajuta să mă dezvolt, sau să acumulez amintiri frumoase.

Ce poți face pentru a te educa în aceste direcții?

 • citește cărți bune
 • pune-ți întrebări: de ce fac ceea ce fac? în ce domenii simt că am nevoie să cresc? ce cred eu despre emoții/bani ? etc
 • caută un curs bun (acum sunt o mulțime de cursuri, inclusiv gratuite, pe diverse teme, în fiecare oraș mai mare din România)
 • vorbește cu prietenii, nu te feri să aduci în dicuție un subiect mai profund, cere ajutorul

Ce părere ai despre ideea articolului? Observi și alte domenii în care ducem lipsă de educație?

Sursa foto: unsplash.

anascrie-blog-personal

4 Comments on Sunt domenii în care școala NU ne educă, ce facem cu ele?

 1. O idee super bună! Din păcate școala nu doar că nu învață acest lucruri, dar predă si lucruri inutile, cu care nu te întâlnești niciodată in viață.
  Cred că în primul rând, elevul trebuie învățat să învețe, nu să i se dea totul de-a gata, trebuie să i se insufle plăcere pentru studiu, auto-educare, aprofundare, pentru domenii noi. Apoi cred că ar trebui învățați mai multe lucruri practice, și să fie pregătiți pentru viitor, nu doar pentru prezent

 2. Școala noastră nu ne învața lucruri practice, cum ar fi să coși un nasture sau să bați un cui…etc, dintre care unele sunt aproape indispensabile, cum ar fi să știi să gătești sau altele. Eu, mi-am propus să îi învăț pe copii mei cât mai multe lucruri practice pe lângă cele teoretice, de asta îi voi implica în ceea ce voi face și poate că vor fi interesați și le va folosi pe viitor.

  • Da, exact! Am uitat aceste domenii. Ce fain că ți-ai propus asta. Cu siguranță îi va ajuta în viitor!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.